KAPKAR / Zuidmuur

SCHUNCK Glaspaleis


17-08-2017 t/m 18-03-2018

Entree: gratis

Categorie: Architectuur, Beeldende kunst, Educatie

Doelgroep: Jongeren, Senioren, Volwassenen

In de zomer van 2017 presenteerde Frank Havermans (Breda 1967) op uitnodiging van SCHUNCK twee installaties aan en in het Glaspaleis. Een primeur voor Havermans in Limburg.

Foto: René de Wit

De grote witte muur aan de zuidgevel van het SCHUNCK Glaspaleis zal plek bieden aan een prominente installatie van Havermans die inspeelt op het industriële verleden van Heerlen en een tijdelijke symbiose aangaat met de modernistische architectuur van het Glaspaleis en de openbare ruimte van de stad. Met een sterk gevoel voor beleving en stedelijke dynamiek combineert Havermans architectuur met bouwkunst op maat, met een resultaat dat keer-op-keer getuigd van een sterke en unieke verbeeldingskracht. Zijn interventies in de publieke ruimte creëren een bijzondere ruimtelijke en esthetische ervaring die een spannende dialoog met de omgeving afdwingt. Havermans’ veelal futuristische en bevreemdende constructies herijken letterlijk het straatbeeld. Het is voor het eerst dat zo grootschalig in de architectuur van het Glaspaleis wordt ingegrepen.

Installatie in vitrine (tot 12 november 2017)

Naast het kunstwerk aan de zuidgevel presenteert Havermans een tweede en nieuwe installatie in de vitrine van het Glaspaleis. Deze installatie bouwt Havermans speciaal voor de 30-meter lange vitrine. Met deze installatie vraagt Havermans op een bijzondere manier aandacht voor het ontwerpproces van zijn installaties. Iedere installatie ontwerpt hij aan de hand van een serie schaalmodellen waarvan de laatste, het conclusiemodel, ook fungeert als een 3D bouwtekening.  In de vitrine wil hij met zijn schaalmodellen en sculpturen die onderdeel zijn van het ontwerpproces samenvoegen tot een autonome installatie als een landschap waarin de perceptie van autonome en een gerealiseerde werkelijkheid op een prikkelende manier door elkaar heen lopen. Het resultaat biedt een vogelvluchtperspectief op Havermans zijn denk- en werkwijze in de vorm van een soort zwevende maquette als gedroomde stad. Havermans slaat een verdiepende slag vanuit de installatie aan de zuidwand, hij verbeeldt hiermee een mogelijke toekomst voor Parkstad.

Het werk van Havermans was buiten Nederland onder meer te zien op de 7de Architectuurbiënnale in São Paulo, de 15e architectuur biënnale Venetië Hong Kong, Wenen, Jakarta , Toronto en Chongqing

KAPKAR / Zuidmuur & KAPKARTOFUD # Noordvitrine /// Frank Havermans in Heerlen from SCHUNCK communicatie on Vimeo.

Montage van KAPAKAR / Zuidmuur aan de gevel van het Glaspaleis

PREVIEW: KAPKAR / Zuidmuur & KAPKARTOFUD # Noordvitrine /// Frank Havermans in Heerlen from SCHUNCK communicatie on Vimeo.

english

Artist Frank Havermans will be the first person to radically alter the architecture of the Glaspaleis. He will enter into a temporary symbiosis with the modernist architecture while simultaneously addressing the industrial past of both the building and the city of Heerlen. His interventions create a unique spatial, and aesthetic experience.

In de pers:

Het werk van Frank Havermans kreeg / krijgt veel internationale aandacht in (vak)media. Een greep uit de artikelen online:

Archined.nl. Havermans verbindt en ontregelt 

Tijdelijk infiltreert Havermans in het centrum van Heerlen, het dorp dat in de eerste helft van de twintigste eeuw in korte tijd opbloeide tot de mijnbouwstad en energieleverancier van Nederland. Niet gehinderd door rijksmonumentenstatus of bemoeienissen met procedures of vergunningen. Hij omarmt met zijn KAPKAR-tentakels de naakte witte muur van SCHUNCK – onderdeel van de uitbreiding van het gebouw tijdens de herbestemming ervan door architecten Wiel Arets en Jo Coenen – maar zonder deze dood te drukken. De witgepleisterde muur is een abstract symbool van het modernisme, maar waarschijnlijk een eerlijk en respectvol gebaar van de architecten, om te laten zien dat het om een latere toevoeging aan het glaspaleis gaat. Speelt Havermans hier als vrije kunstenaar met het geweten van de restauratie-architect? Architect Peutz koos destijds, in de jaren dertig van de vorige eeuw, voor een contrasterend gebouw, uit respect voor de historische omgeving. Havermans gebruikt op zijn beurt nu het gebouw als contrasterende ondergrond en gaat de dialoog aan met deze eigenzinnige internationale representant van het modernisme. Tegelijkertijd zoekt hij interactie met de stad en haar bewoners en bezoekers.

Architectenweb.nl

De architect.nl/agendatip

Reusachtig-kunstwerk-aan-zuidgevel-glaspaleis/

l1-cultuurterras: iets-opvallend-aan-het-glaspaleis

l1.nl/live-l1-radio/https://l1.nl/cultura-nova-randland

frankhavermans.nl/studio/item/studio-frank-havermans-in-igloo

 

 

 

Book / uitgave SCHUNCK: Transitional over en door Frank Havermans

In a world driven by efficiency, speed, and standardisation, Dutch visual artist Frank Havermans envisions installations that slow down time. The futuristic, alienating constructions are literally redefining public space as we know it. These ‘interventions’ invite us to experience space in an alternative way, challenging us to consider the identity of a particular location. Appearing rational, their geometric structures signal a latent mechanical intent. Havermans depicts an exhilarating style of shape and form in which objects have a distinct appeal, somewhere between archaic and futuristic.

With texts by Lene ter Haar and Fabian de Kloe, Aaron Betsky, and Jens Maier-Rothe.

 

Het boek is te koop in de museumshop van SCHUNCK, in geselecteerde boekhandels en online via IDEAbooks. 

Ook iets voor jou?

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen