Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Boekenweek 2019

26-03-2019 van 19:30 t/m 21:30

Entree: €5,00

Categorie: Bibliotheek

Doelgroep: Volwassenen

Koop ticket

Boekenweek 2019 in SCHUNCK, een avond met schrijvers Wido Smeets en Frank Westerman. Met muziek van Peter Beeker. Op zoek naar verhalen over familie en de mens, dichtbij en ver weg.  

 

Beide schrijvers zetten de zoektocht centraal. De een zoekt binnen de familie, de ander zoekt in bredere zin. Een zoektocht met in gedachten de vraag of beter het verlangen te weten wie we zijn. Het is de geschiedenis van de grootvader, speurtocht naar twintigeeuwse verhalen en een filosofische reis naar de oorsprong van de mens. Met de ultieme vraag: Wat maakt ons tot wie we zijn? Journalist Emile Hollman zal Wido Smeets en Frank Westerman voor ons  interviewen.

Wido Smeets 2018

Wido Smeets

In Goed gerei gaat Wido Smeets op zoek naar de geschiedenis van zijn grootvader Leio,

zoon van een dagloner die zich, met twee wereldoorlogen en het interbellum als decor, opwerkt tot meubelfabrikant in bonis. Het is ook een poging om een beeld te krijgen van Leio’s zes elkaar bevechtende zonen. Tenslotte is Goed gerei het relaas van een speurtocht naar 20e eeuwse verhalen, vaak uit tweede en derde hand en daardoor een onduidelijke herkomst. Waar de verhalen uit de geschiedenis van zijn familie stokken, neemt de schrijver het over, en zet hij de verbeelding aan het werk. Een verhaal zonder feiten heeft geen fundament. Feiten zonder verhaal hebben geen betekenis.

In een vlechtwerk van feit en fictie beschrijft Wido Smeets, liefdevol en zonder pathos, de levensloop van een zachtmoedige potentaat en zijn niet voor hun taak toegeruste kinderen. Goed gerei is een speculatieve documentaire die leest als een roman. Narratieve geschiedschrijving, memoir, reportage, essay en fictie in één – met een hartverscheurend einde.

De pers over Goed gerei:

‘Boeiende geschiedenis die leest als een roman.’

Henk Slechte in Geschiedenis Magazine

‘Je kunt niet anders dan versteld staan van de nauwgezetheid waarmee de verschillende verhaallijnen een naadloos geheel vormen. Een indrukwekkend boek.’

Marnix Verplancke in Trouw

‘Een monument van het menselijk tekort.’

Ad van Liempt in De Volkskrant. ****

Frank Westerman

Frank Westerman neemt ons mee op reis. Wie zijn wij? September 2003. In een grot op Flores, Indonesië, komt een fossiele oermens bloot te liggen van amper een meter groot. Rondom haar liggen skeletten van ratten zo groot als honden, olifanten zo klein als pony’s en een uitgestorven reuzenooievaar van 1 meter 80. Wat zegt deze spiegelwereld over wie wij zijn en waar wij vandaan komen?

Wij, de mens neemt de lezer mee op een filosofische wereldreis – van de Maasvallei tot op de vulkaanhellingen van Indonesië. De inzet is hoog. Want als wij de overtreffende trap van het dier zijn, waarin schuilt dan het onderscheid?

Pers over Wij de mens:

* * * * de Volkskrant: ‘Ik kan het niet anders zeggen, elk boek van Frank Westerman sleept de lezer mee in een ongewone, onverwachte reis. Voor Wij, de mens geldt dit in verhevigde mate.” – filosoof Hans Achterhuis

Peter Beeker

Man met gitaar. Zo nodig breekt deze singer-songwriter uit Venlo de boel af in z’n eentje. Met of zonder stroom, akoestische gitaar of Telecaster. Zing de taal waarin je denkt.Voor Peter Beeker betekent dat dialect. Noord-Limburgs is de normaalste zaak van de wereld, zegt hij. Je hoeft het niet te verstaan om het te voelen. Het is niet de eerste keer dat hij het uitlegt. Steve Earle zingt “Hard-Core Troubadour” en Beeker luistert goed. Het is PJ Harvey, Bob Dylan en Ryan Adams. Het is ook Ian Felice. Een artiest die versleten klinkt maar waarvan je weet dat ze hem nooit zullen breken.

Zo is het ook met deze Limburger. Hij ontbindt zijn Ongenode Gaste. Na vijfentwintig jaar van Amsterdam tot Brussel en Blerick tot Heink

 

Kaartverkoop

Kaarten zijn (binnenkort) te koop via de link hiernaast. Kaarten met korting zijn alleen verkrijgbaar via de kassa bij SCHUNCK.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen