Dag van de Architectuur Zuid-Limburg

Diverse locaties in Parkstad en Maastricht


01-06-2018 t/m 02-06-2018

Categorie: Architectuur

Doelgroep: Jongeren, Kinderen, Volwassenen

Inschrijven voor de rondleidingen is niet meer mogelijk via de website, maar kom gewoon langs en doe en wandel mee.

Activiteiten in Parkstad - 1-2 juni - Samen bouwen in Bekkerveld

Op 1 en 2 juni 2018, tijdens de Dag van de Architectuur Zuid-Limburg, slaan SCHUNCK* en Bureau Europa de handen ineen. In samenwerking met diverse regionale partners presenteren we een programma van DOEN en BELEVEN. In Parkstad bouw je mee aan een monument in de publieke ruimte, en verleg je het perspectief op ‘verloren’ modernistisch erfgoed dat Heerlen rijk is. In Maastricht ligt de focus op het Belvédèregebied en het gerenoveerde Eiffelgebouw in het bijzonder, met verhalen achter de ontwerpen, een lezing en enkele muzikale intermezzi. Welkom!

Bouw mee! Jong en oud zijn welkom om de handen uit de mouwen te steken. We bouwen samen aan een tijdelijk monument, dat pas af is met jouw medewerking. Studenten van de TU Eindhoven hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een ontwerp dat een relatie aangaat met het park en met de Anna-kerk van architect Frits Peutz. Deze architectuur komt tot stand, weg van digitale tekentafels, in een proces van handen en hoofden die elkaar vinden in een gemeenschappelijk doel.

Op 1 juni wordt de basisstructuur opgezet en gaan kinderen van lokale basisscholen alvast aan de slag met het ontwerp van een gevelpatroon. Ben je handig en wil je meewerken aan het bouwen van de basisstructuur? Stuur dan vóór vrijdag 25 mei een mailtje naar architectuur@schunck.nl.

Op 2 juni worden de gevelvlakken ingevuld, waarbij iedereen, kinderen, jongeren en volwassenen, de kans krijgt om zijn/haar stempel na te laten op het monument. Ondertussen is het gebouwtje te bezoeken voor publiek. Welkom!

Kosten: Gratis
Locatie: Bekkerveld
Tijdstip: 10.00 – 18.00 uur

 

Oproep!

Wij zoeken 1.000 meter lint, stof, doek en touw om het monument mee vorm te geven. Heb jij nog materiaal dat we mogen gebruiken? Stuur dan vóór vrijdag 25 mei een mailtje aan architectuur@schunck.nl. Het zou fijn zijn als je wilt omschrijven – of voeg een foto toe – wat voor soort materiaal je hebt. Breng je materiaal vervolgens op zaterdag 2 juni om 10.00 uur naar Bekkerveld, en weef mee!

 

Activiteiten in Parkstad - 2 juni - Belevingsroutes Modernistisch erfgoed

Het monument in Bekkerveld is tevens het startpunt voor twee belevingsroutes onder leiding van performancekunstenaars Jolien Naeyaert (BE) en Rita Hoofwijk. In kleine groepjes bezoek je de oude HTS naast Bekkerveld en/of het voormalige Coriovallumcollege aan de Klompstraat. Verwacht geen klassieke rondleiding met een geschiedkundige overdracht, maar verander je perspectief op het erfgoed dat Heerlen rijk is. Laat je verrassen!

Kosten: gratis, aanmelden via deze pagina of via 045 5 77 22 00
Verzamelpunt Route 1, ingang van de HTS Noordzijde Bekkerveld (in verlengde van Burgemeester Savelbergstraat)
Verzamelpunt Route 2: ingang Coriovallumcollege, hoek Klompstraat en Groene Boord
Tijdstip: elk uur van 10.00 tot 18.00 uur met uitzondering van 13.00 uur. Elke route duurt ongeveer 30 minuten

 

Activiteiten in Parkstad - doorlopend - KLUSHUIS – van Bijlmermeer tot Bleijerheide

In de Vitrine van SCHUNCK* is de tentoonstelling KLUSHUIS te zien waarbij de projecten SUPERLOCAL in Bleijerheide en DeFlat Kleiburg in Amsterdam worden getoond in hun circulaire aanpak. Daarnaast is het proces van onze Architect in Residence Jason Serier te zien en het begeleidend onderzoek van de studenten TU Delft over SUPERLOCAL.

Kosten: Gratis
Locatie: Vitrine SCHUNCK*, Bongerd 18
Tijdstip: Doorlopend

 

Activiteiten in Parkstad - 2 juni - Bezoek het Maankwartier

Het Maankwartier van kunstenaar Michel Huisman is in volle uitvoering. Neem een kijkje achter de schermen van de stationsontwikkeling. Je kunt het gebouw bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer info op www.maankwartier.nl/actueel/dag-van-de-bouw-2018

 

Activiteiten in Maastricht - 2 juni - Rondleiding Belvédèregebied

Bureau Europa, platform voor architectuur en design, neemt je mee op een tocht door het Belvédèregebied met een rondleiding, bezichtiging, tekst en uitleg, muziek en een wandeling door groen, langs water en onder beton. Stedenbouwkundige Peter de Ronde van de gemeente Maastricht is onze gastheer. Hij vertelt alle ins and outs, plannen en ontwikkeling voor dit deel van Maastricht.

Embracing.Exchange Maastricht
Na een korte introductie over de ambities in het Belvédèregebied volgt een flitsbezoek aan Embracing.Exchange, de tentoonstelling van Maurer United Architects, te zien van 1 tot 10 juni 2018. Als aanvulling op de tentoonstelling geeft Marc Maurer een korte demonstratie van virtual reality: wat zijn het nut en de potenties van virtual reality in het ontwerp, de vormgeving, de architectuur?

Transformatie Eiffelgebouw Maastricht

Het Eiffelgebouw
Tijdens een bezichtiging van de loftruimtes en genietend van het panorama-uitzicht op 30 meter hoogte over Belvédère, de binnenstad en het Bassin, krijg je meer informatie over wat de nabije toekomst het gebied zal brengen. Aansluitend volgt in de skybar van het Student Hotel een jazzy intermezzo.

Student Hotel Maastricht
Het Maastrichtse Student Hotel is het eerste Student Hotel dat in een rijksmonument is ondergebracht. Dat bracht lastige ontwerpvragen met zich mee. Spreek met de ontwerpers van het nieuwe Student Hotel en geniet van de relaxte sfeer in het studentencafé, de recreatieruimtes en de hotelkamers.

Groen, water en beton
De rondleiding wordt vervolgd richting het Frontenpark. Onderweg passeren we De Krul: de oude afrit van de Noorderbrug, een stukje infrastructuur dat doelbewust bewaard wordt en dat in de toekomst geanimeerd zal worden, midden in het groen en over een waterweg. Leer waarom de stad De Krul bewaart en ontdek wat de potenties van verlaten infrastructuur zijn.

Van vestingwerken en hagedissen
Tenslotte lopen we naar het Frontenpark, een prachtig stukje groen in het Maastrichtse weefsel, dat door de verlegging van de Noorderbrug in 2017 extra in het zonnetje is komen te liggen. De oude vestingwerken worden grondig gerestaureerd. Maar waar baseer je je op? Wat betekent restaureren überhaupt? En hoe zit dat nu met die hagedis?

Kosten: gratis, wel graag van tevoren aanmelden. Wil je mee in de groep van 13.00 uur, klik hier. Wil je mee met de groep van 15.00 uur, klik hier.
Locatie: het Sphinxkwartier en Frontenpark, verzamelen bij de ingang van Eiffelgebouw-Zuid
Tijdstip: zaterdag 2 juni 2018, om 13.00-15.30 uur en om 15.00-17.30 uur
Taal: Nederlands

 

Bureau Europa - platform voor architectuur en design

Bureau Europa, platform voor architectuur en design, presenteert tentoonstellingen, lezingen, workshops en andere activiteiten over architectuur, stedenbouw en design. Ons doel is om als kennis- en presentatie-instelling en netwerkorganisatie het domein van de ontworpen omgeving onder de aandacht te brengen, om ontwerptalent te bevorderen en hierbij een zo breed publiek mogelijk publiek te engageren. Zonder daarbij de specifieke thema’s, die relevant zijn binnen de genoemde disciplines te veronachtzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de relatie tussen nieuwe technologie en ambacht of een productieve omgang met erfgoed. We richten ons primair op de gemeenschappelijke sociale agenda van Europa en de Euregio Maas-Rijn.

 

Het programma van Bureau Europa voor de Dag van de Architectuur 2018 is tot stand gekomen i.s.m. Student Hotel Maastricht en Infocentrum Belvédère.

 

De dag van de architectuur komt tot stand in samenwerking met:

TU Eindhoven
Student Hotel Maastricht
Belvédère Maastricht
Maankwartier Heerlen
Wonen Limburg, Heerlen
Lebe Vastgoed, Venlo
OBS De Tovercirkel

Met steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en gemeente Heerlen.

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Twitter

 • RT @Zuidprojecten: Deze week mochten we bij @SCHUNCKnews de vitrine onder handen nemen. Ontwerp van studioeikenhorst. #belettering #basquai…

  @SCHUNCKnews

 • RT @Marc2B: Koken met Letters met @ronaldgiphart in @SCHUNCKnews #Heerlen https://t.co/S8auCAyrCq

  @SCHUNCKnews

 • RT @VianHerbe: Tekeningen, wandsculpturen en muurapplicaties van Femmy Otten zijn tot 1 januari te zien in het vijf verdiepingen hoge trapp…

  @SCHUNCKnews

 • @VianHerbe Goed nieuws: De werken blijven nog wat langer is onlangs besloten. Zeker nog tot de zomer van 2019 dus v…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @happyaudio101: Ondertussen in Heerlen. #Heerlen https://t.co/0m5zrtgXKU

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • Hoog bezoek op de Bongerd voor het #glaspaleis. Hele dag coole workshops van #google voor #zzp’ers. https://t.co/1ZN0ai1P8w

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • @limwierde @ryhertzberger Hi Irene, excuus voor de wat late reactie. We gaan met Rosanne zeker een mooi nieuw moment plannen.

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @robcoers: Terug op het oude nest waar ik ooit mijn #bibliotheek loopbaan ben begonnen namelijk @SCHUNCKnews (Bibliotheek Heerlen)

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • #Repost @happyaudio101 with get_repost ・・・ De eerste Uur van de Buurt Heerlen centrum in SCHUNCK. Gesprekken over d…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @WiertzCompany: Wiertz Company is partner van de tentoonstelling ‘Basquiat, The Artist and His New York Scene’ in @SCHUNCKnews . Roger H…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @Zuiderlucht: Deze maand @SCHUNCKnews #Heerlen: 'Aad de Haas: Weet je nog?' Kinderen van de kunstenaar maakten een selectie uit de Aad d…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @petermoors: Vanavond @SCHUNCKnews #Basquiat the artist and his New York scene! https://t.co/0RQ8ixsFTH

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @vegaline73: ‘i can’t show you in a galery because you don’t have any painting‘ vertoning ‘basquiat’ (1996, biopic/drama) in @SCHUNCKnew…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @DPijler: REMINDER PIJLERLEZING #ARMOEDE EN #LAAGGELETTERDHEID. #GRATISTOEGANG #IEDEREENISWELKOM #6NOVEMBER @SCHUNCKnews. Bekijk de uit…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @MaandvdGesch: De #ReizendeReporters zijn weer op pad! Vanavond waren Bas en Rachelle bij Parkstad in Opstand in Heerlen. @HistorischGou…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @MaandvdGesch: De Heerlenaar blijkt een opstandig type mits aangevoerd door een bezielde leider, zagen #ReizendeReporters Bas en Rachell…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @ROBinREGENTAG: Twittert officieel een consult beeldende kunst en workshop 'décollage' te mogen verzorgen voor @HuisvdKunsten tijdens de…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @MuseaBrugge: We wisten het al altijd: kunst is goed voor je! via @HLN_BE

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @VimaHerbe: Cultuurcentrum Schunck in Heerlen pakt uit met expositie Basquiat via @delimburger

  Meer info

  @SCHUNCKnews

 • RT @petjeafzuidlimb: PETJE AF DAG! Vandaag startte het Blok: #Gezondheidzorg door Carina bij #Plinthos in Sweikhuizen en op onze nieuwe loc…

  Meer info

  @SCHUNCKnews

Facebook

Facebook laden...

Weten waar je SCHUNCK* vindt

Schunck* is te vinden op6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen