Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Ayka

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


09-08-2019 van 20:00 t/m 22:10
15-08-2019 van 20:00 t/m 22:10

Entree: €8,00

Categorie: Film

Doelgroep: Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

Ayka

België/Nederland/Senegal, 2019 / 106 minuten
Regie: Koen Mortier
Met: Vincent Rottiers, Paul Bartel, Fatou N’Diaye e.a.

★★★★☆ NRC“Er is niemand die het schrale verhaal, en de inmiddels vaak geïmiteerde stalkende camerastijl tot zulke hoogtes weet te voeren als regisseur Sergei Dvortsevoy”
★★★★☆ Filmtotaal“Indringend sociaal-realistisch drama”
★★★★☆ VPRO Cinema“Samenleving waarin niet iedereen “zich de luxe kan veroorloven om een kind te hebben”

Een uit het leven gegrepen drama in een troosteloos decor. Een jonge moeder van een pasgeboren baby probeert zich staande te houden in Moskou, zonder werkvergunning.

Zonder verdere uitleg laat Dvortsevoy (Tulpan) de kijker nadenken over een samenleving waarin niet iedereen zich de luxe kan veroorloven om een kind te hebben, of emoties toe te laten.

De film is gebaseerd op de realiteit: In 2010 werden 248 Kirgizische baby’s achtergelaten in geboortecentra van Moskou. Dat raakte Dvortsevoy. Zoiets gaat tegen de natuur in en past zeker niet bij de cultuur van Centraal-Azië waar familie erg belangrijk is. Dat zette hem aan tot het maken van deze film.

Door zijn ervaring met documentaires heeft hij ook een observerende stijl in fictiefilm. Hij laat de kijker voelen wat de hoofdpersoon voelt, door close-ups, een hand-held camera, natuurlijk licht en uitsluitend omgevingsgeluid. Ayka is een strijdster die niet opgeeft. Het is een feministische film die de kracht van een vrouw toont, maar geen oordeel velt. De film doet denken aan de films van de broers Dardenne, omdat die ook sociaal-realistisch zijn en één personage volgen.

Prijs Beste Actrice in Cannes 2018

Tickets via de site van Filmhuis De Spiegel

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen