SCHUNCK heropent – onder voorbehoud – vanaf 19 mei. Leerlingen muziek & dans zijn dan weer welkom. De bibliotheek en het museum blijven voorlopig gesloten. Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

David Bade meets Pink Peril Roller Derby

23-11-2020 t/m 20-12-2020

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Volwassenen

David Bade Tekent Heerlen Onder De Tafel #7

Met steun van het BankGiro Loterij Fonds realiseert SCHUNCK de komende drie jaar samen met kunstenaar David Bade een serie bijzondere groepsontmoetingen en -portretten binnen het project David Bade tekent Heerlen onder de tafel. Voor deze serie maakt David geschilderde portretten die in de stadscollectie van Heerlen worden opgenomen en die de mensen van de stad vereeuwigt in de kunstcollectie.

Bade duikt vanaf het najaar van 2020 in de wereld van een zestal bijzondere groepen en clubs in het Heerlense. Zo traint hij straks wellicht mee met de voetbalclub RKSV Groene Ster en is het de wens om samen te werken met Mondriaan GGZ. De dames van Pink Peril Roller Derby beten in november 2020 het spits af. Bade houdt in de openbare ruimte atelier, om onder de neus van het publiek aan de slag te gaan met nieuwe werken.

Pink Peril Roller Derby

In Heerlen zijn sinds 2011 de dames van Pink Peril in dit ‘roller derby’ actief. Want inderdaad, ‘roller derby’ is vooral een vrouwensport. Maar dan wel eentje waar niet gekeken wordt op een blauwe plek meer of minder, waar niet gezeurd of gejammerd wordt na een onvermijdelijke valpartij. Roller derby is een zogenaamde full contact sport, waarbij 2 teams op rolschaatsen op een ovale baan (track) tegen elkaar de strijd aangaan. Zonder bal, zonder puck, zonder whatever. Een soort ‘american football’ op rolschaatsen, zonder bal. Snelheid en behendigheid op rolschaatsen spelen hierbij een belangrijke rol, maar tactisch inzicht en teamwork zijn minstens zo belangrijk. En zelfvertrouwen, durf. Om je tegenstanders te imponeren.

In Nederland zijn momenteel 14 rollerderby teams actief, met de meest tot de verbeelding sprekende namen: de Northern Lightning Rollergirls uit Groningen, Parliament of Pain uit Den Haag, Rotterdam Deathrow Honeys, Rotten Rebels uit Dordrecht en de SuckCityRocknRollerDolls uit Breda. Pink Peril is het enige Limburgse team, en speelt ook mee in de nationale league. Momenteel telt de club ongeveer 25 actieve leden. Overigens zijn ook mannen welkom. Bij Pink Peril trainen momenteel 3 mannen, waarvan 2 in het Luikse mannenteam van de Vi-Kings competitie spelen vanwege het feit dat in Nederland (nog) geen herencompetitie van de grond is gekomen. 

Meer over David Bade

David Bade (Willemstad (Curaçao), 1970) is een Nederlandse beeldhouwer, installatiekunstenaar, schilder en tekenaar. Hij studeerde van 1987 tot 1991 aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Holland in Diemen en bezocht tot 1993 Ateliers ’63 in Haarlem. In 2006 richtte hij samen met Tirzo Martha het Instituto Buena Bista (IBB) op Curaçao op, waarvan beiden directeur zijn. Het IBB verzorgt een artist in residency programma, organiseert een groot aantal culturele projecten en biedt opleidingsmogelijkheden voor lokale kunstenaars.

 

Badeklasse

Tegelijkertijd scouten David Bade en SCHUNCK creatief beeldend talent. Hier is behoefte aan omdat Heerlen geen kunstacademie of ander hoger kunstonderwijs kent. Het talentontwikkelingstraject start eind 2020 en duurt drie jaar. 

Iedereen die kan en wil, mag meedoen
In de werving van talent ligt de nadruk op jongeren, maar oudere geïnteresseerden zijn ook welkom. Het uitgangspunt is: ‘iedereen die kan en wil, mag meedoen’. Een groep van ongeveer acht deelnemers wordt door David Bade persoonlijk begeleid. Daarbij nemen alle eerstejaars van de Maastricht Institute of Arts deel aan het project. Zo leren zij de werkwijze van David Bade en de kunstpraktijk buiten de muren van het lokaal en het museum.  Lees meer > 

david bade tekent heerlen onder de tafel

David Bade en SCHUNCK hebben een levenslange samenwerking. Dit betekent dat Bade gedurende zijn leven met regel-maat terug keert naar Heerlen om uiteen-lopende Heerlenaren in telkens wisselende setting en omgeving op te tekenen. Deze werken worden toegevoegd aan de gemeentelijke collectie die door SCHUNCK wordt beheerd. Zo ontstaat een beeld-archief dat het DNA van Heerlen vastlegt. Lees meer over David Bade tekent Heerlen onder de tafel >>

Mede mogelijk gemaakt door:

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen