Onze vestigingen blijven gesloten tot en met 15 maart 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Frank Bruggeman - Silica

14-02-2015 t/m 07-06-2015

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Volwassenen

Kunstenaar Frank Bruggeman (1966) richt de monumentale buitenvitrine van SCHUNCK in als een collage van historische en hedendaagse Zuid-Limburgse landschapselementen.

Mijnbouw

In de 30 meter lange glazen vitrine van SCHUNCK presenteert kunstenaar Frank Bruggeman een installatie over twee vormen van mijnbouw die hun sporen hebben achtergelaten in het Limburgse landschap: de ondergrondse steenkoolwinning, die onder andere geresulteerd heeft in de vorming van zogenaamde mijnsteenbergen, en de winning van zilverzand in open groeves. In Heerlen doet zich de unieke situatie voor dat zo’n oude mijnsteenberg – die van de voormalige Oranje-Nassau IV – gelegen is op een terrein waar nog altijd zilverzand wordt gewonnen.

 

Zilverzand

Zilverzand bestaat voornamelijk uit kwarts (ook wel silica of siliciumdioxide genoemd) en is een belangrijke grondstof voor de productie van verpakkingsglas, vlakglas (ramen), kristalglas, beeldbuizen, glasvezel, keramiek en kunstmarmer. Ook wordt zilverzand verwerkt in onder andere autobanden, verf, schuur- en was­middelen en tandpasta.
In de vitrine van SCHUNCK liggen mijn­steen en zilverzand harmonieus naast elkaar, maar in werkelijkheid zit het één het ander behoorlijk in de weg. Om de zilverzandwinning in Heerlen te continu­eren is het namelijk noodzakelijk om (een deel van) de mijnsteenberg af te graven. Tegen deze afgraving zijn sommige Heer­lenaren in verzet gekomen. De mijn­steenberg, ooit algemeen beschouwd als een ontsierend landschapselement, wordt thans door hen beschouwd als een natuur- en cultuurhistorisch monument.

 

Frank Bruggeman

Frank Bruggeman (1966) is geboeid door beheer, behoud en exploitatie van landschappen die door mensenhanden zijn gecreëerd. Eerder maakte hij onder andere een film over de veelbesproken Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. Voor SCHUNCK maakte hij in 2013 een installatie en een film over de Limburgse hoogstamboomgaarden getiteld ‘Bloe­semlint’.

 

5x Nederlands Mijnverleden

Deze presentatie is onderdeel van 5x Nederlands Mijnverleden. SCHUNCK heeft voor M2015 kunstenaars en cultuurmakers uitgenodigd die op een bijzondere wijze met het verleden omgaan door persoonlijke processen van herinnering te koppelen aan het collectieve, maatschappelijke geheugen. Zij geven in een vijftal presentaties de toekomst van gisteren op eigen wijze vorm.

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen