Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Ubiquity

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


21-09-2018 van 20:00 t/m 21:30

Entree: €8,00

Categorie: Film

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

In deze documentaire gaat Bregtje van der Haak in op de mysterieuze aandoening elektromagnetische hypersensitiviteit (EHS).

Ubiquity

Nederland, 2018 / 82 minuten
Alle leeftijden
Regie: Bregtje van der Haak
Ondertitel: Nederlands

We leven in een tijd waarin iedereen overal en altijd verbonden kan zijn. Via Wifi, 4G en andere netwerken surfen we continu over het internet en communiceren we met elkaar met apps en social media. In deze wereld vol nepnieuws en trollenlegers worden er steeds meer vragen gesteld bij deze ontwikkelingen: wat zijn de gevolgen? Minder komt de betekenis van de signalen uit de lucht voor de fysieke gezondheid aan bod. In deze documentaire gaat Bregtje van der Haak in op de mysterieuze aandoening elektromagnetische hypersensitiviteit (EHS).

Mensen die aan EHS lijden hebben last van pieptonen waardoor ze slecht functioneren in het dagelijks leven. Naar verluidt worden deze pieptonen veroorzaakt door elektrische signalen, bijvoorbeeld van computers. Mensen met EHS kunnen alleen nog maar de veroorzakers van de signalen vermijden in afgelegen gebieden om hun last te verminderen. Van der Haak volgt enkele EHS patiënten ,in Japan, in Nederland en tot in Zweden, waar de Zweedse ingenieur Per Segerback nota bene betrokken was bij de introductie van de smartphone. Door de wijze van filmen en omgaan met geluid (pieptonen en ruis laten horen) voel je als toeschouwer het door de hoofdpersonen beleefde ongemak.

Ubiquity (letterlijk: alom aanwezig) levert een fascinerend portret van drie geplaagde personen en hun niet aflatende strijd tegen hun mysterieuze aandoening. Het werpt de vraag op: is er een recht op off-line te kunnen zijn? (K.H.)

Bregtje van der Haak is verbonden aan VPROs Tegenlicht en maker van onder meer Digitaal Geheugenverlies). Lees meer op Filmkrant.nl.

Tickets via de site van  Filmhuis De Spiegel

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen