Romantiek Nu!

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


06-04-2019 van 11:30 t/m 13:45

Entree: €12,50

Categorie: Dans

Doelgroep: Volwassenen

Koop ticket

In de schrit_tmacher Salon Romantiek NU brengt choreograaf en curator Karin Post dans in verband met andere (kunst)disciplines.

Salon Romantiek NU

 In de schritt_macher Salon Romantiek Nu! brengt choreograaf en curator Karin Post  dans in verband met andere (kunst)disciplines. In dit publieke programma met discussie, lezingen, film, visuele presentaties en interviews zullen gasten uit dans, muziek, filosofie en beeldende kunsten ingaan op wat de waarde en betekenis zijn van romantiek. Gaat het hier om een tijdgebonden benadering van de werkelijkheid uit de westerse cultuur van de 18e en 19e eeuw? Of is het romantische verlangen universeler? Is er ook in ons gemondialiseerde tijdperk van hyperindividualisme ruimte voor het romantische verlangen naar ‘een andere wereld’? We kijken naar de 19eeeuwse dans met een 21e-eeuwse blik: wat is de waarde van deze traditie voor ons? Giselle (door sommigen ‘het ballet der balletten’ genoemd) dient daarbij als terugkerend referentiepunt.

150 jaar geleden  publiceerde Heinrich Heine De l’Allemagne, een verhaal daaruit inspireerde librettoschrijver Théophile Gautier componist Adolphe Adam en choreograaf Jules Perrot tot de instant-hit-voorstelling Giselle. Die successtatus duurt nog altijd voort – maar wat voor verhaal vertelt Giselle ons vandaag?

Aanleiding voor de Salon vormt de actuele feministisch-radicale interpretatie van het ballet Giselle (openingsvoorstelling 12 maart), hoogtepunt uit de Romantiek, door Afrikaans sterdanseres Dada Masilo. Zij laat zien hoe een moderne vrouw weigert een passieve lijdensrol te spelen en wraak neemt op de geliefde die haar verraadt. Eerder heeft  Akram Kahn Giselle al gecreëerd in een filmische, emotioneel geladen versie voor English National Ballet en Ballet van Vlaanderen en haar nieuwe urgentie gegeven.

schritt_macherfestival 2019 brengt: de moderne Giselle door Baletto di Roma (26 maart) en Dada Masilo (12 maart). In november 2018 kwam Giselle in de academische versie door Het Nationale Ballet al naar Heerlen.

In de Salon wordt hedendaagse choreografen, componisten en schrijvers wordt gevraagd om, met Giselle als vertrekpunt een bijdrage te leveren aan Romantiek Nu!. Cultuurfilosoof Maarten Doorman (schrijver van De romantische orde en verbonden aan de Universiteit Maastricht) plaatst de romantiek in een historisch en een eigentijds perspectief. Balletmeester van het Nationale Ballet Rachel Beaujean legt uit hoe ze te werk is gegaan bij de re-staging van Giselle. Componiste Sara Zamboni reageert op Giselle met een speciaal voor het festival gecomponeerde elektronische compositie. Fransien van der Putt  is dramaturg en theatercriticus en presenteert een column over ongrijpbare romantiek in actuele danskunst. Urban dancer en choreograaf Jop Vermeesch tenslotte gaat met raptaal in op de pantomimische gebarentaal in Giselle. Met een introductie van festival directeur Rick Takvorian. M.m.v. onder andere, Cinedans, Het Nationale Ballet en Het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Het programma Romantiek Nu! wordt gepresenteerd en georganiseerd door Karin Post, die eerder, in connectie met het schritt_macherfestival, in museum SCHUNK* Heerlen de tentoonstelling  Punk Dans Kunst/ angry movements, 2018 samenstelde.  

 

Romantiek Nu! is een voorstelling in het kader van schrit_tmacher just dance! /  www.schrittmacherfestival.nl

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen