Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Cursus 'De literaire film' 2017

SCHUNCK Glaspaleis
SCHUNCK Glaspaleis, Bibliotheek (+2 en +3)


20-09-2017 t/m 29-11-2017

Entree: €130,00

Categorie: Bibliotheek, Educatie, Film

Doelgroep: Jongeren, Senioren, Volwassenen

In de populaire cursus ‘De literaire film’ staan de meest geslaagde combinaties van literatuur en film centraal. Met een Aziatische invalshoek dit jaar.

Deze cursus is reeds gestart, aanmelden is niet meer mogelijk!

Het programma

In tien lessen bespreken we middels discussies de sterke en zwakke punten van boek en film, de achtergronden van schrijvers en regisseurs en de hoofdthema’s. Hierbij zal verwezen worden naar soortgelijke boeken, films of andere kunstdisciplines. De boeken die dit jaar aan bod komen zijn:

20-09 Boek: Anna Karenina  (Leo N. Tolstoj, 1877)

27-09 Film: Anna Karenina (Joe Wright, 2012)

4-10 Boek: Emma Donoghue Kamer (2010)

11-10 Film: Room (Lenny Abramson, 2015) 

25-10 Boek: Amélie Nothomb De verloofde van Sado (2007)

1-11  Film: Tokyo Fiancée (Stefan Liberski, 2014)

8-11  Boek:  Shusako Endo Stilte (1966)

15-11 Film: Silence (Martin Scorcese, 2016)

22-11 Boek: Sarah Waters Vingervlug (2002)

29-11  Film:  The Handmaiden (Chan-wook Park 2016)

Beeld poster liggend

Anna Karenina

We beginnen met Anna Karenina. Het boek van Leo Tolstoj hoeft geen betoog. Het is een mega-klassieker in veel opzichten, vuistdik, wereldberoemd en een topper in het genre overspelromans. De verfilming van Joe Wright gooide hoge ogen bij critici door zijn bijzondere vormgeving.

Kamer

De roman Kamer van de Iers-Canadese schrijfster Emma Donogue belandde in 2010 op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize. De verteller is de 5 jaar oude Jack, die samen met zijn moeder in een kleine kamer wordt vastgehouden. De film werd genomineerd voor 4 Oscars, waarbij Brie Larson (Jack´s moeder) werd bekroond als Beste Actrice.

De verloofde van Sado

De Verloofde van Sado is een onderdeel van de semi-autobiografische Japanse romans van de aldaar geboren Belgisch-Franse cultauteur Amélie Nothombe. Het actuele thema is ‘kun je helemaal opgaan in een cultuur, die diametraal verschilt van die van jou?’. De recente verfilming weet de heerlijk luchtig-ironische toon vol zelfspot van het boek perfect te vangen, gedragen door de eveneens Belgisch-Franse actrice Pauline Etienne.

Silence

We blijven in Japan met Silence van de beroemde Amerikaanse regisseur Martin Scorcese, dat door hemzelf als zijn magnum opus wordt gezien.  In de roman van Shusaku Endo over op feiten gebaseerde tragedie over christenvervolging in zeventiende-eeuws Japan komen zijn hoofdthema´s geloof, twijfel, verraad en verlossing ruim aan bod.

Vingervlug

De Britse Sarah Waters excelleert in Victoriaanse romans met een modern-psychologische uitwerking en homo-erotische inslag. De Koreaanse regisseur Chan-wook Park verplaatste het verhaal over een oplichter die rijke erfgename het hof maakt en de jonge dienstmaagd die hem daarbij een handje moet helpen, maar verliefd wordt op haar meesteres, van het Londen van 1862 naar het Korea van 1930, toen de Japanners daar aan de macht waren. Hij maakte er een heerlijk extravagant, erotisch, en onweerstaanbaar kostuumdrama van over bedrog, genot en liefde.

Meer informatie

Ook dit jaar staat de cursus onder de deskundige leiding van Jos Hodenius, drs. taal- en literatuurwetenschappen & filmtheorie. Jos Hodenius geeft tevens cursussen filmgeschiedenis en filmanalyse.

  • De cursus start op woensdag 20 september 2017 om 19:30 in het SCHUNCK Glaspaleis.
  • In totaal omvat de cursus 10 woensdagavonden in de periode van 20 september t/m 29 november 2017.
  • Telkens van 19:30 – 21:30 uur.
  • Cursusgeld: € 130-
  • Cursusgeld voor leden Parkstad bibliotheken en Vrienden van SCHUNCK: € 115-
  • Afhankelijk van lengte film, kan de eindtijd van cursus variëren. Uitloop tot 22.45u is mogelijk.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen