Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Klanken van Oorsprong

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


22-09-2018 van 20:00 t/m 22:10
28-09-2018 van 20:00 t/m 22:10

Entree: €8,00

Categorie: Film

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

In Klanken van Oorsprong vertellen Indo muzikanten over die bewogen periode uit hun leven: de traumatische ervaringen in Indonesië, de kille ontvangst in Nederland en hun pogingen te aarden in een nieuw land.

Klanken van Oorsprong

Nederland, 2018 / 112 minuten
Alle leeftijden
Regie: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Met: op 22 augustus een Q&A met regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich.
Ondertitel: Nederlands

★★★★☆ Volkskrant – “Klanken van oorsprong is een eigentijdse documentaire over de Indorock van de jaren 50”

In deze documentaire neemt filmmaker Hetty Naaijkens-Retel Helmrich de kijker mee terug naar eind jaren vijftig toen Indo muzikanten furore maakten in Nederland. Deze muzikanten waren na de Tweede Wereldoorlog met vele landgenoten overgekomen uit het toenmalig Nederlands-Indië. De situatie was daar als gevolg van de onafhankelijkheidsstrijd en de Bersiapperiode voor hen onhoudbaar geworden. In Nederland werden ze niet bepaald met open armen ontvangen.

In Klanken van Oorsprong vertellen Indo muzikanten over die bewogen periode uit hun leven: de traumatische ervaringen in Indonesië, de kille ontvangst in Nederland en hun pogingen te aarden in een nieuw land.

De muziek bleek hun redding want naast de Indonesische cultuur namen zij nog iets mee dat in Nederland vrij onbekend was: de rock-n-roll. Deze Amerikaanse muziek werd beïnvloed door de traditionele Indonesische muziek zoals de Gamelan en Krontjong. Met hun opwindend moderne geluid en exotische uiterlijk boekten de Indo muzikanten grote successen in Nederland en meer nog in Duitsland of soms zelfs wereldwijd.

De kracht van deze documentaire zit hem in de vitaliteit waarmee de muzikanten, inmiddels boven de zeventig, vertellen over de invloed van hun afkomst op de muziek en wat die muziek betekende voor hun nieuwe leven in een ander land. Het is een aaneenschakeling van mooie anekdotes, ontroerende verhalen en een vleugje nostalgie, bij elkaar gehouden door goed gedoseerde historische informatie.(K.H.) Meer over deze periode op : Wikipedia.

Tickets via de site van  Filmhuis De Spiegel

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen