Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Talk#3: voeding in de toekomst - Geannuleerd

27-11-2018 van 19:30 t/m 21:30

Entree: €10,00

Categorie: Bibliotheek, Educatie

Doelgroep: Genodigden, Jongeren, Senioren, Volwassenen

Helaas hebben we door ziekte deze SCHUNCK talk moeten annuleren. Onze excuses voor veroorzaakt ongemak. Wij doen ons best je zo snel mogelijk te infomeren over een nieuwe datum.
Voeding in de Toekomst. Is de sojatrend wel zo gezond als deze massaal genetisch is gemanipuleerd en heel veel ontbossing op haar conto heeft staan?

Hormonaal kalfsvlees. Kweekburgers. Een vegetarische slager die 2e wordt in gehaktballenwedstrijd. Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. Hoe blijven we dat en willen we dat? Komt ons eten in de toekomst alleen nog maar uit kassen? Of uit laboratoria? Hoeveel Aardes heb je nodig voor 7 miljard omnivoren? Met wat New York weggooit, kun je Amsterdam voeden. Koeien produceren meer CO2 dan ons lief is, ook de biologische. Wat doet al het landbouwgif met de landbouwproducten die over de gehele wereld verbouwd worden en naar alle uithoeken van deze aardbol geëxporteerd worden? Moet echt iedere groente in een plastic verpakkingszakje? Het is duidelijk dat de toekomst nogal wat uitdagingen kent op het gebied van voedselproductie. Hoe moeten we daarmee omgaan? Zijn er radicale keuzes nodig om iedereen te voeden? Wat gaan we eten? En hoe zullen voedselproducenten moeten innoveren?

Tijdens deze SCHUNCK TALK, in het kader van het landelijke evenement ‘Nederland leest’, gaan we samen met microbioloog en schrijver Rosanne Hertzberger,  kunstenaar/ ervaringsdeskundige op het gebied van nieuw voedsel Matthijs Diederiks en Maria Jansen hoogleraar Populatiegericht gezondheidsbeleid onderzoeken wat de toekomst is van ons voedsel.

Over Matthijs Diederiks

Geschoold als beeldend kunstenaar (Gerrit Rietveld Academie 2009) organiseerde Matthijs Diederiks tal van exposities, maakte korte kunst en documentaire films en is mede oprichter van een analoog fotografie collectief.

Midden 2016 kreeg Diederiks artistieke carrière een immense twist doordat hij besloot een jaar lang op Complete Food te gaan leven. Hij at niks meer en dronk enkel nog shakes. Tijdens dit jaar raakte hij gefascineerd door de ontwikkelingen binnen de voedsel en gezondheid sector.

Deze fascinatie leidde tot de oprichting van futurefood.io  een media platform waarbij hij door middel van persoonlijk onderzoek en experiment innovatieve ontwikkelingen binnen voeding en gezondheid aan de tand voelt.

 

 

 

Over Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger (1984) is schrijver en microbioloog. Haar columns verschijnen wekelijks in NRC Handelsblad waar ze tal van onderwerpen aansnijd. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op metabolisme van melkzuurbacteriën. Ze deed postdoctoraal onderzoek aan de Washington University in St. Louis. Ode aan de e-nummers is haar eerste boek.

De presentatie is in handen van journalist en presentatrice  Gwen Teo.

 

 

 

Over Maria Jansen

Maria Jansen is programmaleider van de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Limburg (samenwerking tussen de 18 Zuid-Limburgse gemeenten, Universiteit Maastricht en GGD Zuid Limburg) en hoogleraar Populatiegericht gezondheidsbeleid.

Zij ontving in 2016 de Vrouw in de Media Award voor Limburg. Jansen wordt in het juryrapport geroemd als een bijzondere wetenschapper die de vertaalslag weet te maken van wetenschap naar de maatschappij. Door wetenschappelijk onderzoek en regionale samenwerkingen tracht zij de gezondheid en kwaliteit van leven in Limburg te verbeteren. Jansen heeft Humane Voeding gestudeerd aan Wageningen Universiteit.

Bibliotheek campagne Nederland Leest

Nederland Leest heeft in november 2018 Voeding als thema. Waarom de grootse openbare bibliotheken-campagne over eten gaat? Omdat wij zijn wat we eten.

De CPNB acht daarom de tijd rijp om de gehele maand november Nederland Leest te wijden aan Voeding. Dit jaar wordt er geen klassieke titel heruitgegeven maar het Geschenkboek Je bent wat je leest, met bijdragen over voeding van vijf specialisten: Rosanne Hertzberger, Joël Broekaert, Pierre Wind, Charlotte Kleyn en Marion Pauw. Ambassadeur van Nederland Leest, Ronald Giphart, schrijft het voorwoord.

 

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen