Onze vestigingen blijven gesloten tot en met 15 maart 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Dagexcursie Co-housing Brussel

16-06-2019 van 00:00 t/m 00:00

Entree: €25,00

Categorie: Architectuur

Doelgroep: Volwassenen

In het kader van Dag van de Architectuur 2019 organiseert SCHUNCK een dagexcursie naar co-housing projecten in Brussel.

Dag van de Architectuur bij SCHUNCK

Nieuwe woonvormen ontstaan uit oude behoeftes: co-housing ofwel collectieve woonvormen winnen aan populariteit. Deze architectuurexcursie gaat per touringcar langs drie collectieve woonprojecten in de omgeving van Brussel. De excursie loopt vooruit op het project LAT (Living Apart Together), een expositie over collectieve woonprojecten die vanaf 7 september 2019 in SCHUNCK Glaspaleis te zien zal zijn.

Tijdens de busreis zal architecte Laura Piovan van architectenbureau ARCHARIS in Maastricht een introductie geven op het thema co-housing / collectieve woonvormen. Per locatie worden rondleidingen gegeven en is er tijd om met architecten en/of bewoners van gedachten te wisselen.

Programma

09.00 uur
Vertrek Kerkplein St. Joseph, Heerlerbaan

10.30 uur
Bezoek project Brutopia, Brussel

12.30 uur

Bezoek KANAL Centre Pompidou, Street Food Market

13.30 uur
Bezoek project CôtéKaNaL, Brussel

15.30 uur
Bezoek project La Placette, Brussel

18.00 uur
Verwachte aankomst Kerkplein St. Joseph, Heerlerbaan

 

 

Aanmelding

Stuur vóór vrijdag 7 juni een mail naar Jeanine Ruijters ([email protected]) met daarin per persoon de volledige voor- en achternaam plus mobiel telefoonnummer. Maak dan, na akkoord van SCHUNCK, per persoon € 25,- over op rekeningnummer NL46 RABO 0307 195414 ten name van Stichting SCHUNCK, onder vermelding van ‘Dag van de Architectuur 2019’. U ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging van uw reservering per mail.

Praktische informatie

Om de kosten zo laag mogelijk te houden vragen wij u om zelf voor eten en drinken te zorgen. Het is mogelijk om in de bus ook nog het een en ander te kopen.

Voorwaarden

Aanmeldingen worden ingeschreven in de volgorde waarop de betalingen op onze rekening worden bijgeschreven. Bij onverhoopte afmelding, kan helaas geen restitutie van betaling plaatsvinden. Als u tijdig de benodigde gegevens doorgeeft aan de organisatie, kan wel een vervanger uw plaats innemen.

Wees er snel bij, want er is slechts 1 touringcar beschikbaar: VOL = VOL.

Over co-housing

Collectieve woonvormen zijn alternatieve woonmodellen die voldoen aan de groeiende behoefte (van jong en oud) aan community en saamhorigheid, ontmoeting en verbintenis. Hier is plaats voor gemeenschappelijke activiteiten en samen delen (zorg en aandacht voor elkaar, car-sharing, delen van een dak- of moestuin en duurzame energie-installaties, een logeerkamer), maar ook ruimte voor privacy en onafhankelijk leven (eigen woon-unit).

Bewoners vormen samen een bouwgroep, kopen een terrein en/of gebouw en starten vervolgens een ontwerp- en bouwproces op. Het ontwikkelingsproces is ‘bottom up’ en kenmerkt zich door burgerparticipatie.Door zelf het initiatief te nemen, proberen ze hun eigen woonwens waar te maken en tegelijk het budget in eigen handen te houden. Deze projecten vragen veeltijd en energie in het voorbereidend proces, maar worden steeds meer erkend om hun woonkwaliteit en meerwaarde.

Co-housing project Brutopia

Hier wonen 29 gezinnen in een passief appartementencomplex  met gemeenschappelijke tuin, dakterras en wassalon. Het project won The Blue House prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen in 2013.

Co-housingproject CôtéKaNaL

Dit is een ‘loftproject’ langs het Kanaal. Een voormalige brouwerij werd eind jaren 1990 door een groepje enthousiaste stadsbewoners aangekocht en grondig vertimmerd tot appartementen. Het zou als voorbeeld fungeren voor tal van collectieve aankopen in de ruimere kanaalwijk en verbouwingen van oude industriële panden.

Co-housingproject La Placette (Wezembeek-Oppem)

Voor het oudste co-housing project in de Brusselse Rand besloten elf huishoudens (waarvan er tien nog steeds wonen) in 1986 om samen meteen architect het nieuwbouwconcept uit te werken. Alle woningen zijn in dezelfde stijl gebouwd rondom een gemeenschappelijk plein vol planten, een groene oase van rust.

Over de Dag van de Architectuur

De Dag van de Architectuur is voor iedereen met interesse in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling.

Te doen in Maastricht

Dag van de Architectuur

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen