Vanwege de maatregelen die SCHUNCK heeft genomen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle vestigingen gesloten en activiteiten gecanceld in de periode 16 maart – 1 juni 2020. Wij onderzoeken de mogelijkheden om de activiteiten later doorgang te laten vinden. Lees schunck.nl/corona voor alle actuele informatie.

Heerlen Rooftop Project - Uit je dak - de tentoonstelling

SCHUNCK Glaspaleis
(Museum (-1))

21-04-2020 t/m 23-08-2020

Entree: €6,50

Categorie: Architectuur, Lopende expositie

Doelgroep: Jongeren, Professionals, Senioren, Volwassenen

Met 'Uit je dak' laat SCHUNCK zien hoe ons dakenlandschap er in 2040 uit zou kunnen zien. Groener, duurzamer en met een nieuw perspectief op de stad.

De tentoonstelling Uit je dak laat een inspirerende verzameling resultaten zien uit de internationale ideeënprijsvraag voor architecten en ontwerpers, die SCHUNCK in 2019 heeft uitgezet. Deelnemers kregen de opdracht om het – tot nu toe – onbenutte potentieel van de grijze daken in het centrum te transformeren tot een duurzamere, klimaat-georiënteerde inrichting van de leefomgeving.

Een brede caleidoscoop aan thema’s (van klimaat, biodiversiteit, re-use & recycling, ondernemerschap, urban farming, urban gardening tot alternatieve energieën en reductie van de gebouwde materie) laat zien welk potentieel in de nog onbenutte daken ligt. Als speciale verrijking van de expositie tonen de resultaten van het educatieve project aan het Bernardinus Technasium hoe jongeren met deze thematiek omgaan (van 1 juni t/m 23 augustus).

Ook laat SCHUNCK gerealiseerde, geslaagde voorbeelden zien die wereldwijd hun waarde bewezen hebben. Korte filmimpressies van opbouw, voortgang en activiteiten op het proefdak (Putgraaf garage) laten de tijdelijke inrichting van een Heerlens voorbeeld zien.

The Heerlen Rooftop Project

The Heerlen Rooftop Project omvat een traject van jaren. In 2019 is SCHUNCK begonnen met een dakenscan en een internationale ideeënprijsvraag voor zeven daken in Heerlen.

De prijsvraag  leverde 53 geldige inzendingen op van architecten- en ontwerpbureaus uit elf verschillende landen. De jurering van deze inzendingen vond plaats in twee fases.

Begin november 2019 werd een selectie gemaakt van tien projecten die, individueel, een extra opdracht van de jury kregen. In januari van dit jaar werden hieruit de drie winnaars gekozen die bij de opening op 19 april hun prijs in ontvangst mogen nemen.

 

De winnaars

(in willekeurige volgorde):

Less Building, More People – A festival with a legacy door Tom van Odijk, David Baars en Panagiotis Seltsiotis (TomDavid Architecten, Rotterdam)

World of Wonder door Giulia Azaria, Iñigo Ruiz en Linda Tonin (SELVATICO, Amsterdam)

Create Your Own door Lieke Robben en Isabel Morales García uit Amsterdam

Alle ingezonden plannen zijn  te zien in de tentoonstelling Uit je dak in SCHUNCK Museum met speciale aandacht voor de tien deelnemers aan fase twee.

De internationale vakjury bestond uit: Sonja Beeck, Frank Havermans, Cédric Libert, Peter Veenstra en Robert Thiemann. Zij werden gesteund door een zakelijke jury (zonder stemrecht) bestaand uit: Mathea Severeijns, Rocco Malherbe, Douwe Dijkstra, Kor Bonnema en Martijn Valk.

 > Jury report Rooftop Competition Part 2

Proefdak Putgraaf

In aanvulling op de tentoonstelling, is het dak van parkeergarage Putgraaf – met een prachtig uitzicht over de stad – tijdelijk als een urban farmpark / experimentele proeftuin ingericht. Hier zullen regelmatig activiteiten plaatsvinden voor publiek, deskundigen en scholen.

> meer informatie over de activiteiten op het proefdak van Putgraaf.

Feestelijke opening 19 april 2020

Directie en medewerkers van SCHUNCK nodigen u van harte uit voor de feestelijke opening van de nieuwe tentoonstellingen voorjaar / zomer 2020. Burgemeester Emile Roemer zal het openingswoord verrichten.

U bent op 19 april 2020 vanaf 15.00 uur welkom in het SCHUNCK Glaspaleis (het feest wordt later (bij goed weer) voortgezet in de Proeftuin op parkeergarage Putgraaf) voor een preview van de volgende presentaties:

Uit je dak – The Heerlen Rooftop Project (expo en daktuin)

Souvenir – Jan Rothuizen

Omarm me – Driver’s Seat x Aad de Haas

Homage to the Soul – Muurschildering: George Korsmit

Ik en Mijzelf – Toon Tellegen & Ingrid Godon

Wij horen graag even van tevoren of u komt zodat we weten met hoeveel personen rekening te houden.

> Aanmelden

> Meer info over het programma

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen