Inschrijven nieuwsbrief

SCHUNCK* museum

Onze kunstcollectie is met veel aandacht en kennis samengesteld, met als doel een erfenis op te bouwen voor de toekomst.

De collectie

Onze kunstcollectie is met veel aandacht en kennis samengesteld, met als doel een erfenis op te bouwen voor de toekomst. De bijzondere werken uit de collectie vormen de basis voor het collectieve culturele geheugen, voor haar ideeën, idealen en ambities maar ook voor haar illusies en mislukkingen. Geen enkel voorwerp vertelt zoveel verschillende verhalen als een kunstwerk.

Stuk voor stuk tonen ze de relatie tussen Heerlen en ons museum aan, in samenhang met (inter)nationale ontwikkelingen.

Ze onthullen hoe de fantasie met de stad aan de haal gaat. Ze ontvouwen de laatste ontwikkelingen zonder het Heerlense uit het oog te verliezen en sporen aan tot een debat over wie of wat aandacht verdient.

Voor iedereen

De collectie wordt steeds belangrijker en relevanter omdat ze mensen bereikt die het verhaal van de kunstwerken verder vertellen. Hierdoor blijft de inmiddels meer gewaardeerde verzameling werken en het collectief geheugen in beweging: mensen voegen iets toe, halen iets weg of leiden de verhalen in een andere richting.

Bekijk onze actuele exposities in de agenda.

Wat doet SCHUNCK* Museum

Beheer en behoud
Als museum zorgen we voor het behoud, het toezicht, de registratie en de documentatie van onze collecties. Via onze online collectie-pagina is de hele collectie eenvoudig, voor iedereen, te bekijken.

Presentatie
Wij kunnen de collectie daarnaast toegankelijk maken voor het publiek via diverse media, exposities, educatieactiviteiten en onderzoek. Bekijk onze presentaties in het heden en het presentatie archief voor meer informatie.

Samenwerkingsprojecten
SCHUNCK* Museum gaat samenwerkingsprojecten aan met onder andere andere musea, maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven en sluit zicht waar mogelijke en relevant aan bij organisaties gericht op collectiebeheer en – behoud. Voorbeelden hiervan zijn het Project Plastics, Coörporate Collectie en de samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam.

Onderzoek
We voeren onderzoek naar de geschiedenis, de rol en de betekenis van onze kunstwerken voor Heerlen (en haar inwoners) doen we regelmatig. Dit alles op een professionele wijze. Het doen van herkomst- en herplaatsingsonderzoek en het meewerken aan onderzoeken van externe partijen vinden wij eveneens belangrijk.

Bruikleenverkeer
Verder verwelkomen we bruikleenaanvragen van andere musea en instellingen van harte en voeren we een soepel bruikleenbeleid. Zo kunnen we onze collecties zowel in Nederland als ook daar buiten tentoonstellen aan een breed publiek.

Collectievorming wordt mogelijk gemaakt dankij de financiële ondersteuning van de Gemeente Heerlen en het Mondriaan Fonds.

Online collectie

Bekijk de online collectie

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Twitter

 • Schrijf je nu in voor een van onze nieuwe cursussen. #kunst #literatuur #cultuur #geschiedenis #architectuur

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @nicollevanlith: Mooi in lijn met de inzet van Stedelijke Cultuurregio Zuid ontvangen @Bonnefanten @DeDomijnen @SCHUNCKnews bijdrages v…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @LOOtv: @DeDomijnen in Sittard en @SCHUNCKnews in Heerlen krijgen geld van het Mondriaan Fonds om nieuwe kunst aan te kopen.https://t.c…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @Zuiderlucht: Illustratie door Thé Tjong-Khing. Bij 1e editie Beeldend Boek Biënnale in Schunck Heerlen. @SCHUNCKnews #illustration #exh…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @VimaHerbe: De eerste editie Beeldend Boek Biënnale is gewijd aan illustrator Thé Tjong-Khing (1933) @SchunckNews

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Tip voor bibliotheekleden met een leesbeperking zoals #dyslexie. Maak gebruik van #gesprokenboeken:

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Lezing #frankhavermans vanavond in #maastricht #architecture #installationart #kapkar #tofud @…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @nicollevanlith: Met collega's @limburg +extern met oa @SCHUNCKnews @Bonnefanten @TgMaastricht werkbezoek voorbereid @MinOCW #Cultuuredu…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @DaphneWassink: @nicollevanlith @limburg @SCHUNCKnews @Bonnefanten @TgMaastricht @MinOCW Dat wordt een kleurrijk bezoek!

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @architectenweb: Is het een parasiet? Een reuzeninsect, een robot? Wat klampt zich aan het Glaspaleis in Heerlen? https://t.co/dMa7raSln…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @limwierde: Dat is wel een omslag in ons denken, zeg. #vroegerwasdathetgezin

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • De bieb als hoeksteen van de samenleving. Mooie animatie van #in60seconds.

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Wees een ster in je eigen musical! Leer dansen, leer zingen van de beste docenten van SCHUNCK…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @jordyclemens: Zwoegen op het Groot Heerlens Dictee, geschreven door stadsdichter Merlijn Huntjens, dat ik net mocht voordragen. #Heerle…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @VimaHerbe: Het begint met taal! #WeekvandeAlfabetisering @SCHUNCKnews

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @ClaessensCMJP: Gaat dat zien! #Randland @SCHUNCKnews te zien tot 12-11-2017 #NederlandInBalans https://t.co/7r6eGU4Zer

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Nu bij #schunck #museum #heerlen #randland. #IBA / stedelijke ontwikkeling

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Nu bij #schunck #museum #heerlen #randland. #IBA / stedelijke ontwikkeling

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • We love to dance #schunck #balletles #dans #elevator

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Er hangt iets aan het #glaspaleis. #kapkar #frankhavermans #architectuur

  Meer info

  @SCHUNCKnews

Facebook

Facebook laden...

Weten waar je SCHUNCK* Vindt?

SCHUNCK* is te vinden op 6 locaties....

Onze afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen vind je hier