Smoke & mirrors

SCHUNCK Glaspaleis, Museum (-1) en Expositieruimte (+1)


09-11-2021 t/m 30-01-2022

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Smoke & Mirrors is een klassieke techniek van illusionisten. Een projector, waarvan de straal door een verborgen spiegel weerkaatst in een rookwolk, creëert een beeld van een zwevende, spookachtige verschijning. Het gaat daarbij over het scheppen van een alternatieve realiteit, over verwondering en verbeelding. De tentoonstelling toont nieuwe aanwinsten en reeds aanwezige werken in de beeldende kunstcollectie die op vergelijkbare wijze droombeelden, bespiegelingen van actuele kwesties en fantomen uit het verleden oproepen. Soms monumentaal, vaak subtiel. Een zaadje plantend in je hoofd én in je hart.

Ticketverkoop nog niet gestart

 

Laat je meevoeren in de suggestie van een diepere waarheid en laat je horizon verbreden door Smoke & Mirrors, met werk van David Bade, Yael Bartana, Koen Doodeman, Charlotte Dumas, Hadassah Emmerich, Gijs Frieling, Vera Gulikers, Fons Haagmans, Rana Hamadeh, Natasja Kensmil, Troy Lovegates, Elke Lutgerink, Keetje Mans, Rik Meijers, Navid Nuur, Simone Schuffelen, Johan Tahon, Aline Thomassen, Esther Tielemans, Helen Verhoeven en Dan Zhu.

 

Keetje Mans, Chair and Heads 2018, colored pencil on paper.

Yael Bartana, Patriarchy is History, 2019. Foto: Tom Haartsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Looking for Vivi

De tentoonstelling maakt ook een connectie met de fotografiewerken van Lara Gasparotto. De foto’s van Gasparotto bevinden zich ergens tussen snel genomen snapshots en theatraal geconstrueerde filmstills: indringende portretten van mensen en poëtische beelden van plekken en landschappen, doordrenkt met verhalen. In 2019 reisde Gasparotto samen met museoloog Paola Basika naar de Democratische Republiek Congo om daar op zoek te gaan naar de mythische stad Vivi, de eerste hoofdstad die in 1885 door Belgische kolonisten werd gesticht.

Gasparotto legde deze zoektocht vast in de serie Looking for Vivi: Ville Fantôme du Kongo. Hun gezamenlijke project in tekst en beeld is een samensmelting van historisch onderzoek en artistieke creatie. Looking for Vivi vertelt het verhaal van een ander Congo, voorbij de clichés uit de westerse media en het dominante, eenzijdige narratief van de westerse wetenschappers. Opdat alternatieve beelden zichtbaar worden en tot nu toe genegeerde stemmen gehoor vinden.

Samen met Lara Gasparotto onderzoekt SCHUNCK de mogelijkheid om in de toekomst het project uit te breiden waarbij kunstenaars en curatoren reflecteren op het koloniale verleden van Nederland.

©Lara Gasparotto, Congo, 2019

©Lara Gasparotto, Congo, 2019

 

 

Lara Gasparotto

Lara Gasparotto (1989, Luik, B) studeerde fotografie aan Saint-Luc, Ecole Supérieure des Arts in Luik. Vlak na haar afstuderen wordt ze in 2008 door View Photography Magazine uitgeroepen tot ‘Emerging Talent’ en exposeert zij vanaf 2009 haar werk met regelmaat op tentoonstellingen en fotografiebiënnales en -festivals. In 2015 wint zij de ING Unseen Talent Award en in 2020 de Prize of the Creation of the city of Liège. In november 2021 is haar werk o.a. te zien op de internationale fotografiebeurs Paris Photo. Gasparotto woont en werkt in Wallonië, nabij Luik, en wordt vertegenwoordigd door galerie Stieglitz 19 in Antwerpen.

 

Achtergrondbeeld: Keetje Mans, Tantrum, 2017, 200 x 160cm, geverfd linnen op linnen, fotografie Bert Janssen

 

Mondriaan   Heerlen

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen