“Je hoeft geen Duitser te worden om in Duitsland te gaan werken!”

02-05-2017

Ervaringen uit de workshop Solliciteren in Duitsland
door Thijs de Groof, Cubiss (22 maart 2017)

In november 2016 organiseerden SCHUNCK*, Anton-Heinen-Volkshochschule des Kreises Heinsberg en Cubiss Limburg de workshop ‘Leren solliciteren – Solliciteren in Duitsland, hoe doe je dat?’. Een interessant en grensoverschrijdend initiatief. Maar wat heeft de bijeenkomst opgeleverd? En welke mogelijkheden liggen er? Een interview met de initiatiefnemers.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, hebben we een afspraak bij Cubiss Limburg in Sittard, met beleidsadviseur basisvaardigheden en participatie bij SCHUNCK* Marja Henssen, vakgroepsleider bij VHS Kreis Heinsberg Ingo Rümke en specialist laaggeletterdheid bij Cubiss Ivette Sprooten. Een kwartier voor aanvang van de afspraak beginnen de reeds aanwezigen al wat onrustig te draaien: “Waar blijft Ingo toch? Moeten we hem niet bellen?”. “Ach”, zegt de ander: “Hij komt van ver hè? En we hebben nog een kwartier. Komt vast goed”. En ja hoor, keurig op tijd meldt ook Ingo zich voor de afspraak. “Pünktlich”; geheel volgens verwachting!

Voordat het gesprek begint, eerst nog een kopje koffie met – voor de liefhebber – een kleine versnapering erbij. Dan begint het gesprek, met een mooi bruggetje naar het onderwerp: “Fijn dat je het goed kon vinden Ingo, en dat je mooi op tijd bent”. Ingo beaamt dit. En uit zijn reactie spreekt ook heel duidelijk dat hij het belangrijk vindt om op tijd te zijn. Zoiets hoort er nu eenmaal bij, zéker in een zakelijke setting. En stel nou dat dit een sollicitatiegesprek was geweest, dan is te laat komen al helemáál uitgesloten. Dat geldt overigens ook voor het kopje. Een kopje koffie bij een sollicitatiegesprek is in Duitsland niet aan de orde. Laat staan een versnapering erbij. Waarom? Niet omdat Duitsland geen gastvrijheid kent. Integendeel. Nee, gewoon omdat een sollicitatiegesprek nu eenmaal een zakelijk gesprek is. Het gaat dan niet om de gezelligheid. Dat onderscheid moet je kunnen maken.

Volwasseneducatie

Over zijn werk en werkomgeving legt Ingo uit: “VHS Kreis Heinsberg staat voor volwasseneducatie. Denk aan de ROC’s in Nederland, maar dan vele, vele malen uitgebreider op het gebied van volwasseneducatie”. Volwasseneducatie heeft in Duitsland meer gewicht dan in Nederland. Het aanbod is gigantisch. Denk aan basisvaardigheden als lezen en schrijven, solliciteren, maar ook op het gebied van muziek, literatuur, milieu, gezondheid en creativiteit, zoals fotografie, keramieken en zelfs bridgen. “Uitgebreid, maar wel veel traditioneler”, vult Ingo aan. Cursussen worden volgens traditionele methoden en vaak klassikaal verzorgd. “In Nederland wordt veel meer geëxperimenteerd met innovatieve werk- en presentatievormen”, volgens Ingo. Interessante verschillen; complementair ook!

Waarom de workshop ‘Leren solliciteren - Solliciteren in Duitsland, hoe doe je dat?’

Sinds jaar en dag organiseert SCHUNCK* activiteiten op het gebied van arbeidstoeleiding voor werkzoekenden: themabijeenkomsten ‘Op weg naar werk’, ‘Leren Solliciteren’ etc.; allemaal goed bezochte en positief gewaardeerde initiatieven, maar nog steeds blijkt een respectabel deel van werkzoekenden moeilijk bemiddelbaar. In de gezamenlijke zoektocht van SCHUNCK* en Cubiss Limburg naar nieuwe en creatieve ideeën om deze doelgroep verder te kunnen helpen én gezien de ligging van SCHUNCK* vlak bij de grens, viel de naam van Ingo Rümke. Ingo is een oud-collega van Ivette Sprooten, uit de periode dat Ivette werkzaam was als docente Nederlands en projectleidster bij VHS Kreis Heinsberg, en zij kent Ingo als een gedreven en vakkundige professional op het gebied van volwasseneducatie en als iemand die altijd open staat voor uitwisseling van ervaringen en kennis. Deze ingeving bleek een schot in de roos, en al gauw rijpte bij Ivette het idee om – in het kader van het thema Buurtaal (t.b.v. werkplan Cubiss Limburg) – samen met Ingo een workshop te ontwikkelen en te verzorgen over solliciteren over de (Duitse) grens. Omdat het gaat om arbeidstoeleiding is ervoor gekozen om ook het UWV bij de workshop uit te nodigen. Adviseur Werk Miek Cremers was aanwezig om specifieke UWV-vragen en vragen rondom werken over de grens te beantwoorden.

De workshop: informatie én inspiratie

Op maandag 21 november, van 9:00 tot 12:30 uur ontvingen Marja, Ingo, Ivette en Miek maar liefst 17 deelnemers voor de workshop ‘Leren solliciteren – Solliciteren in Duitsland, hoe doe je dat?’. Een mooi aantal en een interessante mix van uiteenlopende achtergronden. Het programma stond in het teken van algemene en specifieke vaardigheden die van belang zijn bij het solliciteren in Duitsland, zoals de vindplaats van vacatures, de opbouw van een standaard sollicitatiebrief, het opstellen van een CV naar de Duitse normen, het (niet te onderschatten!) belang van een sollicitatiemap (Bewerbungsmappe), het verloop en de valkuilen van een sollicitatiegesprek en culturele verschillen.

leren solliciterenIngo en Ivette boden handvatten en informatie. Miek Cremers beantwoordde vragen uit de praktijk, vanuit zijn ervaring met het project Service Grensoverschrijdende Arbeid. Maar naast inhoud en verdieping bood de workshop vooral ook inspiratie. Sleutel hierin zijn de ervaringen uit de praktijk waar Ingo en Ivette uit kunnen putten. Zij hebben immers feitelijk jarenlang samengewerkt en weten als geen ander waar de verschillen, gevoeligheden, de overeenkomsten en de kansen zitten. En dat werkt, zo bleek uit het enthousiasme van de deelnemers.

Tijdens het interview valt op: Ingo spreekt goed Nederlands. En dat helpt ook! Tegelijkertijd merkt Ingo op: “Het gaat er niet om dat je de Duitse taal perfect beheerst bij het sollicitatiegesprek. Uiteraard moet je wel bepaalde kernbegrippen kennen, zoals vakinhoudelijke termen, maar het gaat er vooral om dat je je open opstelt, dat je duidelijk bent, dat je vakman of –vrouw bent en dat je gedreven bent”. En het gaat om bewustwording, dat je weet waar de verschillen zitten, zodat je daar rekening mee kunt houden. Zo verlopen zakelijke gesprekken en contacten veel formeler dan in Nederland. Daar moet je zeker rekening mee houden. Verhoudingen binnen organisaties zijn ook veel hiërarchischer dan in Nederland. “Die verschillen zijn er nu eenmaal, die kun je niet veranderen. Zorg dat je ze kent. Tegelijkertijd geldt: de verschillen zijn ook heel interessant. Je hoeft per slot van rekening ook geen Duitser te worden om in Duitsland te gaan solliciteren en te werken”.

Resultaten en vervolg

Belangrijk doel van de workshop was om het gevoel over te dragen aan de deelnemers dat het leuk is om in Duitsland te werken. En dat is gelet op het enthousiasme van de deelnemers goed gelukt. Van een aantal deelnemers is bekend dat zij na de bijeenkomst daadwerkelijk ‘de stap naar het Oosten hebben gezet’ door te gaan solliciteren. Het was een positieve bijeenkomsten, met positieve voorbeelden, voor een doelgroep die in een moeilijke situatie verkeert. Zo is onder meer het positieve imago van de Nederlander in Duitsland benadrukt; iets wat lang niet bij iedereen bekend is. De bijeenkomst ging ook over durf. “Durf te durven!”, benadrukt Marja Henssen. “Daar hebben we met de bijeenkomst zeker aan bijgedragen”.

Spannend ook om te zien dat de bibliotheek een goede rol pakt hierin. Door het thema te agenderen, door er de juiste partners bij te zoeken en door er daadwerkelijk actie op te zetten. Als het aan SCHUNCK* ligt, wordt de workshop herhaald. En als het aan Ingo ligt, doet hij weer mee…! En als het aan Ivette ligt, dan gaan we deze workshop ook voor en met andere ‘grensoverschrijdende bibliotheken’ verzorgen! “Fortsetzung folgt”. …!

Wilt u meer weten over dit project of over de mogelijkheden voor uw organisatie?
Neem dan contact op met: Ivette Sprooten, Adviseur Laaggeletterdheid bij Cubiss, 06 52672665, i.sprooten@cubiss.nl.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door

logos

 

 

Poster solliciteren in Duitsland

Poster Solliciteren in Duitsland

Ook iets voor jou?

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Twitter

 • Welk boek in de collectie mis je? Laat het ons weten via #ikwilaudiolezen met de titel die je mist.

  @SCHUNCKnews

 • Kinderboekenweek staat dit jaar in het Kader van griezelen. Durf je ons griezelkabinet van Thé Tjong Khing aan?…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @MondriaanFonds: Negen kunstenaars geselecteerd voor werkperiode bij o.a. @Kunstvereniging, @SCHUNCKnews, AVL Mundo en Stichting IK: htt…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Vandaag staan onze collega's van #SCHUNCK #Educatie op het VO Onderwijsfestival 2017! #Plt #Heerlen

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Speciaal voor dierendag deze dierenprent van Thé Tjong-Khing. https://t.co/Ob8E5wVqli

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @estherkleuver: Kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing (84) werkt hard aan nieuw sprookjesboek. Zie @telegraaf vandaag. Ook expo in Hee…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @RTVParkstad: Gisteravond sprak Mick in de avondshow met Gwen van @SCHUNCKnews over hun “Open Lesweek” #RTVParks…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Maak kennis met onze muziekdocenten voor schooljaar 2017-2018. https://t.co/N0onzZ2FTj

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Er hangt iets aan het #glaspaleis. #kapkar #frankhavermans #architectuur https://t.co/uqCm8TFtwp

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @Mondriaanggz: Mooie voorstelling over AD(H)D, 4 oktober bij @SCHUNCKnews in #Hoensbroek (Buttingstraat 47). Ga je mee 'off road'? https…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Schrijf je nu in voor een van onze nieuwe cursussen. #kunst #literatuur #cultuur #geschiedenis #architectuur

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @nicollevanlith: Mooi in lijn met de inzet van Stedelijke Cultuurregio Zuid ontvangen @Bonnefanten @DeDomijnen @SCHUNCKnews bijdrages v…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @LOOtv: @DeDomijnen in Sittard en @SCHUNCKnews in Heerlen krijgen geld van het Mondriaan Fonds om nieuwe kunst aan te kopen.https://t.c…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @Zuiderlucht: Illustratie door Thé Tjong-Khing. Bij 1e editie Beeldend Boek Biënnale in Schunck Heerlen. @SCHUNCKnews #illustration #exh…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @VimaHerbe: De eerste editie Beeldend Boek Biënnale is gewijd aan illustrator Thé Tjong-Khing (1933) @SchunckNews

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Tip voor bibliotheekleden met een leesbeperking zoals #dyslexie. Maak gebruik van #gesprokenboeken:

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Lezing #frankhavermans vanavond in #maastricht #architecture #installationart #kapkar #tofud @…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @nicollevanlith: Met collega's @limburg +extern met oa @SCHUNCKnews @Bonnefanten @TgMaastricht werkbezoek voorbereid @MinOCW #Cultuuredu…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @DaphneWassink: @nicollevanlith @limburg @SCHUNCKnews @Bonnefanten @TgMaastricht @MinOCW Dat wordt een kleurrijk bezoek!

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @architectenweb: Is het een parasiet? Een reuzeninsect, een robot? Wat klampt zich aan het Glaspaleis in Heerlen? https://t.co/dMa7raSln…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

Facebook

Facebook laden...

Weten waar je SCHUNCK* Vindt?

SCHUNCK* is te vinden op 6 locaties....

Onze afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen vind je hier