Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Het doet zo zeer

SCHUNCK Glaspaleis
(Filmzaal +5)

22-04-2017 van 20:00 t/m 21:30
23-04-2017 van 14:00 t/m 15:30

Entree: €7,50

Categorie: Film

Doelgroep: Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

Nederland, 2016,  87 minuten
Regie: Heleen van Royen
Met: Heleen van Royen, Margreet Breed, Ton van Royen, e.a.

★★★★ NRC

“Van Royen filmt haar weliswaar op haar meest kwetsbare momenten, maar toch ook met waardigheid en zonder sentimentaliteit. Toch blijft de vraag wat haar moeder ervan zou hebben gevonden om zo in de openbaarheid te komen, als ze nog goed van geest was geweest?”

★★★★ Het Parool
“Hoe cru het ook klinkt, Van Royen filmde haar moeder in de interessantste fase van haar ziekte. Ze raakt de draad langzaam kwijt, maar is nog helder genoeg om het te beseffen. Dat levert een prachtig gesprek op.”

★★★★ Volkskrant
“Heleen van Royen doet nuchter en met humor verslag van een jaar uit het leven van haar dementerende moeder. Wat de film zo bijzonder maakt, heeft niets te maken met de roem van de dochter.”

Margreet Breed, de moeder van Heleen van Royen, lijdt aan beginnende vasculaire dementie. Een jaar lang volgt Heleen haar moeder met de camera die ze zelf bedient, meestal op een statief in de ruimte opgesteld.

Het is een liefdevol, integer portret geworden van een dochter die haar dementerende moeder zo goed mogelijk begeleidt en die te kampen krijgt met de veranderende gedragingen van de vrouw die haar leven lang voor haar gezorgd heeft. De rollen draaien nu om.Voor mensen met eenzelfde ervaring komen veel herkenbare momenten voorbij. “O, blijf je slapen? Gezellig!” en even later; “Waar ga je straks naartoe?”. “O, je blijft slapen?.” Een portret met schrijnende, aangrijpende, maar ook liefdevolle en zelfs grappige momenten. We zien mevrouw Breed op haar flatje bezoek ontvangen, we zien de verhuizing naar de mantelzorgwoning in de tuin van Heleen. Het artsenbezoek, haar ziekenhuisopname en de uiteindelijke verhuizing naar het verzorgingstehuis. Haar mantra ‘Het doet zo zeer’ passeert vele malen de revue.

Kortom, Het doet zo Zeer confronteert ons met de harde werkelijkheid waarin een mens langzaam haar eigen individu en individualiteit verloren ziet gaan. Soms accepterend soms in opstand komend. Herkenning voor velen ondanks de verschillen vanuit persoonlijkheid en situatie. (D.P.)
Reserveren via de website van Filmhuis De Spiegel

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen