Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Uitverkocht!

03-10-2020 van 19:30 t/m 21:00

Categorie: Bibliotheek

Doelgroep: Volwassenen

Sander Kollaard is de Libris Literatuur prijswinnaar van 2020. Kollaard ontving de prijs voor zijn boek “Uit het leven van een hond”. Een intiem portret, dat ons laat ons zien dat we allemaal levende machines zijn die ooit stuk zullen gaan maar bij leven zijn we meer dan dat. Sander Kollaard zal geïnterviewd worden over zijn succesvolle roman “Uit het leven van een hond”, het schrijverschap en zijn verblijf in Zweden in deze toch vreemde tijd.

Sander Kollaard (1961) is geboren in Amstelveen en studeerde geschiedenis in Amsterdam. Sinds 2006 woont en werkt hij op het Zweedse platteland, in een voormalige pastorie, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij debuteerde in Tirade en publiceerde verder in onder andere De Gids, DW B en Passionate Magazine.

In 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, die bekroond werd met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2014. In 2015 volgde zijn romandebuut, Stadium IV, dat in  De Wereld Draait Door werd gekozen tot Boek van de Maand. In 2018 verscheen zijn verhalenbundel Levensberichten en het jaar daarop de roman Uit het leven van een hond. 

Zie ook: www.sanderkollaard.nl. 

Reactie op “Uit het leven van een hond”:

Uit het leven van een hond is een dun, maar heel rijk boek, vol fantastische zinnen, metaforen en observaties; tegelijkertijd is het allemaal onnadrukkelijk, gewoontjes, kalm, klein. Daar gaat het Kollaard nu juist om: de grootsheid van het kleine te tonen… De beheerste grilligheid, de schijnbare, speelse willekeur houdt het boek spannend… Met een zucht sla je uiteindelijk het boek dicht. Helaas, voortaan weer verder zonder Henk en Henks houvast. Wat is er nou eigenlijk gebeurd tijdens het lezen? Niets. En was dat nou zo mooi? Ja, dat was schitterend. Kollaard laat met dit boek zien wat literatuur vermag. (Judith Eiselin, NRC Handelsblad, dat er maar liefst 5 bollen voor over had.) 

Van Sander Kollaard had ik tot nu toe niks gelezen maar dat gaat met ingang van zijn jongste roman ‘Uit het leven van een hond’ veranderen. Want dat is niet alleen een treffend boek over een middelbare man en zijn alledaagse zorgen, maar ook een boek dat je om allerlei redenen de moderne mens, met z’n twijfels en cynisme, z’n levens- en z’n doodsangsten, zou willen voorhouden. Noem het een moedgevend boek. […]  

Kollaard beschrijft de mens op z’n mooist, aarzelend, steeds weer tenondergaand, maar ook vol goede moed en levensdrift. […] 

De schoonheid van Kollaards boek zit hem vooral in de morele opsteker die hij in de persoon van Henk aan zijn lezers geeft maar ook in de rake, maar nergens overdreven formuleringen die hij zijn hoofdpersoon in de mond of gedachten legt. […] Eigenlijk heel bondig, systematisch haast, maar zo dat je de werking van het verschijnsel mens en zijn beweegredenen leert kennen. De machinerie van de moraliteit. Heel mooi. Oordeel: prachtig portret dat noodt tot meer lezen van deze schrijver. (Rob Schouten, Trouw) 

In Uit het leven van een hond is het de toon die de muziek maakt met Sander Kollaard als meesterdirigent. Hij brengt Henks ‘Henkerig gemijmer’ in zulke prachtzinnen tot leven dat het niet uitmaakt wat hij doet. Een klein maar groots boek. (Katja de Bruin, VPRO Gids) 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen