Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

I am not your Negro

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


17-11-2017 van 20:00 t/m 21:45
20-11-2017 van 20:00 t/m 21:45

Entree: €7,50

Categorie: Film

Doelgroep: Volwassenen

Filmhuis De Spiegel vertoont:

I am not your Negro

Frankrijk, Verenigde Staten, 2017 / 93 minuten
Regie: Raoul Peck
Met: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte e.a.

 

 

★★★★ Het Parool – “Superieure aanvulling in het vaak moeizame debat over racisme
★★★★ NRC – “James Baldwin: man van onze tijd
★★★★ De Volkskrant – “Even dwingend als onweerstaanbaar

 

Raoul Peck borduurde verder op het onvoltooide boek van James Baldwin die streed tegen racisme in de Verenigde Staten. Een boek over de geschiedenis van Amerika, verteld aan de hand van de moorden op Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. Baldwin sprak over het midden van de twintigste eeuw, voorspelde de komst van een zwarte president veertig jaar later, maar zag ook dat dit niet genoeg was: van welk soort land zal hij president zijn, vroeg hij zich af.

Een belangrijke film die ongemakkelijke vragen stelt, die ons laat zien dat het niet zozeer om persoonlijk racisme gaat, maar om dieper liggende machtsstructuren waarvan wij ons bewust moeten zijn. I am not your Negro laat zien dat racisme diep verankerd is in onze samenleving. De wreedheid van de zwart-wit-tegenstellingen uit het verleden waart nog steeds rond in de rassenverhoudingen in het heden.

Daaronder ligt de vraag of we bereid zijn om die geschiedenis onder ogen te zien, om er verantwoordelijkheid voor te nemen en om dingen te veranderen. ‘Niet alles wat je onder ogen ziet is te veranderen’, stelt Baldwin aan het einde van de film, ‘maar niets kan veranderen tot het onder ogen wordt gezien’. Baldwin houdt ons een spiegel voor waarin we ons moeten afvragen waarom we in zwart-wit-tegenstellingen denken, waarom we ‘de ander’ nodig hebben om het ‘ik’ te definiëren.

 

Tickets via de site van  Filmhuis De Spiegel

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen