Parkstad in opstand

PLT


11-10-2018 van 19:30 t/m 21:30

Entree: €10,00

Categorie: Educatie

Doelgroep: Volwassenen

In het kader van de Maand van de Geschiedenis. Drieluik: over stil verzet tijdens WOII, ex-mijnwerkers en huisvrouwen op de barricade en opstand in tijden van afbraak van historisch Heerlen.

De vraag of inwoners van de Parkstad eigenzinnig zijn, is trappen tegen een open deur: uiteraard. De vraag of inwoners van deze streek in opstand durven komen wanneer het nodig is, geeft al  meer stof tot denken. De recente geschiedenis lijkt dat vaak met een ‘ja’ te beantwoorden, maar er is ook twijfel. Want nergens in Limburg was het netwerk van onderduikadressen tijdens de oorlog zo dicht als in de Oostelijke mijnstreek. Maar Heerlen was óók de enige plaats met een NSB-winkeltje waar Nationaal Socialistische kopstukken graag rondparadeerden  onder de nodige belangstelling.

Zo’n 4.000 huisvrouwen en voormalige mijnwerkers togen in 1975 met bussen naar Den Haag om op te komen voor behoud van hun pensioen. Toch was het tij van economische terugval voor veel voormalige mijnwerkersfamilies niet meer te keren. Elk sloop- en nieuwbouwproject in Heerlen heeft daarnaast op de nodige weerstand mogen rekenen (denk aan de sloop van de Nieuwe Nor) – toch slingerde de sloopkogel lustig in het rond en vloeide het beton rijkelijk.

Terugkijkend met filmbeelden, ooggetuigen en historici, nemen we deze avond opstandige Parkstedelingen en hun acties onder de loep!

Deze avond wordt georganiseerd door Historisch Goud, SCHUNCK en Parkstad Limburg Theaters.

Maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand.

Meer over Maand van de Geschiedenis

 

Kaartjes via PLT

Bestellen

In samenwerking met:

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen