Vanwege de maatregelen die SCHUNCK heeft genomen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn onze diensten en activiteiten gedeeltelijk en onder bepaalde restricties geopend. Lees schunck.nl/corona voor alle actuele informatie.

Cursus architectuurgeschiedenis 2016

04-10-2016 van 09:30 t/m 11:30

Entree: €160,00

Categorie: Architectuur, Educatie

Doelgroep: Senioren, Volwassenen

De geschiedenis van de moderne architectuur begint in de 19e eeuw

Iconen van de 19e eeuw: art nouveau

De introductie van ijzer veroorzaakte een ware revolutie in de architectuur: nieuwe materialen gaven nieuwe mogelijkheden en men was niet langer gebonden aan zware muren. Het verlangen naar licht en ruimte bepaalde voortaan de architectuur. De cursus “Iconen van architectuur 19e eeuw: art nouveau” neemt u mee naar tien bijzondere gebouwen uit de 19e eeuw. Tien gebouwen die stuk voor stuk een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de moderne architectuur.

Tijdens de lessen staat telkens een gebouw centraal. Door een uitvoerige analyse krijgt u inzicht in haar bijzondere aspecten. Middels de nieuwste presentatietechnieken leert u hun plattegrond lezen en krijgt u een beeld van de ruimtelijke opbouw. Door vergelijking met andere gebouwen uit eigen oeuvre of dat van tijdgenoten krijgen deze iconen meer reliëf en worden ze geplaatst in de tijd waarin ze zijn ontstaan.

Elke architect heeft zijn eigen fascinaties. Bepaald door de mogelijkheden van het moment maar ook ingegeven door eigen verbeelding . In een veranderende cultuur als die van de 19e eeuw mag het dan ook niet verbazen dat de architectuur een avontuurlijk gegeven werd waar experiment en eigen visie ruim aan bod konden komen. Zeker aan het eind van de 19e eeuw als de art nouveau zich laat zien, word duidelijk hoe indrukwekkend deze periode is geweest.

Het programma

1.  Bibliotheek Saint-Geneviève, Henri Labrouste
2.  Chrystal Palace, Joseph Paxton
3.  All Saints , William Butterfield
4.  Red House, Phillip Webb
5.  Rijksmuseum, Pierre Cuypers
6.  Bloemenwerf, Henri van de Velde
7.  Maison Horta, Victor Horta
8.  School of Art, Charles Rennie Mackintosh
9.  Beurs van Amsterdam, Hendrik Petrus Berlage
10. Casa Batllo, Antoni Gaudi

Tijd: 9.30-11.30 uur (incl. pauze)
Duur: 10 lessen
Data: 4, 11, 18, 25 oktober, 1, 8, 15, 22, 29 november, 6, 13 december.
Prijs: € 160,-

aanmelden

Aanmelden voor de cursus kan via www.kunstenarchitectuur.nl.

Ruud Lammerink

De cursus architectuurgeschiedenis wordt gegeven door Ruud Lammerink. Ruud Lammerink heeft na de kunstacademie in Enschede, de Jan van Eyck Academie in Maastricht doorlopen. Hij is voor meerdere instituten werkzaam. Al sinds jaar en dag geeft hij met succes cursussen op het gebied van architectuur en kunstgeschiedenis. Ook verzorgt hij rondleidingen en reizen.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen