LAT - Living apart together

SCHUNCK Glaspaleis
(Expositieruimte op de eerste etage (+1))

07-09-2019 t/m 01-12-2019

Entree: gratis

Categorie: Architectuur, Beeldende kunst

Doelgroep: Volwassenen

Een expositie over collectieve woonprojecten en co-housing.

Een betaalbare woning midden in de stad of op het platteland? Voldoende privacy én goed contact met de buren waarmee je extra faciliteiten deelt? Klinkt als een utopie.. Maar niets is minder waar! SCHUNCK toont in een aantal internationaal gerealiseerde co-housing projecten een toekomstig woonmodel: wonen in een collectief.

De samenleving verandert en daardoor ook de behoefte of zelfs de noodzaak om alternatieve woonmodellen te creëren. Veranderende gezinssamenstellingen, stijgende huur- en koopprijzen en het verlangen naar saamhorigheid in een individualistische samenleving leiden tot de herontdekking van collectieve woonvormen.

Co-housing is een relatief nieuwe woonvorm gebaseerd op een oude behoefte. Een geslaagd co-housing project vindt een goede balans tussen privé en gemeenschap. Iedere co-houser beschikt over een eigen woonunit met daarin alle benodigde voorzieningen. Daarnaast heeft de bewoner de mogelijkheid om gebruik te maken van gemeenschappelijke ruimtes en faciliteiten waar gelegenheid is voor ontmoeting en verbintenis. Je kunt denken aan een gemeenschappelijke woonkamer met keuken waar af en toe samen wordt gegeten, een wasserette, logeerkamer, werkruimte, tuin, sauna, deelauto en ga zo maar door.

Deze expositie richt zich voornamelijk op projecten die tot stand zijn gekomen door bottom up initiatieven. Deze aanpak kenmerkt zich door burgerparticipatie waarbij burgers optreden als initiator, opdrachtgever, ontwikkelaar en eindverantwoordelijke. De initiatiefnemers, vaak een groep gelijkgestemden, opereren zelfstandig en hebben dus invloed op het ontwerp, de financiën en het verloop. Iedere groep heeft andere woonwensen dus elk project is uniek!

Niet alleen bekende, grootschalige projecten uit Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland komen aan bod maar ook projecten die in onze eigen Euregio tot stand zijn gekomen. Dus ben je op zoek naar inspiratie of ben je nieuwsgierig geworden naar het concept? Kom dan gerust een kijkje nemen op verdieping +1 in het Glaspaleis!

 

Openingstijden

Openingstijden (+1) SCHUNCK Glaspaleis: ma t/m za van 09:00 – 17:30 uur en op zo van 11:00 – 17:00 uur. Toegang is gratis. 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen