Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Roger Moreno Rathgeb - Requiem voor Auschwitz

SCHUNCK Glaspaleis
(Filmzaal (5e etage))

14-04-2018 van 11:00 t/m 12:15

Entree: €5,00

Categorie: Muziek

Doelgroep: Volwassenen

Reserveer

Sorry, maar dit formulier accepteert niet langer inzendingen.

LET OP: vanwege grote belangstelling is de lezing verplaatst naar de FILMZAAL.

Op 4 mei zet het 4 en 5 Mei Comité een uitzonderlijk werk op het programma van het jaarlijkse Herdenkingsconcert. De Heerlense Oratoriumvereniging voert i.s.m. Koninklijk Mannenkoor Cecilia Vaals 1837 het Requiem voor Auschwitz (2009) van de Limburgse Sinti componist Roger Moreno Rathgeb op. Dit werk is op vele plekken in Europa uitgevoerd, maar slechts viermaal in Nederland. Dit is zelfs de eerste uitvoering ooit in Limburg. Het Ensemble Conservatoire zorgt voor de muzikale begeleiding. Leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Heerlen en omstreken dragen teksten en gedichten voor.

Op 14 April zal er in SCHUNCK een toelichting gegeven worden door Roger Moreno Rathgeb, de componist van het Requiem. Voor de Vrienden van SCHUNCK Muziek & Dans is deze 75 minuten durende uitleg gratis toegankelijk, niet leden betalen € 5,00. Na afloop zijn entreekaarten voor de uitvoering van het requiem op 4 mei te koop. Vrienden van SCHUNCK Muziek en Dans verkrijgen ook deze kaarten met korting.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Vrienden van SCHUNCK.

Requiem voor Auschwitz

Requiem voor Auschwitz: een monument in muziek, film, beeld en woord. Requiem voor Auschwitz wordt een gemeenschappelijk ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse-, Roma-, Sinti-, en andere slachtoffergroepen in het licht van de ontwikkelingen in het Europa van nu. Het vormt een levend bewijs van de kracht van cultuur tegenover discriminatie en uitsluiting.

De kern van de ontmoeting is de compositie Requiem voor Auschwitz (2009) van de Nederlandse sinto-autodidact Roger ‘Moreno’ Rathgeb. Deze wordt uitgevoerd door het Roma- und Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van rom-dirigent Riccardo M Sahiti. De uitvoeringen gaan gepaard met speciale exposities, debatten, een conferentie en een film- en documentaireprogramma.

De Nederlandse Sinto Roger ‘Moreno’ Rathgeb componeerde het Requiem voor Auschwitz, een Requiem ter herdenking van alle slachtoffers van de nazi’s.

Roger ‘Moreno’ Rathgeb

Roger Moreno Rathgeb Foto: John Baggen

Roger ‘Moreno’ Rathgeb is muzikant. Hij is, zoals veel Sinti muzikanten, autodidact. Maar op latere leeftijd heeft hij zich het notenschrift eigen gemaakt en is eigen stukken gaan componeren. Hij had zich voorgenomen een Requiem voor de slachtoffers van Auschwitz te schrijven: een compositie van 60 minuten voor symfonieorkest, koor en solisten. Maar een reis naar Auschwitz deed hem emotioneel teveel pijn en wierp een zware blokkade op. Eind 2007 heeft het International Gipsy Festival hem gevraagd om zijn compositie af te maken met als doel deze uiteindelijk ook te gaan uitvoeren in verschillende Europese steden. Deze vraag heeft hem goed gedaan en nieuwe inspiratie opgeleverd. Half 2009 heeft hij het Requiem kunnen voltooien.

Ook iets voor jou?

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen