Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Fanny och Alexander

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


17-02-2019 van 14:00 t/m 17:30

Entree: €8,00

Categorie: Film

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

Fanny och Alexander

Zweden, 1982 / 188 minuten
Let op met kinderen tot 12 jaarGeweldGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholmisbruik
Regie: Ingmar Bergman
Met: Pernilla Allwin, Bertil Guve, Allan Edwal e.a
Ondertitel: Nederlands – Gerestaureerde klassieker

Bergman roept de wereld op van de gegoede burgerij in de vroege twintigste eeuw. In deze film lijkt het of hij alle thema’s, kleuren, toonsoorten en klanken wilde stoppen die hij ooit had uitgeprobeerd. Het resultaat is een evenwichtige film die vrolijk, dreigend, betoverend, spannend en ontroerend tegelijk is. We zien hier Ingmar Bergmans beroemde terugblik op zijn eigen jeugdjaren.

Oorspronkelijk was deze film een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten, maar Bergman besloot hem ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

Het kostuumdrama speelt zich af rond 1907 en heeft een sterke nadruk op visuele pracht en praal. De film wordt verteld vanuit de belevingswereld van de fantasierijke, tienjarige Alexander. Zijn zusje Fanny speelt slechts een bijrol. Deze familiekroniek is een verkapt zelfportret: de fantasievolle Alexander is de kleine Ingmar zelf.

De film bevat biografische elementen van de regisseur, zoals zijn puriteinse, godvrezende jeugd, de toverlantaarn waarmee hij zijn eerste beelden projecteerde, zijn ongebreidelde fantasie, het grote, mysterieuze appartement van zijn grootmoeder, zijn verwarrende gevoelens voor zijn mooie, jonge moeder.

Fanny och Alexander is Bergmans grandioze apologie van de wereld van het theater en de verbeelding, en daarmee impliciet zijn eigen levenswerk. Met deze film beëindigde Bergman zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Daarna schreef en regisseerde hij nog wel televisiefilms. (M.v.H.)

Een Golden Globe en vier Oscars voor o.a. beste niet-Engelstalige film en beste Cinematografie

★★★★★ Filmtotaal“Fanny & Alexander is een rijk en mooi drama voor een zondag of een dag zonder verplichtingen.”
★★★★★ VPRO Cinema“Eén groot atmosferisch en magisch schouwspel”
★★★★☆ Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesaga“Een van de warmste films van Ingmar Bergman keert terug in de bioscoop”
★★★★☆ Cinemagazin“Unieke ervaring…prima testament voor meesterfilmer Ingmar Bergman”

Tickets via de site van Filmhuis De Spiegel

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen