Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Artist talk Roland Schimmel

SCHUNCK Glaspaleis
(Bibliotheek +2)

25-04-2017 van 18:00 t/m 20:00

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Senioren, Volwassenen

Aanmelden Artist Talk Roland Schimmel

Sorry, maar dit formulier accepteert niet langer inzendingen.

Sanne Gijsbers interviewt Roland Schimmel over zijn muurschildering 'Jumpin' Jack Flash (2016)' in het trappenhuis van het SCHUNCK Glaspaleis

Roland Schimmel_Trappenhuis_SCHUNCK_Foto Fabian de Kloe-4703In augustus 2016 realiseerde Roland Schimmel zijn muurschildering ‘Jumpin’ Jack Flash (2016)’ in het trappenhuis van het SCHUNCK Glaspaleis. Zijn werk speelt in op het visueel zintuig en de rusteloze beweeglijkheid van de waarneming: nabeelden en veelkleurige halo’s inbegrepen. De benadering van Schimmel toont verwantschap met de onderzoekende, wetenschappelijke aanpak uit de natuurkunde, neurologie en astronomie.
Sanne Gijsbers – onder meer bekend als initiatiefneemster van Street Art Heerlen – zal in deze Artist talk Roland Schimmel bevragen over zijn werk, werkwijze, motivaties en het psychedelische karakter van zijn werk.

Wim van der Beek over Schimmels werk

“Zijn schilderijen veroorzaken onvermijdelijke impulsen, reflexen en reacties die ‘nabeelden’ tot gevolg hebben. Het is onmogelijk om je als kijker te onttrekken aan de kleursensaties en de effecten die ze teweeg brengen. De informatie die via de ogen de hersenen bereikt, worden door die hersenen vervormd. Eén van de gevolgen is dat de kijker meer zwarte ovalen ziet dan er in het schilderij daadwerkelijk aanwezig zijn.”

Roland Schimmel legt uit: “De lichtgevoelige receptoren in het netvlies geven signalen af die even later doven. Het beeld gloeit echter nog na op het netvlies en op dat moment ontstaat het tegendeel van de oorspronkelijke impuls. Het gezichtsvermogen stelt de mens in staat om het totaal van de mogelijkheden te zien, hoe complex dat ook lijkt. Beeld en tegenbeeld komen daarin samen.”

Bron: Wim van der Beek, Kunstbeeld nr. 03, 2004.

SPIELEREI

Jumpin’ Jack Flash (2016) is gerealiseerd in augustus 2016 in het kader van de expositie SPIELEREI en nog tot 16 juli 2017 te bewonderen.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen