Muurschildering: Gijs Frieling - Theofanie - Up and Out

SCHUNCK Glaspaleis
(Trappenhuis)

18-08-2020 t/m 06-07-2021

Entree: gratis

Categorie: Lopende expositie

Doelgroep: Volwassenen

Voor het trappenhuis van SCHUNCK ontwierp Frieling een wonderlijk landschap van planten, mensen en objecten. Ook liet hij zich inspireren door werken uit de gemeentelijke kunstcollectie Heerlen, die een bijzondere betekenis hebben voor hem. Zijn werken voeren als een bergpad omhoog over verschillende verdiepingen naar de top van het Glaspaleis.

Een theofanie is een zichtbare manifestatie van een godheid aan de mens. De term wordt onder andere gebruikt om te verwijzen naar een verschijning van de goden in de mythen van het oude Griekenland en het Nabije Oosten. De keuze voor dit thema is een losse verwijzing naar het werk van Aad de Haas. Tijdens zijn eerste bezoek aan Parkstad bezocht Frieling de St.Cunibertus kerk in Wahlwiller met de beroemde kruiswegstaties van De Haas. Het is één van vele elementen die tot uitdrukking komen in de wandschildering van Frieling. Ook liet Frieling zich inspireren door het trappenhuis zelf, dat bij hem de associatie opriep met de beroemde glazen lift uit Sjakie en de grote glazen lift (Roald Dahl). Sjakie reist in dat verhaal hemelwaarts door het indrukken van de rode liftknop met de tekst ‘Up and out’.

over de kunstenaar

Gijs Frieling (1966, Amsterdam) won in 1994 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, in 1999 de Prix de Rome en in 2009 de Cobra Kunstprijs. Zijn opleiding volgde hij bij de Rietveldacademie en de Rijksakademie in Amsterdam. Hij gaf les aan de Rietveldacademie, het Sandberg Instituut en De Ateliers in Amsterdam en was adviseur bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tevens vervulde hij van 2006 tot 2010 de rol van directeur en hoofdcurator van kunstenaarsinitiatief W139 in Amsterdam. Momenteel is hij kunstadviseur voor de Rijksbouwmeester en jurylid voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen