5x Nederlands Mijnverleden

In 2015 is het precies vijftig jaar geleden dat Joop den Uyl de sluiting van de Nederlandse mijnen aankondigde. Een periode van ongekende dynamiek en welvaart kwam abrupt tot een einde. Nederland is op een uitzonderlijke, voortvarende manier omgegaan met de daarop volgende transitietijd. Anders dan bij buurlanden België en Duitsland, is nagenoeg ieder spoor van het Nederlandse mijnverleden uitgewist. Onder de noemer “Van Zwart naar Groen” is in Zuid Limburg tussen 1965 en 1975 een collectief geheugenverlies gecreëerd dat zijn gelijke niet kent.

Nu, op het moment dat nog tastbare herinneringen van oudere generaties definitief overgaan in geschiedenis, vraagt het Jaar van de Mijnen 2015 met een grootschalige manifestatie aandacht voor dit specifieke verleden. M2015 zet het verloren verhaal van de Nederlandse mijngeschiedenis op de kaart en verankert het voor de toekomst.

SCHUNCK heeft voor M2015 kunstenaars en cultuurmakers uitgenodigd die op een bijzondere wijze met het verleden omgaan door persoonlijke processen van herinnering te koppelen aan het collectieve, maatschappelijke geheugen. Zij geven in een vijftal presentaties de toekomst van gisteren op eigen wijze vorm.

De presentaties

AllePosters_LR

Oet d’r Stjub

MIJNshop & MIJNcollectie

Wafae Ahalouch El Keriasti – Mind the Black!

Aad de Haas – In de Mijnstreek  (reeds afgelopen)

Frank Bruggeman – Exploring the Landscape 2: Silica

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen