SUPERNOVA - Een bizarre verzameling van rare gebeurtenissen

27-06-2015 t/m 06-09-2015

Entree: gratis

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Met SUPERNOVA presenteren SCHUNCK en Cultura Nova, in samenwerking met voormalig ‘Dogtroep’ leider Han Bakker, een unieke, inspirerende tentoonstelling. Aanleiding hiervoor is het 25 jarig jubileum van het Heerlense beeldend theaterfestival ‘Cultura Nova’.

SUPERNOVA

Onder de titel SUPERNOVA recapituleert deze tentoonstelling de meest memorabele momenten uit 25 jaar Cultura Nova in een kijkspektakel en plaatst deze in een breder perspectief van de internationale ontwikkelingen in theater, beeldende kunst en publieke ruimte.

SUPERNOVA brengt een levend archief van documentair materiaal, kostuums en nooit eerder vertoonde, autonome filmbeelden van onder andere de beginperiode van het befaamde theatergezelschap ‘Dogtroep’. Zij waren meerdere malen te gast op straattheater festival Cultura Nova en brachten, samen met andere internationaal doorgebroken gezelschappen, bijzondere kijkspektakels.

De expositie wordt aangevuld met pop up-performances en her-uitvindingen door jonge kunst- en theatermakers van nu. Het geheel is een verzameling van sprekende objecten en een uiting van interactie met het publiek.

 

Kunstenaars

Udo Akemann, Hoge Fronten / Lieke Benders, Yvonne Dröge Wendel, Dogtroep, Flup & Ju Bedrijf, Groupe F, Septimia Kuhlmann, Laika, Luc Lodder, Bri Manuel, Plasticiens Volants, Thierry van Raay, Karen Sargsyan, Mette Sterre, Théâtre de la Mezzanine, Théâtre du Centaure, Klaus Tummers, Warner van Wely, Jos Zandvliet.

SUPERNOVA Banner

 

Bouw mee aan de tentoonstelling!

Om de tentoonstelling nog levendiger te maken, zijn we op zoek naar uw beeldmateriaal, foto’s en films om unieke momenten van 25 jaar Cultura Nova te presenteren en te doen herleven. Heeft u materiaal dat u graag met ons zou willen delen en dat wij in de tentoonstelling mogen gebruiken? Neem dan contact op met Danny Brassé, Junior Conservator door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar 045-5772267.

 

Programma

De tentoonstelling is te zien van 27 juni tot en met 6 september.
Daarnaast zijn er nog tal van extra activiteiten tijdens het SUPERNOVA Festival.

Achtergrond informatie

25 jaar Cultura Nova
Festival Cultura Nova in Heerlen bestaat 25 jaar. Voor SCHUNCK aanleiding om samen met dit beeldend theaterfestival een bijzondere expositie te presenteren. De impact van Cultura Nova voor de regio is in de loop va de jaren steeds groter geworden. De afgelopen 25 jaren hebben een aantal gezelschappen bijzondere betekenis gehad voor het Cultura Nova en hun sporen nagelaten bij het festival en bij het publiek. Cultura Nova kon daardoor groeien en veranderen.

Beeldende kunst en theater
In de jaren zestig voltrekt zich een artistieke revolutie. Op het snijvlak van beeldende kunst en theater ontstaat een internationale beweging van creatieve makers en beeldend kunstenaars die inzetten op de publieke ruimte als podium. In New York komen mensen bijeen op informele plekken. Op een afgesproken tijdstip vindt iets plaats, eenmalig, en uitgevoerd door een kunstenaar. Het mag niet worden vastgelegd; de gebeurtenis leeft slechts voort in de herinnering, in het verhaal dat er over verteld wordt. Susan Sontag beschrijft het verschijnsel als eerste en benoemt het als ‘Performance Art’.

Bread and Puppet
In diezelfde periode wordt er in New York een maatschappelijk geëngageerd theatergezelschap opgericht door de uit Duitsland geëmigreerde kunstenaar Peter Schumann. Het jonge gezelschap ontwikkelt in 1974 in Vermont een nieuwe theatervorm waarin sculpturale objecten, dans, taal en muziek een gelijke aandeel hadden en waarin velen kunnen deelnemen. Met hun politiek geladen naam ‘Bread and Puppet’ verwijzen zij naar het Romeinse brood en spelen. Hun groteske voorstellingen en parades vinden plaats in de publieke ruimte, in de openlucht, ver van de wereld van officiële theaters en musea. De kunstenaars worden in één klap in Europa bekend als ze in het gevang belanden. Hun anti-Vietnamvoorstelling werd door de Amerikaanse autoriteiten als bedreigend beschouwd voor de openbare orde.

Dogtroep
Geïnspireerd door Bread and Puppet richten John Fox en Sue Gill in 1968 in Engeland de groep ‘Welfare State’ op: een groep van “radicale kunstenaars en denkers”. Hun community projecten met een sterk beeldend karakter, en met name hun lampionparades, brengen ‘Welfare State’ internationale faam. Zij, én andere performance groepen, inspireren Warner van Wely en Paul de Leeuw. In 1975 richten ze gezelschap ‘Dogtroep’ op.

Vanaf die tijd, tot aan 1990, vormen Warner van Wely, Jos Zandvliet en Lino Helling de artistieke kern van de groep. Uit protest tegen de ontoegankelijkheid van de reguliere kunstvormen ontwikkelingen ze een nieuwe, interdisciplinaire kunstvorm. Hun “naïeve performance art” is te zien buiten de gevestigde theaters, galeries en musea. De verbeelding dringt met ‘Dogtroep’ door in de publieke ruimte, zo dicht mogelijk op het dagelijks leven. Het is het begin van wat zou uitgroeien tot een groot, internationaal gezelschap dat talloze kunstenaars en festivals over de hele wereld zou inspireren tot nieuwe en eigen initiatieven op het snijvlak van beeldende kunst en theater.

Ook Cultura Nova, het spraakmakende zomerfestival in Heerlen, raakt  geïnspireerd door ‘Dogtroep’. Het gezelschap, én andere internationaal doorgebroken beeldende theatergezelschappen, zijn in de afgelopen 25 jaar meerdere malen te gast geweest op het festival.

 

Push and Pull

Ook het doorlopende tentoonstellingsformat ‘Push and Pull’ staat in het teken van ‘SUPERNOVA’. ‘Push and Pull #07 – SUPERNOVA’ staat in het teken van een levend archief dat aansluit bij deze theatrale tentoonstelling.

> Lees meer over Push and Pull

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen