Onze vestigingen blijven gesloten tot en met 15 maart 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Lezing Ronald Giphart - uitverkocht

SCHUNCK Glaspaleis
(Bibliotheek (+2))

30-11-2017 van 20:00 t/m 22:00

Entree: €5,00

Categorie: Bibliotheek, Educatie

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Aan simpele chat- en twitbots is de mens inmiddels gewend, maar wat gebeurt er als de techniek voortschrijdt en met literatuur aan de slag gaat?

Asibot

Dat is de vraag bij een experiment dat auteur Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aanging. Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld waarmee zinnen en alinea’s geproduceerd kunnen worden, die – geholpen door een auteur van vlees en bloed – moeten resulteren in een uniek literair verhaal.

Literair experiment

Het Nederland Leest experiment draait om het brein van de robot, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. De onderzoekers hebben deze kunstmatige intelligentie speciaal gevoed met een bibliotheek aan literatuur: tienduizend Nederlandstalige boeken die totaal een miljard woorden bevatten. Hierdoor kan tekst worden geproduceerd die een algemeen taalmodel overstijgt en echte literatuur wordt. Dit brein kreeg de naam Asibot.

Giphart vertelt over het schrijfproces

De auteur als creatief genie is bij dit schrijfproces van groot belang, menselijkheid maakt de slimme machine krachtiger. Voor auteur Ronald Giphart (1965) bekend van Ik ook van jou en Phileine zegt sorry breken dan ook spannende tijden aan. Hij zal in ieder geval nooit meer last hebben van een writer’s block: “Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven. Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!”
De afgelopen maanden ging Giphart met de robot aan de slag. Tijdens de lezing zal hij verslag doen van dit proces en maken we kennis met Asibot.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen