Onze vestigingen blijven gesloten tot 25 mei 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Moederdier

SCHUNCK Glaspaleis, Aad de Haas Zaal (0, richting Muziekschool)


27-04-2021 t/m 31-10-2021

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Trees Ruijs & Aad de Haas

Daar waar in de Aad de Haas-zaal doorgaans werk vanuit een mannelijk perspectief getoond wordt, staat tijdens deze editie de vrouwelijke beeldend kunstenaar Trees Ruijs centraal. Moederdier is de titel van een serie monotypes van Ruijs uit de jaren ’80. Deze werken gaan over vrouwelijke lichamelijkheid. Een drietal werken van Aad de Haas, in wiens oeuvre de vrouwelijke vorm veelvuldig voorkomt, vormen een contrapunt voor de beeldtaal van Ruijs. Bij De Haas verschijnt de vrouw enerzijds als heilige, serene figuur en anderzijds als object van schoonheid en seksueel verlangen. Je zou kunnen zeggen dat De Haas in zijn werk over het algemeen een sterk mannelijke kijk op het vrouwelijk lichaam verbeeldt. De werken van Ruijs tonen eveneens een fascinatie voor de vrouwelijke vorm, maar dan vanuit een vrouwelijk perspectief. Ze gaan deels over haar eigen lichaam en levenservaringen en verwijzen naar een sterke interesse in lichamelijke vrijheid, seksualiteit en zwangerschap.

Trees Ruijs, Moederdier V, 1987, monotype op papier, 49 x 71 cm, collectie Trees Ruijs Huijs. Fotografie: SCHUNCK

Cursus muziekbeluisteren

Bij de tentoonstelling biedt SCHUNCK een cursus muziek beluisteren aan. Houd de website in de gaten voor aanvullende informatie.

Trees Ruijs

Trees Ruijs (Maastricht, 1925 – Ubachsberg, 2016) was een Nederlands schrijver en schilder. Ruijs bracht haar jeugd door in voormalig Nederlands-Indië, waaraan een einde kwam door de Japanse bezetting. In 1946 begon Trees aan een vijfjarige studie schilderen aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Hier ontmoette zij medestudent Jan Vonk, met wie zij in 1955 trouwde en met wie ze zes kinderen kreeg. Jan nam een baan aan als grafisch vormgever bij de toenmalige Staatsmijnen (het latere DSM), waardoor het nog jonge gezin naar Limburg verhuisde. Hier zouden zij hun verdere leven wonen.

Museum Trees Ruijs Huijs (Carbon 6, Kloosterweg 1 Heerlen)

Parallel aan de tentoonstelling Moederdier in SCHUNCK presenteert het Trees Ruijs Huijs een tentoonstelling rondom het thema emancipatie. Het wil een persoonlijke, museale en culturele plek zijn, met oog voor persoonlijke en medemenselijke ontwikkeling. Er worden eigen werken geëxposeerd en er vinden tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars plaats. Momenteel is de collectie Trees Ruijs er gehuisvest.

https://www.treesruijshuijsmuseum.nl/

Save the date

De opening zal plaatsvinden op zondag 25 april om 15:00 uur. In welke vorm de opening zal plaatsvinden is nader te bepalen.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen