SCHUNCK heropent – onder voorbehoud – vanaf 19 mei. Leerlingen muziek & dans zijn dan weer welkom. De bibliotheek en het museum blijven voorlopig gesloten. Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Beyond Words

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


30-04-2018 van 20:00 t/m 21:30

Entree: €7,50

Categorie: Film

Doelgroep: Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

Beyond Words

Nederland, Polen, 2017 / 87 minuten
Regie: Urszula Antoniak
Met: Jacub Gierszal, Andrzej Chyra e.a.
Zonder pauze

★★★★ NRC “Fraai, …vangt veel in beelden en sfeer…”
★★★★ VPRO/Cinema.nl “Intelligent”

 

Zwart-wit film waarbij het zwart-wit ook een thematische functie heeft: het symboliseert onze neiging in tegenstellingen te denken, zoals autochtoon/allochtoon, Duits/niet Duits, vriend/vijand.

De hoofdpersonen zijn veel onderweg, waarmee Antoniak de vraag illustreert of je ooit wel ergens thuis bent. De Hoofdpersoon is perfect aangepast, maar hij voelt zich nergens thuis.

Immigratie en identiteit zijn belangrijke thema’s voor Antoniak, geboren in een communistisch gezin, maar al twintig jaar Nederlands staatsburger. Volgens haar heeft identiteit twee componenten: een innerlijke, die bepaalt wie je bent als mens, en een uiterlijke, hoe mensen je zien. Volgens haar heb je op die uiterlijke identiteit geen enkele invloed, zoals zij door haar accent door anderen als een buitenlander wordt gezien.

Beyond Words speelt met vooroordelen over identiteit en nationaliteit. En met beeldvorming. Want waarom zou elke blonde, perfect Duitssprekende man een Duitser zijn?

 

Antoniak noemt haar film een ‘intiem portret van een eenzame ziel’. De van geboorte Poolse man is zo over-geïntegreerd, dat hij in een extentiële crisis belandt. Volgens Antoniak is Michael een moderne pendant van Julien uit Het Rood en het Zwart van Stendahls negentiende-eeuwse roman. Hij heeft alles mee, maar net als Julien dreigt hij aan zijn gevoel van miskenning ten onder te gaan. Ze raakt daarmee het ongemak van politieke incorrectheid: racisme, zelfhaat, zelfs het Duitse Nazi-verleden zijn allemaal elementen van Michaels complexe karakter.

Tickets via de site van  Filmhuis De Spiegel

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen