Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

An Elephant Sitting Still

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


01-09-2019 van 13:00 t/m 17:30

Entree: €8,00

Categorie: Film

Doelgroep: Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

An Elephant Sitting Still

China, 2018 / 230 minuten
Regie: Hu Bo
Met: Yu Zhang, Yuchang Peng, Uvin Wang, Congxi Li

★★★★★ Volkskrant“Compromisloos meesterwerk”
★★★★☆ VPRO Cinema“Buitengewoon stijlvol gefilmd speelfilmdebuut vol zwarte humor”

Een hardnekkige zoektocht naar menselijkheid en waardigheid in een wereld die beide lijkt te willen uitwissen. Een diep-melancholisch drama over vier mensen die gebukt gaan onder de economische crisis in China. Een gevoelig, intiem en empatisch portret van menselijk lijden.

Deze vier uur durende kroniek bestrijkt één enkele dag. Toch voelt het niet als trage cinema. De bijzondere cameravoering is vaak beweeglijk, cirkelt rond de vier jonge hoofdpersonen en volgt hen op de voet tot het bitterzoete einde van de film.

De plot verschuift steeds van perspectief en glipt soms terug in de tijd. De Chinese maatschappij verschijnt als een hel zonder ontsnapping.

De olifant staat symbool voor de inertie van de personages en hun wereld. Hij is in een afgelegen circus bij de pakken neer gaan zitten, daarom wil iedereen hem zien.

Nog voor de wereldpremière in Berlijn heeft de regisseur zelfmoord gepleegd, kort na het voltooien van zijn eerste én laatste film. Waarschijnlijk is een conflict met de producer de aanleiding geweest: deze eiste dat Hu de speelduur halveerde. Na Hu’s dood stond hij de rechten af aan diens ouders, die de film alsnog uitbrachten in de oorspronkelijke vier-uur-versie. En gelukkig maar, want elke minuut telt, als bouwsteentje van dit grote mozaïek.

Het nihilisme van Hu drukt soms wat zwaar op de film, maar door de consequente somberheid maakt het des te meer indruk wanneer de vernedering en geweld eindelijk plaatsmaken voor intermenselijk contact. (M.v.H.)

Fipresci Prijs 2018 op het Filmfestival van Berlijn

Bijzonderheden
In het kader van Cultura Nova 2019.

Met in de pauze een Oosterse snack.

Tickets via de site van Filmhuis De Spiegel

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen