Onze vestigingen blijven gesloten tot 25 mei 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Rebel - Digitale tentoonstelling

LED scherm tegen de gevel van het Glaspaleis - Pancratiusplein


29-03-2021 t/m 11-04-2021

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst, Educatie, Lopende expositie

Doelgroep: Docenten en leid(st)ers, Jongeren, Volwassenen

Aad de Haas X Bernardinus

De tentoonstelling

Verder op deze pagina is meer informatie te vinden over de tentoonstelling. Wil je direct naar de werken die de leerlingen gemaakt hebben? Klik dan hier voor een overzicht van alle leerlingen en de door hun gemaakte werken.

 

Aad de Haas en het Bernardinuscollege

De eindexamenleerlingen van het Bernardinuscollege in Heerlen hebben zich voor hun praktische opdracht ‘autonoom’ laten inspireren door de tentoonstelling Tegendraads | Aad de Haas – 100 jaar over het werk en leven van de beeldend kunstenaar Aad de Haas. Aad de Haas is geen onbekende kunstenaar in de school. De kleurrijke én prominent aanwezige muurschildering in de trappenhal van de school, ‘De Spijbelaar’ is gemaakt door Aad de Haas.

 

Eindexamenexpo---Cailey-Beerendonk---vierkant

Cailey-Beerendonk

Eindexamenexpo---Daphne-Koken---vierkant

Daphne-Koken

Het creatieve proces

De leerlingen hebben een bezoek gebracht aan de tentoonstelling Tegendraads | Aad de Haas – 100 jaar en een aantal gastlessen gevolgd. Daarna hebben zij een keuze gemaakt uit één van de verschillende uitgangspunten binnen het thema Aad de Haas, Tegendraads;

  • Formele aspecten uit het werk van Aad de Haas zoals vormgeving, materiaal of techniek.
  • Inhoudelijke aspecten uit het werk van Aad de Haas zoals de liefde en de dood of het gevecht tussen goed en kwaad.
  • Identiteit, omdat de kunst van Aad de Haas verbonden was met zijn leven.
  • De rebel, de antihouding, tegendraads.

Het gekozen thema vormde het uitgangspunt voor het ontwerpen en maken van een geheel eigen autonoom* werkstuk. De leerlingen hebben Aad dus niet gekopieerd, maar gebruikten zijn werk als inspiratiebron. Vooral hun eigen gevoel en betrokkenheid waren belangrijk bij hun werk- en leerproces.

*  Voor de leerlingen betekent een autonoom werkstuk dat het onderzoeksgebied zich bevindt in de vrije beeldende kunsten zoals de teken- en schilderkunst, driedimensionale beelden, fotografie, videokunst of installatiekunst.

 

Eindexamenexpo---Michelle-Henrich---vierkant

Michelle-Henrich

Eindexamenexpo---Fatmagül-Kök---vierkant

Fatmagül-Kök

De tentoonstelling

Dit creatieve proces heeft geleid tot 29 zeer uiteenlopende en diverse werken; van schilderijen tot video-installaties en van 3D-objecten tot fotoseries. Idealiter hadden we al deze werken fysiek tentoongesteld in het Glaspaleis, maar helaas is dat door de geldende corona maatregelen niet mogelijk. Daarom hebben we een digitale tentoonstelling gemaakt die van 29 maart 2021 tot en met 11 april 2021 te zien is op het grote LED scherm tegen de gevel van het SCHUNCK Glaspaleis op het Pancratiusplein in Heerlen. Wij nodigen alle leerlingen, ouders, vrienden en alle andere geïnteresseerden uit om op die plek naar de tentoonstelling te gaan kijken.

 

Wil je alles op je gemak bekijken? Klik dan hier voor een overzicht van alle leerlingen en de door hun gemaakte werken.

 

Bernardinus-eindexamenwerk-Fleur-vierkant

Fleur Smits

Eindexamenexpo---Jana-Willekes---vierkant

Jana-Willekes

Aad de Haas & SCHUNCK

De eigenzinnige schilder en graficus Aad de Haas (1920 Rotterdam – Schaesberg 1972) speelde in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een geheel eigen rol in het Limburgse kunstklimaat. Hij wees trendgevoelige ontwikkelingen af en bleef werken in een figuratieve, expressionistische traditie. In 1994 en 1995 kocht de Stadsgalerij een belangrijk deel van de artistieke nalatenschap van De Haas aan. Daarmee werd de basis gelegd voor de permanente aanwezigheid van het werk van De Haas binnen de museale collectie. Deze deelcollectie van meer dan 300 inventarisnummers (schilderijen, tekeningen, monotypen en grafiek) vormt een boeiende weergave van De Haas’ visie op maatschappelijke ontwikkelingen rondom de thema’s religie, erotiek en macht. SCHUNCK brengt telkens een tentoonstelling over en met het werk van De Haas afgewisseld door een tentoonstelling waarin zijn werk als vertrekpunt dient voor een andere kunstenaar, stichting of organisatie.

 

Deze eindexamenexpositie is onderdeel van het project jubileumjaar Aad de Haas – 100 jaar . Klik hier voor informatie.

Jubileum: Aad de Haas - 100 jaar

Op 30 december 2020 zou Aad de Haas, de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, 100 jaar zijn geworden. Om de kunstenaar te eren organiseren SCHUNCK Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam een estafette aan tentoonstellingen en programmering om Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven te belichten.

Bekijk het volledige programma van Aad de Haas – 100 Jaar hier >>
Of bekijk onderstaande programmafolder:

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen