Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Mimosas

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


22-02-2018 van 20:00 t/m 21:45
23-02-2018 van 20:00 t/m 21:45

Entree: €7,50

Categorie: Film

Doelgroep: Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

Mimosas

Frankrijk, Marokko, Roemenië, Spanje, 2016 / 96 minuten
Regie: Oliver Laxe
Met: Ahmed Hammoud, Shakib Ben Omar en Said Aag

In samenwerking met het Dutch Mountain Filmfestival

★★★★ Trouw – “Je moet even met je ogen knipperen, zo oogverblindend is het landschap dat de Spaanse regisseur Oliver Laxe op locatie in Marokko tevoorschijn tovert. Je zou ‘Mimosas’, vorig jaar bekroond in Cannes, het best kunnen omschrijven als een spirituele reis door het Atlasgebergte.
★★★★ De Filmkrant – “In Mimosas raakt een karavaan in het Atlasgebergte in de problemen. Oliver Laxe’s islamitische western is als een voorportaal naar een spirituele wereld: ‘Cinema is een mysterie. Het is wat begint als het film maken eindigt.

 

Mystieke wijsheid en poëtische suggestie gaan hand in hand in deze onder Herzogiaanse (Aguirre, der Zorn Gottes en Fitzcarraldo) omstandigheden in het Marokkaanse Atlasgebergte gedraaide queeste: om de wens van een stervende sjeik te vervullen, moet een drietal mannen vrijwel onbegaanbare bergpassen en andere gevaren trotseren.

Regisseur Oliver Laxe trotseerde met cast en crew de ontberingen van het ruige Atlasgebergte in Marokko om op 35mm een spirituele western te draaien. Die verhaalt over een karavaan op weg naar de eeuwenoude stad Sijilmasa, waar een stervende sjeik begraven wil worden. Maar de dood wacht niet, en bang voor de wrede omstandigheden op de bergpassen laten zijn begeleiders hem achter. Alleen Ahmed en Said voelen zich geroepen de laatste wens van de sjeik te vervullen.

Als profetisch redder uit een parallelle, eigentijdser wereld, wordt Shakib (onweerstaanbaar enigmatisch gespeeld door Shakib ben Omar) uitgekozen om hen bij te staan tijdens de gevaarlijke reis. Een beeldschoon reisverslag en studie van een landschap, maar bovenal een mysterieuze parabel over de ongrijpbare krachten van geloof, kennis en lot.

Oliver Laxe werd in 1982 in Parijs geboren als zoon van Spaans-Galicische emigranten. Hij studeerde film aan de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona voordat hij naar Londen vertrok om zijn eerste korte film Y las chimeneas decidieron escapar op te nemen. Zijn speelfilmdebuut You Are all Captains won de Fipresci in Cannes 2010. Zijn speelfilm Mimosas werd geselecteerd voor de Semaine de La critique, Cannes 2016, en won daar meer dan terecht de Grand Prix. Te zien op donderdag 22 en vrijdag 23 februari.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen