14-02-2015 t/m 07-06-2015
Entree: gratis
Categorie: Beeldende kunst
Doelgroep: Volwassenen
Kunstenaar Frank Bruggeman (1966) richt de monumentale buitenvitrine van SCHUNCK in als een collage van historische en hedendaagse Zuid-Limburgse landschapselementen.
In de 30 meter lange glazen vitrine van SCHUNCK presenteert kunstenaar Frank Bruggeman een installatie over twee vormen van mijnbouw die hun sporen hebben achtergelaten in het Limburgse landschap: de ondergrondse steenkoolwinning, die onder andere geresulteerd heeft in de vorming van zogenaamde mijnsteenbergen, en de winning van zilverzand in open groeves. In Heerlen doet zich de unieke situatie voor dat zo’n oude mijnsteenberg – die van de voormalige Oranje-Nassau IV – gelegen is op een terrein waar nog altijd zilverzand wordt gewonnen.
Zilverzand bestaat voornamelijk uit kwarts (ook wel silica of siliciumdioxide genoemd) en is een belangrijke grondstof voor de productie van verpakkingsglas, vlakglas (ramen), kristalglas, beeldbuizen, glasvezel, keramiek en kunstmarmer. Ook wordt zilverzand verwerkt in onder andere autobanden, verf, schuur- en wasmiddelen en tandpasta.
In de vitrine van SCHUNCK liggen mijnsteen en zilverzand harmonieus naast elkaar, maar in werkelijkheid zit het één het ander behoorlijk in de weg. Om de zilverzandwinning in Heerlen te continueren is het namelijk noodzakelijk om (een deel van) de mijnsteenberg af te graven. Tegen deze afgraving zijn sommige Heerlenaren in verzet gekomen. De mijnsteenberg, ooit algemeen beschouwd als een ontsierend landschapselement, wordt thans door hen beschouwd als een natuur- en cultuurhistorisch monument.
Frank Bruggeman (1966) is geboeid door beheer, behoud en exploitatie van landschappen die door mensenhanden zijn gecreëerd. Eerder maakte hij onder andere een film over de veelbesproken Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Voor SCHUNCK maakte hij in 2013 een installatie en een film over de Limburgse hoogstamboomgaarden getiteld ‘Bloesemlint’.
Deze presentatie is onderdeel van 5x Nederlands Mijnverleden. SCHUNCK heeft voor M2015 kunstenaars en cultuurmakers uitgenodigd die op een bijzondere wijze met het verleden omgaan door persoonlijke processen van herinnering te koppelen aan het collectieve, maatschappelijke geheugen. Zij geven in een vijftal presentaties de toekomst van gisteren op eigen wijze vorm.
SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...
Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen