Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Parels; Parc Imstenrade kiest uit collectie SCHUNCK

Parc Imstenrade


01-05-2020 van 15:00 t/m 17:00

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst, Educatie, Lopende expositie

Doelgroep: Senioren, Volwassenen

Wat kan een kunstwerk voor je betekenen? En welk werk zou je laten zien in een tentoonstelling als je de rol van curator mocht vervullen? Met deze vraag in het achterhoofd doken bewoners van Parc Imstenrade in verschillende sessies in de gemeentelijke collectie SCHUNCK. Het resultaat is een door de bewoners gecureerde collectiepresentatie bij De Vondst (museumzaal, voormalig Stadsgalerij Heerlen).

het idee

Het idee ontstond enerzijds vanuit de wens van de bewoners van Parc Imstenrade om meer betrokken te zijn bij de gemeentelijke collectie SCHUNCK en anderzijds vanuit het uitgangspunt van SCHUNCK om het maatschappelijk belang van de kunstcollectie te versterken. Om de collectiewerken dichter bij het publiek te brengen, zodat de mensen van wie deze collectie is – de gemeentelijke collectie is immers in beginsel van alle Heerlenaren! – ook de kans krijgen om de kunstwerken te leren kennen.  

het proces

Tijdens een vijftal bijeenkomsten cureerden twaalf bewoners een eigen tentoonstelling. Ze maakten een selectie uit honderden kunstwerken die de gemeentelijke collectie SCHUNCK rijk is. De selectie werd in onderling overleg gemaakt. Soms vanwege dat een bepaald werk dat de groep aansprak, of vanwege het verhaal dat erachter te vertellen valt. Af en toe kwam een keuze voort uit nostalgie of herkenning en soms vanuit het feit dat een bepaald werk juist voor hevige discussie zorgt. Alle werken samen geven daarmee niet alleen een mooi beeld van de collectie, maar zeker ook een afspiegeling van de groep. In al haar diversiteit en gemeenschappelijkheid. 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen