Onze vestigingen blijven gesloten tot en met 9 februari 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Holier Than Thou

Limburg Film Festival (LFF) in Venlo


14-01-2021 t/m 17-01-2021

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst, Film

Doelgroep: Volwassenen

Videokunst op diverse locaties - Geïnspireerd op Aad de Haas

Kunstenaar Daan Couzijn maakte in opdracht van Museum van Bommel van Dam een videokunstwerk geïnspireerd op het leven en werk van Aad de Haas. Zijn installatie ‘Holier Than Thou’ is voor het eerst te zien op het Limburg Film Festival (LFF), dat plaatsvindt van 14 tot en met 17 januari op verschillende locaties in Venlo. Tot aan de start van het LFF leven we wekelijk naar dat moment toe samen met Daan via de website en socials (insta, facebook, twitter) van Museum van Bommel van Dam.

Daan Couzijn over zijn werk - Holier Than Thou

“Ik gebruik de complexiteit en rijkdom van menselijke emotionaliteit als inspiratie voor mijn werk. Ik verken onderwerpen als authenticiteit, existentialisme en de manier waarop externe (digitale) invloeden ons vormen.

In mijn werk worden deze thema’s worden belichaamd door hyperrealistische, menselijke CGI-personages. Mijn meest recente werk – ‘Beautiful Impact’ – reflecteert op een melancholische staat van zijn die verslavend lijkt te zijn geworden. Het gevolg is vaak een gevoel van onbestemdheid en existentiële eenzaamheid. Het werk onderzoekt een verlangen naar een metaforische crash, dat het einde van die verslavende identiteit zou betekenen. Naast mijn visuele praktijk, maak ik experimentele popmuziek onder de naam Cousin, waarmee ik o.a. optrad in het Louvre Museum in Parijs.

Na wat onderzoek te hebben gedaan naar Aad de Haas, zijn leven en zijn werk, viel me een aspect op dat me fascineerde, en dat ik kon linken aan mijn eigen werk en mijn interesses. Aad de Haas was extreem religieus en haalde veel inspiratie uit de Bijbel. Tegelijkertijd voelde hij zich niet vrij binnenin zijn geloof om vrijuit zichzelf te zijn. Dit werd voornamelijk duidelijk in de erotische schetsen die hij maakte, waarvan het nooit de bedoeling was dat het door een groter publiek bekeken werd. Hij verstopte een deel van zichzelf, maar kampte ook met het verlangen naar dit deel te leven.

In dit werk leg ik een link tussen religie en (seksuele) identiteit. Tussen een biechthokje en een glory hole. In beide ruimtes wordt een anonieme, kwetsbare overgave geleverd. Holier Than Thou gaat over een existentieel verlangen naar lotsverbondenheid en concessieloos bestaansrecht.

over de maker

Gloryhole Confessions (Act 1: prayers for Bobby) from Daan Couzijn on Vimeo.

 

Museum van Bommel van Dam

Museum van Bommel van Dam is al sinds 2017 als museumlocatie gesloten. Tot aan de opening van het nieuwe museum laat het museum zich op verschillende plekken in de stad zien; op tijdelijke locaties, online, in Venlose wijken en in samenwerking met lokale organisaties. En nu dus ook op het Limburgs Film Festival. Komend voorjaar verhuist het museum naar een nieuwe locatie: het oude postkantoor aan de Keulsepoort in Venlo.

 

 

Jubileum

Op 30 december 2020 zou Aad de Haas, de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, 100 jaar zijn geworden. Om de kunstenaar te eren organiseren SCHUNCK Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam een estafette aan tentoonstellingen en programmering om Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven te belichten.

De programmering van Museum van Bommel van Dam bestaat uit een kunstopdracht, uitgevoerd door kunstenaar Daan Couzijn en geïnspireerd op het leven en werk van Aad de Haas. Omdat Van Bommel van Dam als museumlocatie gesloten is, is er gekozen voor videokunst. Op deze manier kan het werk digitaal getoond worden en verschijnen op de andere locaties gedurende het Aad de Haas jaar.

Bekijk het volledige programma van Aad de Haas – 100 Jaar hier >>
Of bekijk onderstaande programmafolder:

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen