Vanwege de maatregelen die SCHUNCK heeft genomen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn onze diensten en activiteiten gedeeltelijk en onder bepaalde restricties geopend. Lees schunck.nl/corona voor alle actuele informatie.

David Bade tekent Heerlen onder de tafel #4 Terugkeer naar Beersdal - Rennemig

Beersdal - Rennemig


29-06-2015 t/m 10-07-2015

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Senioren, Volwassenen

David Bade is van 29 juni tot en met 10 juli aanstaande voor een vierde periode in Heerlen voor zijn project David Bade tekent Heerlen onder de tafel. Hij gaat in de buurwijken Beersdal en Rennemig de dialoog aan met bewoners teneinde een kunstwerk op de grens van beide wijken te realiseren.

David Bade #4 RennemigIn oktober van 2014 trok kunstenaar David Bade gewapend met, verf, kwasten en een veldezel voor het eerst de Heerlense wijken Beersdal en Rennemig in. De ene wijk een voormalige mijnwerkerskolonie, de andere een nieuwbouwwijk uit de jaren ’80 die bestuurlijk bij een elkaar zijn gevoegd. Bade maakte kennis met buurtbewoners en onderzocht wat er in de wijken speelt. De contacten met buurtwoners en bevindingen over het leven in de wijk kregen vorm in 10 nieuwe kunstwerken. De rake gesprekken in de wijk alsook het totaal verschillend karakter van de wijken lieten bij Bade het idee ontstaan naar een terugkeer naar Beersdal en Rennemig, en dan voor niets minder dan een permanent werk.

In de komende zomer worden de bewoners uitgedaagd om met David Bade mee te denken en vorm te geven aan een permanent kunstwerk dat de identiteit, historie, toekomst en beleving van de wijk(en) en haar inwoners reflecteert. In een open atelier zijn de bewoners welkom om te kijken, te praten, invloed uit te oefenen en daadwerkelijk zelf mee te kleien aan de portretten. Onder de bezielende regie van Bade bepaalt het contact tussen de twee buurten het maakproces. Er ontstaat een fysiek kunstwerk, een hedendaags reliëf waarin het DNA van de buurten, als onderdeel van de groeiende collectie David Bade tekent Heerlen onder de tafel, zichtbaar wordt. Als collectie-op-locatie dient het als nieuw herkenningspunt voor het gebied.

De historie van de koloniën, het gebied als voormalig mijnterrein en de tegenstelling ten opzichte van de nieuwbouwwijk haakt in op de programmering van SCHUNCK rond M2015 Jaar van de Mijnen. Naast nostalgie en trots op deze historie biedt dit de kans om een eerste stap te zetten om samen na te denken over de toekomst van de buurten en haar bewoners.

Plaatsing kunstwerk

De realisatie en plaatsing van het kunstwerk staat gepland in de nazomer van 2016.

Klik hier voor meer informatie over het project David Bade tekent Heerlen onder de tafel.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen