Lezing Els Kloek 1001 vrouwen

23-10-2019 van 19:30 t/m 21:30

Entree: gratis

Categorie: Bibliotheek, Educatie

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

GEANNULLEERD
Helaas hebben wij deze lezing moeten annuleren.
Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Heeft u reeds kaarten gekocht aan onze kassa, neem dan contact met ons op.

De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen en leverde een goudmijn aan verhalen. Over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. Els Kloek zet deze vrouwenlevens in haar boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ in een nieuw licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd.

Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar. ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ is het vervolg op het succesvolle ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis’ uit 2013, dat in 2016 door lezers van Historisch Nieuwsblad werd uitverkozen als ‘Beste Geschiedenisboek Aller Tijden’.

Biografie

Els Kloek werd op 18 juli 1952 geboren in Leiden. Zij is de jongste uit een domineesgezin met vijf kinderen. Als kind wilde ze dichteres of schrijfster worden – Annie M.G. Schmidt was haar grote voorbeeld. In haar gymnasiumtijd verschoof haar belangstelling naar politiek en samenleving, en daarom besloot ze geschiedenis te gaan studeren in Amsterdam. Ze was actief in de studenten- en de vrouwenbeweging van de jaren ’70.

In 1976 kreeg zij de smaak van archiefonderzoek te pakken toen ze voor haar studie in aanraking kwam met de Amsterdamse confessieboeken: verhoorboeken uit het gerechtelijk archief. Hieruit is een blijvende belangstelling ontstaan voor het zoeken naar sporen van ‘gewone mensen’ in het verleden.

 

 

Loopbaan en persoonlijk

Na haar studie was Els Kloek als docent verbonden aan de universiteiten van Utrecht, Nijmegen en Rotterdam. In 2012 is ze begonnen als freelancer. Hiernaast was Kloek enkele jaren (2011-2014) verbonden aan het Huygens ING. In 2014 heeft ze zich definitief gevestigd als zelfstandig historica. Sinds 2003 geeft ze leiding aan het Digitaal Vrouwenlexicon, een project dat door haar is geïnitieerd. Ze houdt lezingen, geeft workshops, schrijft over geschiedenis en redigeert het werk van anderen.

Els Kloek woont in Amsterdam, is getrouwd en heeft één zoon.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen