IBA meets IBA Parkstad

20-09-2015 t/m 15-11-2015

Entree: gratis

Categorie: Architectuur

Doelgroep: Volwassenen

Al meer dan 100 jaar bewijzen Internationale Bauausstellungen invloedrijke instrumenten in de stadsontwikkeling te zijn. De afkorting “IBA” staat daarbij steeds voor vernieuwing en een grote sprong voorwaarts.

tentoonstelling

Maak kennis met alle IBA’s die in Duitsland hebben plaatsgevonden én met IBA Parkstad. De tentoonstelling IBA meets IBA Parkstad toont foto’s, films, maquettes en teksten die de geschiedenis van IBA schetsen. Zij leggen de ontwikkeling van en kijk op architectuur en stedenbouw van de laatste 100 jaar bloot. Tegelijkertijd tonen zij ‘nieuwe’ manieren van ontwikkelingen op ruimtelijk en maatschappelijk gebied. Zo worden de aanknopingspunten met de thema’s van Parkstad zichtbaar: ‘wat kan Parkstad leren van IBA?’ en ervaar je ‘IBA Parkstad: work in progress’.

de samenwerkingspartners

De tentoonstelling is een samenwerking van IBA Parkstad en SCHUNCK en is te zien van 20/9/2015 t/m 15/11/2015 in SCHUNCK Glaspaleis te Heerlen. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus waarin de onderzoeksresultaten van IBA Parkstad tot nu toe zijn vastgelegd. SCHUNCK_LOGO 275w   IBA Logo     Kopie (3) van logoPL_fc_zwart

wat is iba

IBA staat voor Internationale Bau Ausstellung. Het is een Duits fenomeen dat bijdraagt aan de verbetering van een stad of regio. Het is een creatieve aanpak met een bewezen economische impuls. Met als tastbaar resultaat een fysieke verandering in het gebied. Maar minstens zo belangrijk: een cultuuromslag in denken en werken in en waardering voor het gebied. Een hernieuwde trots die uitnodigt om te investeren. In 2020 eindigt de IBA-periode met een tentoonstelling van de gerealiseerde projecten.

Meer over IBA

IBA Parkstad werkt, onder leiding van curator/directeur Jo Coenen en zijn team, tot en met 2020 aan een integrale aanpak die Parkstad moet veranderen op tal van gebieden. IBA gaat over een langdurige structuurverbetering van de regio en heeft dus zeker niet enkel te maken met bouwen of architectuur. Het doel van IBA is het aanjagen van vernieuwende ideeën en projecten die Parkstad toekomstbestendig maken voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Meer informatie over IBA en de expositie IBA meets IBA Parkstad: de transformatie van Parkstad vind je op de website van iba-parkstad.nl

Onderwijsprogramma

SCHUNCK Educatie ontwikkelt met Kunst uit het Vuistje een nieuwe digitale kijkwijzer. Dat vergt veel tijd en energie en daarom is er  tijdens de tentoonstelling IBA meets IBA helaas geen kijkwijzer beschikbaar voor CKV leerlingen.

Voor de docent: Uiteraard bent u van harte welkom met uw klas. Wij verzorgen dan graag samen met u een bezoek op maat.

In de context van IBA meets IBA Parkstad  kunnen wij het programma Ken je wijk, een vakoverstijgend spel waarbij de eigen wijk centraal staat, aanbevelen!

Openingstijden

SCHUNCK Glaspaleis Bongerd 18, Heerlen di – zo  11:00 uur – 17:00 uur Toegang Gratis

Audiotour

Voor de expositie IBA meets IBA Parkstad is een audiotour ontwikkeld, die extra informatie geeft bij de gepresenteerde teksten en objecten van de tentoonstelling.
Klik hier voor de AUDIOTOUR.

Limbourgeois (L1) bezocht de opening van de tentoonstelling IBA Meets IBA Parkstad op 19 september 2015.

IBA Meets IBA Parkstad from IBA Parkstad on Vimeo.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen