Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Concert Wahlwiller - Capella Sine Nomine

Cunibertuskerk Wahlwiller


21-01-2018 van 12:15 t/m 15:00

Entree: €15,00

Categorie: Beeldende kunst, Educatie, Muziek

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Aanmelden concert

Sorry, maar dit formulier accepteert niet langer inzendingen.

Vocaal ensemble Capella Sine Nomine bezingt het on(be)grijpbare van de kruisweg van Aad de Haas in de Cunibertuskerk van Wahlwiller

Uitverkocht

Het concert is vanwege grote belangstelling uitverkocht.
Mocht u dit concert toch willen bijwonen, stuur dan een e-mail naar [email protected]
Wij plaatsen u dan op een ‘reservelijst’ en nemen contact met u op wanneer gereserveerde plaatsen vrijkomen.

In het kader van de presentatie Aad de Haas – De mystiek van Wahlwiller in SCHUNCK geeft Capella Sine Nomine op zondag 21 januari 2018 een concert in de Sint Cunibertuskerk te Wahlwiller. Docente Mirjam Erkens (SCHUNCK) verzorgt de inhoudelijke toelichting op de composities. Voorafgaand krijgt u een deskundige rondleiding van Marcel Ploemen langs de schilderingen van De Haas.

Kruiswegstaties Aad de Haas

Het uitgangspunt voor het programma van de Capella Sine Nomine op zondag 21 januari 2018 in de Sint Cunibertuskerk te Wahlwiller zijn de kruiswegstaties van Aad de Haas. Vanuit verschillende stijlperioden kijkt Capella Sine Nomine naar de kruisweg en bezingt zij het on(be)grijpbare ervan. Aan de hand van de muziek geven zij een beeld van het krachtenveld waarin de kunstenaar zich bevond, de eeuwenoude traditie van de kerk en haar kunstuitingen en de drang naar vernieuwing door kunstenaars en componisten.

Beeldende kunst en muziek smelten samen

Het conflict tussen kerk en kunstenaar, het contrast tussen oud en nieuw, het behoudende en het vooruitstrevende, de oosterse mystiek, etherische schoonheid en zelfs een wat alledaags realisme is muzikaal terug te vinden in het programma, variërend tussen de oer muziek van de kerk, het gregoriaans, via renaissance en barok naar de modernen. Het vertrekpunt in deze muzikale reis is de behoudende situatie zoals ze was ten tijde van het ontstaan van de kruisweg van De Haas waarna het koor het publiek verder meeneemt over de eeuwen van muzikale ideeën en stijlen. De composities van o.a. De Morales, Schütz, Pergolesi, Andriessen, Manneke, Taverner en Jan Seevens en de toelichting van Mirjam Erkens – omgeven door de kruisweg van Aad de Haas – zorgen voor een samensmelting van kunst en muziek en nodigen uit tot reflectie en bezinning.

Praktische informatie

12.15-13.00 uur: rondleiding groep 1 / lunch (lunch is op eigen gelegenheid
12.15-13.00 uur: rondleiding groep 1 / lunch (lunch is op eigen gelegenheid
13.00-13.45 uur: rondleiding groep 2 / lunch (lunch is op eigen gelegenheid)
13.45-13.55 uur: welkom deelnemers
14.00-15.00 uur: concert Capella Sine Nomine met inhoudelijke toelichting op composities van Mirjam Erkens

Reserveren en betalen

Reserveer uw kaart(en) via nevenstaand formulier.
Naast het betalen en ophalen bij de balie, kunnen de kosten voor de kaarten ook overgemaakt worden op rekeningnummer NL46 RABO 0307 1954 14 o.v.v. concert Wahlwiller, Virginia Hameleers. A.u.b. wel altijd reserveren via het formulier, zodat wij u kunnen bereiken.
Na betaling ontvangt u een bevestiging. De kaarten kunt u op de dag zelf ophalen in de kerk van Wahlwiller.

Capella Sine Nomine

Het vocale ensemble Capella Sine Nomine bestaat uit een aantal professionele en semiprofessionele musici, die zich tot doel hebben gesteld meerstemmige vocale muziek op hoog niveau uit te voeren. De nadruk ligt daarbij nadrukkelijk op a capella muziek. Het (klassieke) repertoire reikt van werken uit de renaissance tot composities uit de 20ste eeuw. De zangers en zangeressen zijn allemaal ook individueel actief binnen de muziekwereld. Het ensemble werkt projectmatig, waarbij twee tot drie concerten vooraf worden gegaan door een korte voorbereidingstijd. Naast het geven van concerten wordt medewerking verleend aan onder andere luistercursussen, liturgische vieringen en speciale projecten.

Capella Sine Nomine bestaat uit: Elice Ligter, Ute Jobes: sopraan, Anita Koolen, Mireille Hoogenberk, Sybill Cremers: mezzosopraan/alt
Ed Smeets, Patrick Heckmanns: tenor en Jaap Dekker: bas, tevens contactpersoon.

Het ensemble staat onder de deskundige leiding van dirigent en organist Jo Louppen.

Mirjam Erkens

Door middel van DVD-, CD- en computergebruik neemt docente Mirjam Erkens haar cursisten mee in de wereld van de wonderlijke kunstvorm: muziek! Deelnemers krijgen uitleg over het ontstaan van het fenomeen klassieke muziek vanaf middeleeuwen tot op heden. Componisten, musici, dirigenten en kunstliefhebbers passeren de revue. Er worden daarnaast crossovers gemaakt met andere kunstvormen, zoals schilderkunst en literatuur.
Docente Mirjam Erkens speelt in op de actualiteit: een herdenkingsjaar, geboorte of overlijden van de “Groten der aarde” komen uitgebreid aan bod tijdens deze lessen. Onder het genot van een kop koffie en een prachtige ambiance kunnen cursisten genieten van alles wat de klassieke muziek te bieden heeft.

Mirjam Erkens zong al op 6-jarige leeftijd in het kerkkoor van haar geboorteplaats Nieuwenhagerheide. Twee jaar later kreeg zij van haar vader de eerste pianolessen. Vanaf 1985 volgde zij het conservatorium in Maastricht. Hier studeerde zij de hoofdvakken schoolmuziek -met koordirectie als specialisatie- en solozang bij de Hongaarse zangpedagoog Boldisar Keönch. In het hoofdvak solozang bekwaamde zij zich verder aan de Musikhochschule Köln bij Professor Elisabeth Ksoll. In 1994 voltooide zij de opera-opleiding en vertolkte ondermeer de rol van Susanna in Mozarts opera “Le Nozze di Figaro”. Mirjam Erkens leidde zangkoren in Hoensbroek (1988-1991) en Klimmen (1989-2003) en dirigeert sinds 2003 het Gemengd Koor St.-Caecilia Hulsberg. Tevens is zij werkzaam bij Stichting SCHUNCK Muziek en Dans. Regelmatig verleent zij als sopraan haar solistische medewerking aan concerten en projecten in zowel binnen- als buitenland.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen