Vrienden

Steun het Cultuuraanbod in Heerlen als Vriend van SCHUNCK*

Liefhebbers van architectuur, beeldende kunst, taal&literatuur en muziek&dans, hebben zich georganiseerd in Vrienden van SCHUNCK*. Het doel van Vrienden van SCHUNCK* is het bevorderen van de belangstelling voor alle kunstvormen waarop het culturele centrum SCHUNCK* zich richt en het tot stand brengen van kruisbestuiving tussen deze kunstvormen. De vereniging wil de krachten bundelen, versnippering voorkomen en een brug slaan tussen de bevolking, zowel jong als oud, van Parkstad Limburg en SCHUNCK*. De leden zijn ambassadeurs van SCHUNCK*, zij geven gevraagd en ongevraagd advies en organiseren allerlei activiteiten zoals lezingen, rondleidingen, excursies en symposia.

Vriend worden?

Word jij Vriend van SCHUNCK*? Dan draag je niet alleen bij aan 20.000 kuub cultuur, maar ontvang je ook korting door je lidmaatschap. Meer info

vragen over vrienden van SCHUNCK*

Heb je vragen over de Vrienden van SCHUNCK* mail dan naar secretariaat@vriendenvanschunck.nl

Bestuur

Dagelijks Bestuur Voorzitter: Paul Göttgens  / Secretaris: Marjanne Wassink / Penningmeester: Jan Bos
Voorzitters/Programmamakers van de verschillende disciplines Architectuur: Ton van Mastrigt / Beeldende kunst: Carina Soons / Taal&Literatuur: Ricardo Frederiks / Muziek&Dans: Ad Maarschalkerweerd

Programma

Vrienden van SCHUNCK* ontvangen 30% korting op SCHUNCK* activiteiten en gratis toegang op het SCHUNCK* Museum (op vertoon van het lidmaatschapspasje). Daarnaast organiseren de Vrienden een eigen programma voor alle Vrienden van SCHUNCK*.

17 okt: Kosmopolis

MUZIEK EN DANS

19.00 uur inleiding 20.00 uur voorstelling / Maastricht / Theater aan het Vrijthof / inschrijven voor 1 okt. via muziekendans@vriendenvanschunck.nl  / Vrienden van Muziek&Dans € 17,50 (incl. ineiding). Overige Vrienden van SCHUNCK* € 21,00 en niet-leden betalen € 22,50. Het vervoer geschiedt op eigen gelegenheid. Indien u gebruik wilt maken van carpoolen of nog vrije plaatsen in uw auto daarvoor beschikbaar stelt, vragen wij u dit bij de inschrijving kenbaar te maken.

Kosmopolis is theater en live muziek. Uitgevoerd door het Stadstheater van Gent en de muzikale alleskunners van Bl!ndman onder leiding van Eric Sleichim. Zij waren in de periode 2009 – 2012 een aantal keren te zien in SCHUNCK*, voor het laatst tijdens Cultura Nova 2012 met de onvergetelijke GLASSBOX in komplete bezetting. In 2014 waren Eric Sleicim met de saxkern van Bl!ndman nog in Rolduc te bewonderen met hun onvolprezen vertolking van Bach muziek. Nu dus terug in onze regio met muziektheater.

Het verhaal van een spectaculaire val: op één beursdag verdampt het immense kapitaal van Eric Packer. Toen de Amerikaanse auteur Don Delillo in 2003 zijn roman Kosmopolis publiceerde, werd het boek als een doemscenario gelezen. Vijf jaar later, in 2008, toen de financiële wereld op zijn grondvesten daverde, overtrof de realiteit veruit de fictie en leek de relevantie van Kosmopolis achterhaald. Vandaag echter dringt zich een nieuwe lezing op, en wordt het boek nóg verontrustender, met name als accurate beschrijving van de duizelingwekkende spiraal van overmoed en zelfhaat waarin de westerse wereld is terechtgekomen. Het bewustzijn dat het speculeren uitdrukking geeft aan een existentiële drang van de mens om zichzelf en de wereld te vernietigen.
Het verhaal van Kosmopolis is een exemplarisch verhaal, waarin ook andere catastrofes van de eenentwintigste eeuw worden gespiegeld: de klimaatcrisis, de crisis van de democratie, het verdwijnen van de kritische ruimte, de zege van economie over politiek, de concentratie van kapitaal bij een kleine minderheid ten koste van een steeds grotere groep uitgeslotenen, het geweldpotentieel dat van die groepen uitgestotenen uitgaat. In die zin is Kosmopolis een einde-der-tijden boek. Dankbaar materiaal voor NT Gent regisseur Johan Simons. Kosmopolis gaat in september tijdens de Ruhrtriennale 2017 in Bochum in première.

21 nov: Peutz-Lezing | Janneke Bierman

ARCHITECTUUR

Janneke Bierman (1970) architect en directeur van Bierman Henket architecten (o.a. bekend van verbouwing Beurs van Berlage) geeft een lezing in de stad van haar herkomst: Heerlen.

Meer informatie volgt >>

25 nov: Perzische sferen in Altstadt Köln

25 november / 12.15 uur station Herzogenrath / 20.00 uur voorstelling / Köln / Philharmonie / Vrienden Muziek&Dans € 40,00 (incl. trein en rondleiding door de Altstadt). Overige Vrienden van SCHUNCK* betalen   € 45,00 en niet-leden € 50. Indien in meerderheid gekozen wordt voor het bezoek en de Rondleiding in het Ludwig Museum dient u alle prijzen met € 13,00 te verhogen. / inschrijving via muziekendans@vriendenvanschunck.nl voorzien van uw rondleidingskeuze en eventuele carpool wensen (indien u gebruik wilt maken van carpoolen of nog vrije plaatsen in uw auto daarvoor beschikbaar stelt).

SCHUNCK* heeft een wereldtopper in de Perzische (Iraanse) muziek in haar midden: docent Hamid Motebassem. Hij onderwijst de tar en setar aan liefhebbers uit binnen- en vooral ook buitenland. De afgelopen 20 jaar trad hij regelmatig in Heerlen op. Hoogtepunt was de uitvoering van het door hem gecomponeerde SIMORQ door een groot Iraans orkest en koor in de Rabozaal van Theater Heerlen in 2011 onder zijn supervisie. De uitvoering werd zelfs op BBC World uitgezonden. Het Dastan Ensemble werd in 1991 door Hamid Motebassem opgericht en heeft zijn sporen in de Iraanse muziekwereld al vele malen verdiend. Regelmatig treedt dit ensemble samen op met de Koerdische zanger Shahram Nazeri. De muziek is meeslepend, soms hallucinerend tegelijk.

VERVOER EN PROGRAMMA
We laten het bezoek aan het concert in de fascinerende Philharmonie gepaard gaan met een rondleiding door Köln. Rondleiding Keuze 1: een rondleiding door de Altstadt (in prijs inbegrepen) / Rondleiding Keuze 2: een rondleiding plus vrij bezoek aan het Ludwig Museum (prijsopslag € 13). Geeft u bij u inschrijving aan of welke rondleiding uw voorkeur geniet. De meeste stemmen gelden.

Het vervoer doen we gezamenlijk per trein vanaf station Herzogenrath. Het vervoer naar station Herzogenrath geschiedt op eigen gelegenheid. Indien u voor het traject Heerlen-Herzogenrath gebruik wilt maken van carpoolen of nog vrije plaatsen in uw auto daarvoor beschikbaar stelt vragen wij u dit bij de inschrijving kenbaar te maken. Er is bij station Herzogenrath voldoende P+R parkeergelegenheid.

We vertrekken in Herzogenrath met de trein om 12.29 uur en zijn pas rond of na middernacht weer terug! Voor de avondmaaltijd is tussen 17.30 uur en 19.30 gelegenheid. Deze is, net als consumpties, niet in de prijs inbegrepen.

 

14 dec: Studenten aan het woord

ARCHITECTUUR

Meer informatie volgt >>

20 feb - 25 mrt Schrit_tmacher

MUZIEK EN DANS

Periode 20 februari – 25 maart / avondvoorstellingen / Heerlen en Aachen / inschrijvingsinfo volgt. 

We bezoeken net als afgelopen jaar weer twee voorstellingen: in Heerlen en in Stahlbau in Aachen.
Zodra het totale programma bekend is meer nieuws hierover.

13 mrt: Muziek en het Brein - Eric Scherder

LITERATUUR / MUZIEK EN DANS

13 maart / 19.30 uur / Theater Heerlen / inschrijvingsinfo volgt. 

Theatercollege rondom de invloed van Muziek op de grijze massa.
Erik Scherder werd bekend door zijn boek “Laat je hersenen niet zitten”. Ook is hij geregeld te gast in DWDD. In Heerlen geeft Erik een theatercollege over de invloed van muziek op het brein. Na afloop is er alle ruimte om vragen te stellen, een meet & greet en een signeersessie van zijn boeken.

24 apr: Summa - Samir Calixto + Cello8ctet Amsterdam & Korzo producties

MUZIEK EN DANS

24 april / 20.30 uur / Theater Heerlen /  inschrijvingsinfo volgt. 

Een voorstelling over het verlangen naar troost en stilte op muziek van Arvo Pärt. Stilte is in Pärts werk net zo belangrijk als de muzikale noten. Het is deze ‘muziek van de stilte’ die choreograaf Samir Calixto en het Amsterdamse Cello8ctet samenbrengen in Summa. Arvo Pärt noemt het Cello8ctet ‘ein Goldstück’ en schreef speciaal voor hen composities die de basis vormen voor Summa. Acht cellisten en twee dansers brengen in opperste concentratie een synthese tussen de muziek en de kennis die in ons lichaam ligt opgeslagen: een summa van onze menselijke complexiteit. Muziek streelt de ruimte als een fluistering, terwijl dans de ruimte doorsnijdt als de wind.

Lunchpauzeconcerten in SCHUNCK*

MUZIEK

Een aangename manier om zo af en toe uw eigen lunchpauze eens op een andere manier in te vullen. Bezoek het gratis toegankelijke lunchpauzeconcert in SCHUNCK* (telkens van 12.30 uur tot 13.30 uur). Daarnaast geniet u bij vertoon van uw lidmaatschapspasje van de Vrienden van SCHUNCK* een korting van 10% op een lunch in Brasserie Mijn Streek, op de 5e verdieping van SCHUNCK* gelegen naast de filmzaal waarin het lunchpauzeconcert plaatsvindt.

Houdt de SCHUNCK* agenda in de gaten voor het volgende luchpauzeconcert.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Twitter

 • Welk boek in de collectie mis je? Laat het ons weten via #ikwilaudiolezen met de titel die je mist.

  @SCHUNCKnews

 • Kinderboekenweek staat dit jaar in het Kader van griezelen. Durf je ons griezelkabinet van Thé Tjong Khing aan?…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @MondriaanFonds: Negen kunstenaars geselecteerd voor werkperiode bij o.a. @Kunstvereniging, @SCHUNCKnews, AVL Mundo en Stichting IK: htt…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Vandaag staan onze collega's van #SCHUNCK #Educatie op het VO Onderwijsfestival 2017! #Plt #Heerlen

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Speciaal voor dierendag deze dierenprent van Thé Tjong-Khing. https://t.co/Ob8E5wVqli

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @estherkleuver: Kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing (84) werkt hard aan nieuw sprookjesboek. Zie @telegraaf vandaag. Ook expo in Hee…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @RTVParkstad: Gisteravond sprak Mick in de avondshow met Gwen van @SCHUNCKnews over hun “Open Lesweek” #RTVParks…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Maak kennis met onze muziekdocenten voor schooljaar 2017-2018. https://t.co/N0onzZ2FTj

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Er hangt iets aan het #glaspaleis. #kapkar #frankhavermans #architectuur https://t.co/uqCm8TFtwp

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @Mondriaanggz: Mooie voorstelling over AD(H)D, 4 oktober bij @SCHUNCKnews in #Hoensbroek (Buttingstraat 47). Ga je mee 'off road'? https…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Schrijf je nu in voor een van onze nieuwe cursussen. #kunst #literatuur #cultuur #geschiedenis #architectuur

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @nicollevanlith: Mooi in lijn met de inzet van Stedelijke Cultuurregio Zuid ontvangen @Bonnefanten @DeDomijnen @SCHUNCKnews bijdrages v…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @LOOtv: @DeDomijnen in Sittard en @SCHUNCKnews in Heerlen krijgen geld van het Mondriaan Fonds om nieuwe kunst aan te kopen.https://t.c…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @Zuiderlucht: Illustratie door Thé Tjong-Khing. Bij 1e editie Beeldend Boek Biënnale in Schunck Heerlen. @SCHUNCKnews #illustration #exh…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @VimaHerbe: De eerste editie Beeldend Boek Biënnale is gewijd aan illustrator Thé Tjong-Khing (1933) @SchunckNews

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Tip voor bibliotheekleden met een leesbeperking zoals #dyslexie. Maak gebruik van #gesprokenboeken:

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Lezing #frankhavermans vanavond in #maastricht #architecture #installationart #kapkar #tofud @…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @nicollevanlith: Met collega's @limburg +extern met oa @SCHUNCKnews @Bonnefanten @TgMaastricht werkbezoek voorbereid @MinOCW #Cultuuredu…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @DaphneWassink: @nicollevanlith @limburg @SCHUNCKnews @Bonnefanten @TgMaastricht @MinOCW Dat wordt een kleurrijk bezoek!

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @architectenweb: Is het een parasiet? Een reuzeninsect, een robot? Wat klampt zich aan het Glaspaleis in Heerlen? https://t.co/dMa7raSln…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

Facebook

Facebook laden...

Weten waar je SCHUNCK* Vindt?

SCHUNCK* is te vinden op 6 locaties....

Onze afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen vind je hier