Vanwege de maatregelen die SCHUNCK heeft genomen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle vestigingen gesloten en activiteiten gecanceld in de periode 16 maart – 1 juni 2020. Wij onderzoeken de mogelijkheden om de activiteiten later doorgang te laten vinden. Lees schunck.nl/corona voor alle actuele informatie.

Souvenir – Jan Rothuizen

SCHUNCK Glaspaleis
(Vide)

25-05-2020 t/m 23-08-2020

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst, Lopende expositie

Doelgroep: Volwassenen

Heerlen opgetekend in een driedimensionale installatie.

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen (1968) presenteert de installatie Souvenir in de vitrine van het Glaspaleis. De installatie bestaat uit een zwevende collage van lampionnen van rijstpapier in verschillende maten. Op eigen wijze gaat hij in dialoog met de stad Heerlen. Grote en kleine helderwitte licht-doorschijnende lampionnen vullen de bijna dertig meter lange vitrine. Je zou kunnen stellen dat de installatie een spiegel is van de directe omgeving waarop de vitrine uitkijkt. Doordat je de Heerlen door de ogen van de kunstenaar bekijkt, is het een sterk vertekenende spiegel van de stad.
Op verschillende lampionnen zijn opschriften van zijn hand te zien. Het zijn uitvloeisels – herinneringen – van observaties, gesprekken en leesonderzoek van én over Heerlen die Rothuizen tijdens fiets- wandeltochten verzamelde. De grote schaal en de veelheid aan gedachtes die Rothuizen comprimeert in tekenvorm en combineert met tekst is kenmerkend. Zijn tekeningen en teksten lezen zowel als een kaart en als een omschrijving die een gevoel van ruimtelijkheid overdraagt. De tekeningen zijn niet lineair: er is geen vooraf bepaalde volgorde om ze te lezen. De kijker kiest zijn eigen vertrekpunt, net zoals tijdens een wandeling door de stad. De teksten zijn kleine, soms geestige en veelal persoonlijke uitdrukking van associaties en gedachten.

Rothuizens tekeningen en animaties brengen vaak plekken in beeld met opvallende maatschappelijke dynamieken. Hij beschrijft zijn manier van werken als een vorm van echolocatie: zijn aanwezigheid heeft impact op de omgeving en de omgeving verandert hem ook. Hij wandelt door de stad en tekent zijn belevenissen, ontmoetingen en associaties. Zijn werken laten niet alleen zien wat er is, maar ook hoe mensen ermee omgaan en het ervaren. Werk van Rothuizen was o.a. te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, de Townhouse Gallery in Cairo en in het New Museum in New York. Hij publiceerde eerder ‘On a clear day you can see forever’ en ‘In een pretpark tegenover de hemel’. Zijn tekeningen verschijnen regelmatig in de Volkskrant.

opening

De installatie opent gelijktijdig met Heerlen Rooftop Uit je dak tentoonstellingIk en mijzelf  – Toon Tellegen & Ingrid GodonWandschildering: George Korsmit-Homage to the Soul & Driver’s Seat x Aad de Haas. Exacte datum en tijdstip volgen.

 

25 mei 2020 - start opbouw

In de week van 25 mei start Rothuizen met de opbouw van de installatie in de vitrine. De kleurrijke lampionnen krijgen hun plek in de bijna 30 meter lange vitrine van het SCHUNCK Glaspaleis.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen