Keith Haring: Grace House Mural

SCHUNCK Glaspaleis
(Museumruimte)

07-03-2022 t/m 25-09-2022

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

De tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural presenteert het vroege werk van Keith Haring uit de periode 1980-1984. De focus ligt op het spontane en performatieve karakter van Harings oeuvre. Van zijn krijttekeningen in de metro en zijn ‘automatische tekeningen’ voor de dansvoorstelling Epochal Songs (1982), tot een originele, dertiendelige muurschildering afkomstig uit Grace House, New York. Met de foto’s van Tseng Kwong Chi, performancekunstenaar en vriend van Haring, duiken we nog verder in hun bruisende scene.

Ticketverkoop nog niet gestart

 

Keith Haring ontwikkelde een iconische beeldtaal van schijnbaar eenvoudige, maar veelbetekenende en energieke motieven. Het werk van Haring adresseert kwesties die onverminderd relevant zijn, zoals racisme, oorlog en gendergelijkheid. Haring zocht zijn publiek bewust op, in de metro, in clubs en op straat, en liet zich ter plekke al tekenend of schilderend fotograferen. Ook Harings kenmerkende snelle, vloeiende en energieke lijn, illustreert zijn spontane en publieke werkwijze.

 

Keith Haring, Grace House Mural. Figure I 1983-84. ©Keith Haring Foundation

Keith Haring, Grace House Mural. Figure XI 1983-84. ©Keith Haring Foundation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grace House Mural

Een sleutelstuk van de tentoonstelling is een muurschildering van Haring in dertien delen die voor het eerst in Europa wordt getoond: de Grace House Mural (1983-84). Grace House was een katholiek jeugdcentrum in New York. De muurschildering toont energiek dansende figuren geschilderd met druipende verf, een toonbeeld van zijn snelheid van schilderen. Bovenal toont de schildering Keith Haring ten voeten uit: spontaan en publiek geëngageerd, betrokken bij de jeugd en barstend van energie.

De presentatie van de Grace House Mural komt tot stand in samenwerking met het Museum of Contemporary Art Denver, waar de muurschildering in 2021 te zien was.

Keith Haring

Keith Haring wordt geboren op 4 mei 1958 in Reading, Pennsylvania en groeit op in het nabijgelegen Kutztown. In 1978 verhuist hij naar New York voor een studie aan de School of Visual Arts. In New York vindt Haring een bruisende kunstscene – niet in toonaangevende musea of gevestigde galeries, maar op straat, in de metro, in nachtclubs en andere alternatieve locaties. Hij raakt er bevriend met andere opkomende kunstenaars, onder wie Jean-Michel Basquiat en Kenny Scharf. Haring organiseert en neemt volop deel aan tentoonstellingen en events in clubs zoals The Mudd Club en Club 57 waar beeldende kunst, performance, muziek en mode op informele en dynamische wijze samenkomen. 1982 is een belangrijk jaar voor Harings carrière: de kritieken zijn lovend over zijn eerste solotentoonstelling bij de befaamde Tony Shafrazi Gallery in Soho. Hij neemt daarnaast ook deel aan Documenta 7 in Kassel. Tot 1989 zal Haring deelnemen aan tal van internationale solo- en groepstentoonstellingen. Op 16 februari 1990 overlijdt Keith Haring op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

 

Opening: zondag 6 maart 2022

 

AchtergrondbeeldKeith Haring, Grace House Mural, Figure XI, 1983-84, Keith Haring art work copyright © Keith Haring Foundation.

 

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen