Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Bewaren of Hoe te leven

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)
(8)

18-10-2018 van 20:00 t/m 21:40

Entree: €8,00

Categorie: Film

Doelgroep: Jongeren, Senioren, Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

Bewaren of Hoe te leven

Nederland, 2017 / 84 minuten
Alle leeftijden – Grof taalgebruik
Regie: Digna Sinke
Met: Digna Sinke en Truida Sinke-Lijk, Colin Wright, prins Jonathan Doria Pamphilj
Ondertitel: Nederlands – Zonder pauze

Wie wat bewaart , die heeft wat. Maar wat heeft hij of zij dan? In het persoonlijke verhaal gaat Digna Sinke op zoek naar het hoe en waarom van bewaren. Waarom bewaren we dingen en vooral: met welk doel? Ook Sinke zelf bewaart van alles en nog wat, van suikerzakjes tot oude kranten en mappen vol met correspondentie. Bewaren om de herinneringen terug te kunnen halen. Naar eigen zeggen heeft ze veel dingen opgeborgen, maar zodanig dat ze het binnen vijf minuten kan opdiepen.

Samen met haar moeder van 92 bespreekt ze de items die bewaard worden of werden in huize Sinke. Sigarenbandjes terwijl je vader niet eens rookte, een pop-up ijsprettafereel van papier, oude strijkijzers, textiel en fotos.

Ook wordt de tegenbeweging belicht van mensen die bijna niets bewaren. Die zeer minimalistisch, zonder ballast leven. Mensen die hun huis en alle andere overtollige bezittingen van de hand hebben gedaan en letterlijk uit hun koffer leven. Een koffer die gevuld is met basisbenodigdheden: een paar schoenen, wat kleding, een tablet of telefoon met opladers om hiermee de hele wereld te bereizen, zoals deze digitale nomaden graag leven. Zij nemen de dag zoals hij komt, letterlijk als nieuwe dag, hangen niet aan herinneringen.

Een huis vol spullen – zoals in het geval van Ab – een Romeins paleis van een prins, of als backpacker op tropische stranden? Ieder leeft en leeft zijn eigen bewaarheid. Sinke excelleert met vindingrijke vragen en lichte humor. Een prachtige observatie van bewaren anno nu. Een film die aanzet tot reflectie: gaan we voor tastbare herinneringen of investeren we in ervaringen?

Tickets via de site van Filmhuis De Spiegel

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen