Expositie Ana Navas: 13 is a lucky number

SCHUNCK Glaspaleis
(+1)

13-07-2019 t/m 21-08-2019

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Volwassenen

Maak kennis met het werk van onze artist in residence.

Ana Navas combineert verschillende kunstvormen, waaronder beeldhouwkunst, video, schilderkunst en performance. Zij richt zich daarmee op gebruiks-, design- en kunstobjecten in de breedste zin des woords. Als een soort onderzoeker pluist zij de genealogie – de afkomst en ontwikkelgeschiedenis – van dergelijke objecten uit. Daarbij gebruikt zij zowel een historische als een fictieve benadering om vragen op te roepen over de relatie tussen vorm en functie én tussen “origineel” en “kopie” van objecten. Hoe kan het dat een object, zoals een strijkplank, in het collectieve geheugen van miljoenen mensen over de hele wereld is verankerd? En hoe verandert de betekenis van universele vormen in verschillende contexten? Volgens Navas is dit onderwerp belangrijk voor kunstenaars en het scheppingsproces van kunst- en designwerken. Waar halen makers hun inspiratie en creativiteit vandaan? In hoeverre is het mogelijk om een object of idee helemaal zelf te bedenken? Of zijn het per definitie samengevoegde elementen van zaken die je eerder hebt gezien? En als dat zo is, in hoeverre mag je dan eigenlijk claimen dat iets jouw idee is? Daarnaast onderzoekt Navas op welke manier kunst wordt waargenomen buiten de kunstcontext en waar beeldende kunst en disciplines als design, etnografie, mode, decoratie en de relatie tussen “hoge” en “populaire” cultuur elkaar raken en verbanden met elkaar aangaan.

Van januari tot en met juni 2019 woonde en werkte Navas in Heerlen in het kader van een serie Artist In Residencies (AIR) bij SCHUNCK die in samenwerking met Mondriaan Fonds worden georganiseerd. Navas verbleef in Heerlen om artistiek onderzoek te doen. De presentatie Thirteen Is A Lucky Number toont een nieuwe serie werken die zij tijdens de residentieperiode ontwikkelde. Met een drietal “archetypische” schilderijen, getiteld Tara I, II en III, vraagt Navas zich af of een compositie moet voldoen aan bepaalde eigenschappen om als schilderij erkend te worden. De composities zijn samengesteld uit elementen van Google Images die verschijnen onder de termen “contemporary painting”, “abstract painting” en “painting”. De rol en aard van ‘vrouwelijk’ gezag in een werkomgeving staat centraal met een serie van negen vazen een groep van gebruiksobjecten, waaronder een strijktafel en droogrek, die als een onderdeel van kostuums zijn getransformeerd tot sculpturen. e presentatie bevat tevens een serie foto’s die Navas in Latijns-Amerika heeft gemaakt van landschapsclichés. De foto’s worden gecontrasteerd met in massa geproduceerde stoffen waarop verafgelegen plekken afgedrukt staan, zoals de Eiffeltoren in Parijs en het symbool van de metro in Londen.

Ana Navas 1984 – Quito, Equador

Ana Navas behaalde haar master aan de Staatsacademie voor Beeldende Kunsten in Karlsruhe, Duitsland, onder de begeleiding van Franz Ackermann in 2011. Vervolgens nam Navas deel aan het programma De Ateliers in Amsterdam. Ze was eerder artist in residence bij FLORA ars + natura Bogotá, Cité des Arts Paris, Goethe Instituut Salvador de Bahía, Centre Européen d’ Actions Artistiques Contemporaines Strasbourg en het Fondo Nacional para la Cultura y las Artes in Mexico.

Navas’ werk is veelvuldig tentoongesteld in Latijns-Amerika en Europa, met individuele tentoonstellingen in o.a. studio 45cbm Kunsthalle Baden-Baden, Stadtgalerie Sindelfingen, P//////AKT Amsterdam, tegenboschvanvreden, Amsterdam, ABRA Caracas en NIXON Mexico Stad.

Samenwerking

tegenboschvanvreden, Amsterdam

Corine Ritzen, Maastricht (keramiek)

Ilse Vermeulen, Tilburg (textiel)

Jan Van Eyck Academie Maastricht (metaal werkplaats)

Beeldenstorm Eindhoven (bronsgieterij)

 

Tijdens haar verblijf in Heerlen heeft Ana Navas regelmatig een update gedeeld over de ontwikkeling van haar werk en studie in het SCHUNCK Atelier.

SCHUNCK Atelier werd mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds.

Ana Navas is de tweede artist in residence die SCHUNCK ontvangt. Vorig jaar was Marieke Coppens te gast.

Kasteel Oud-Rekem

Het werk van Ana Navas is ook nog te zien in Kasteel Oud-Rekem.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen