Textiel is hot

09-03-2017

In het SCHUNCK* Glaspaleis / museum is van 2 april t/m 6 augustus 2017 de collectietentoonstelling PAINT IT SOFT te bezoeken. Te zien zijn 70 hedendaagse werken en werken uit de jaren 50 en 60 die nooit eerder het depot verlieten, waaronder grote wandtapijten van Lurçat, Jullien en Bleynie.

Nooit eerder getoonde werken uit de SCHUNCK* collectie

Paint it soft

Fransje Killaars, Le Paravan, 2011, 4 houten panelen, gestoffeerd en gemonteerd als kamerscherm, 170 x 173 cm, Collectie SCHUNCK*, Gemeente Heerlen. Fotografie: Galerie de Expeditie, Amsterdam

In het SCHUNCK* Glaspaleis / museum is van 2 april t/m 6 augustus 2017 de collectietentoonstelling PAINT IT SOFT te bezoeken. Te zien zijn 70 hedendaagse werken en werken uit de jaren 50 en 60 die nooit eerder het depot verlieten, waaronder grote wandtapijten van Lurçat, Jullien en Bleynie. Met de aankoop van het enorme – 2,5 bij 6,5 meter – wandkleed ‘De grote angst’ van Jean Lurçat haalde Heerlen na de Tweede Wereldoorlog de vernieuwing in de tapijtkunst in één keer de Gemeentelijke collectie SCHUNCK* binnen.

Hernieuwde interesse binnen hedendaagse kunst voor textiel
Voor de samenstelling van de hedendaagse tentoonstelling PAINT IT SOFT signaleerden de curatoren van SCHUNCK* een aantal trends. Zo kent textiel de laatste jaren een hernieuwde interesse binnen de hedendaagse kunst, misschien wel meer dan ooit tevoren. Zoals in de jaren ’50 experimenteerdrift leidde tot het ontstaan van textielkunst, zo rekken vele hedendaagse kunstenaars de schilderkunst letterlijk op tot ‘sociale weefsels’ en ‘schilderijen van stof’. Van oudsher is het medium beladen met betekenissen die met het vrouwelijke verbonden worden, maar vandaag de dag gaan de associaties veel verder. PAINT IT SOFT zoekt de grenzen, dan wel de grensvervaging op tussen modeontwerp, design en schilderkunst.

Vergeten kunst
Ook voelt SCHUNCK* de urgentie om in haar tentoonstellingsprogramma aandacht te schenken aan exposities waarin een stukje ‘vergeten’ kunst- en of collectiegeschiedenis wordt belicht. Belangrijke aankopen die meer dan zestig jaar geleden eenmalig zijn getoond en daarna het kunstdepot nooit meer hebben verlaten, worden nu voor het eerst weer aan het publiek gepresenteerd. Waaronder grote wandtapijten van Jean Lurçat, La Grande Peur, 1947, 250 x 650 cm, Louis Marie Jullien, Hymne à la joie, 1963, 198 x 148 cm en Claude Bleynie, Lully/ La Danse, 1955, 155 x 175 cm.

Historisch kader
Heerlen begon na de Tweede Wereldoorlog met het verwerven van een publieke collectie eigentijdse kunst. Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam (1945- 63) en vriend van de Heerlense burgemeester Van Grunsven, adviseerde de Gemeente Heerlen bij het opbouwen van een moderne Nederlandse kunstcollectie, de oudste in Limburg. In 1954 was er een bijzondere tentoonstelling in het Raadhuis in Heerlen te zien: ‘Wandtapijten. Van Franse Kunstenaars van Heden’. De tentoonstelling presenteerde wandtapijten van toonaangevende Franse kunstenaars zoals Le Corbusier, Jean Picart le Doux, Fernand Léger, Jean Lurçat, Henri Matisse, Victor Vasarely en Jacques Villon. Eén van de getoonde wandtapijten van Jean Lurçat getiteld ‘La Grand Peur’ (‘De Grote Angst’) uit 1947 werd namens de toenmalige burgemeester Van Grunsven aangekocht voor de Gemeentelijke kunstcollectie op advies van Sandberg. Met de aankoop van het monumentale wandtapijt van Lurçat werd de vernieuwing op het gebied van de tapijtkunst in één keer de Gemeentelijk kunstcollectie binnen gehaald. Lurçat toonde en pleitte dat tapijtkunstwerken meer zijn dan ‘olieverfschilderijen vertaald in wol’.

Het verhaal van het doek
De curatoren van de SCHUNCK* willen met PAINT IT SOFT ook een verhaal vertellen over de materialiteit van textiel in het algemeen en over ‘het schilderdoek’ dan wel het canvas als materiaal in het bijzonder. Het canvas is, immers evenals bijvoorbeeld verf, één van de basiselementen van een schilder om een kunstwerk te maken. In de hedendaagse kunst is ‘het doek’ inmiddels veel meer geworden dan alleen een drager van verf. Lappen in plaats van verf, maar ook verf geweven tot het weer doek lijkt. SCHUNCK* staat bekend om haar interactieve en eigentijdse wijze van presenteren van collecties. Tijdens PAINT IT SOFT kunnen bezoekers aan speciale hands-on tafels geselecteerde kunstwerken aanraken en bevoelen.

Over SCHUNCK*
De nieuwe Stichting SCHUNCK*, opgericht per 1 januari 2016, profileert zich nadrukkelijk als ondernemer in het culturele veld en beschouwt zichzelf als een producent van toekomstig cultureel erfgoed.
In 2015 sloeg SCHUNCK* een brug met de gemeenschap en haar modernistische ‘mijnroots’ met de tentoonstelling ‘Oét d’r Stjub’ en het project ‘MIJNmode & MIJNcollectie’. Eerder dit jaar deed SCHUNCK* dit ook met de omvangrijke tentoonstelling ‘Mies & de Erfenis van het Modernisme’. Deze tentoonstelling toonde werk van Mies van der Rohe in de vorm van reconstructies van 5 restauratieprojecten van belangrijke van der Rohe-projecten, maar was, zoals NRC-journalist Bob Witman treffend verwoordde, bovenal ‘een dringende oproep aan Heerlen en omstreken om het eigen modernistische erfgoed serieus te nemen’.
SCHUNCK* wil met PAINT IT SOFT ook uitdrukkelijk de inwoners van Heerlen van harte uitnodigen de expositie gratis te bezoeken.

Opening:
Zaterdag 1 april 2017 om 17.00 uur
Gelijktijdig openen thematisch verwante tentoonstellingen rondom mode, textiel en de collectie SCHUNCK*: Paint it Soft (1 apr t/m 6 aug 2017), Not So Soft. Eindexamenexpositie Bernardinuscollege (1 t/m 30 apr 2017) en de interactieve opstelling Emulate / (Ne) Plus Ultra State: De ‘Take Away’ Collectie (1 apr t/m 6 aug 2017).

Meer informatie:

Coördinator Marketing en communicatie Prisca Niël, 06-43826457, prisca.niel@schunck.nl

Onderstaande beelden zijn vrij voor publicatie, mits de juiste bronvermeldingen worden gehanteerd.

Ook iets voor jou?

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Twitter

 • Coming soon: een echte 'Havermans' aan de muur van #schunck #gevelkunst #mijnverleden

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Bedankt toppers van #driversseat #jongerendenktank #ambassadeurs #vacature

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Mooie film over de founding father van onze expo 'Visual Vinyl' die nu in België te bezoeken is.…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Expo ABSOLUTE EVENT HORIZON 2 verlengd tot 17 sept! werk van skatelegende #PontusAlv op +1 in SCHUNCK* meer info:…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Pak je voordeel met de vakantiebieb! https://t.co/lh69AOZecB

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Urban, ballet, musical of gitaarles? Kun je niet kiezen, probeer eens onze 3-strippenkaart. https://t.co/aaXbsEiWqI

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • De leukste wijkagenten komen van #heerlerbaan. Overtuig jezelf tijdens Uur van de Buurt in #the flash #bibliotheek.…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Spannend! 17 augustus wordt aan de Zuidgevel van #schunck* #pancratiusplein werk van #Havermans onthuld.…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Ben je juf of meester? Win 25 boeken met je klas, doe mee aan de klassenchallenge van de vakantiebieb.

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @museumtijdschr: #RECENSIE | Alleen al de titel maakt #PaintItSoft een geslaagde expo: ontdekkingstocht door collectie @SCHUNCKnews: htt…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Neem je papa dit jaar mee naar het vaderdagconcert van SCHUNCK* Muziek en Dans. Tot dan! https://t.co/MB7Yaco8TX

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Weet je niet wat je wil? Ballet, pop of rock of toch liever urban? Probeer het 3 x uit met onze strippenkaart.…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • SCHUNCK* bruist met muziek in juni! Bekijk het overzicht. https://t.co/kelqog7ISf

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Als de huizen toch eens praten konden. Wat een bijzondere wijk. #lezing #heerlerheide. https://t.co/NJrNr6CATd

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • 4 juni 2017 (1e Pinksterdag) zijn wij gesloten. Op 5 juni 2017 (2e Pinksterdag) zijn geopend van 11.00 – 17.00 uur. https://t.co/7x1kLtV497

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @gemeenteheerlen: #Heerlen heeft de Dutch Street Art Award voor Local Government gewonnen! De jury waardeert de support van de stad aan…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @KunstTour: 2 juni, 19:00 uur: uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs @LumiereCinema! Met Emile Hermans , Elke Lutgerin…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Pak je voordeel, de vakantiebieb is er weer! https://t.co/aD7X1gB4IP

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @MondriaanFonds: Voor @NPORadio1 @denieuwsbv het Allermooiste vertelde @birgitdonker over de aanraakbare textielkunst in @SCHUNCKnews ht…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Wijkagenten in the spotlights in Uur van de Buurt #theflash # bibliotheek #heerlerbaan Vraag maar raak :-).…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

Facebook

Facebook laden...

Weten waar je SCHUNCK* Vindt?

SCHUNCK* is te vinden op 7 locaties....

Onze afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen vind je hier