Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Introductielezing: Aad de Haas - Tegendraads / door Bart Jan de Graaf

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


30-09-2020 van 19:30 t/m 21:30

Entree: €7,50

Categorie: Architectuur, Educatie

Doelgroep: Volwassenen

Bij de tentoonstelling TEGENDRAADS - AAD DE HAAS 100 JAAR brengt SCHUNCK een introductielezing door cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf. In deze introductielezing zal de Graaf vooral stilstaan bij de veelbewogen levensloop van de ‘Rotterdamse Limburger’.

“Dat er over het leven van Aad de Haas nog geen boek is geschreven mag een klein wonder heten; zijn lotgevallen vormen een potentiële voedingsbodem voor een meeslepende roman, om over een biografie maar te zwijgen…”

Al tijdens zijn studie aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten wordt de Haas getroffen door het noodlot, wanneer het bombardement op de havenstad in de begindagen van de oorlog het academiegebouw verwoest waar het vroegste werk van de kunstenaar in spe is opgeslagen. Hij weigert zich in te schrijven bij de Kultuurkamer, exposeert zonder toestemming bij de Rotterdamse kunsthandel Leen van Zanten en wordt door de Duitse bezetter gevangen gezet omdat zijn werk anti-Duits zou zijn. Een vriendelijke bewaker verleent Aads studiegenote en toekomstige vrouw Nel echter regelmatig toegang tot zijn cel en hij kan er naar hartenlust tekenen en kleien met het door Nel meegesmokkelde materiaal.

Na zijn vrijlating vlucht hij met haar naar Limburg om vervolgens veelvuldig in conflict te komen met de katholieke kerk – zelfs ‘Rome’ zal zich met zijn kerkschilderingen bemoeien – en het conservatieve Limburgse establishment. Hij krijgt zeven kinderen, woont achtereenvolgens in twee vervallen kastelen, schildert, tekent en graveert een prachtig en eigenzinnig oeuvre bij elkaar, heeft voortdurend heimwee naar Rotterdam en overlijdt plotseling en veel te vroeg, nog geen 52 jaar oud, op 21 maart 1972.

In deze introductielezing over Aad de Haas zal cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf vooral stilstaan bij de veelbewogen levensloop van de ‘Rotterdamse Limburger’.

lezing (nogmaals) zien?

Heb je de lezing vanwege corona niet kunnen bijwonen? Of wil je hem graag nogmaals bekijken? Speciaal voor SCHUCNK maakte Bart Jan de Graaf een online versie dan de lezing van 15 oktober. Bekijk hem onderstaand terug.

Deel 1

Deel 2

Bart Jan de Graaf

Bart Jan de Graaf studeerde af als historicus aan de Universiteit Utrecht, met als specialisatie ‘cultuur- en ideeëngeschiedenis vanaf de Verlichting’. Na afronding van deze studie werkte hij onder meer bij het Bonnefantenmuseum Maastricht als kunsthistorische gids, als tentoonstellingsorganisator bij Museum Het Domein in Sittard en was hij initiatiefnemer voor het lezingen- en debatcentrum Podium Babel in Sittard. Sinds 2012 werkt Bart Jan als freelancer  en geeft cursussen met een cultuur- en ideeënhistorische inhoud en is hij betrokken bij diverse activiteiten die onder de brede noemer ‘cultuureducatie’ zijn samen te vatten.

Aad de Haas - 100 jaar

Op 30 december 2020 zou Aad de Haas, de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, 100 jaar zijn geworden. Om de kunstenaar te eren organiseren SCHUNCK Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam een estafette aan tentoonstellingen en programmering om Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven te belichten.

Bekijk het volledige programma van Aad de Haas – 100 Jaar hier >>
Of bekijk onderstaande programmafolder:

 

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen