Vanwege de maatregelen die SCHUNCK heeft genomen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn onze diensten en activiteiten gedeeltelijk en onder bepaalde restricties geopend. Lees schunck.nl/corona voor alle actuele informatie.

Tegendraads

SCHUNCK Glaspaleis
(Museum (-1))

22-09-2020 t/m 21-02-2021

Entree: €6,50

Categorie: Beeldende kunst

Doelgroep: Volwassenen

Koop ticket

In het kader van jubileumjaar Aad de Haas - 100 jaar brengt SCHUNCK Museum voor het eerst in jaren, een groot deel van het oeuvre van Aad de Haas bij elkaar. Een intieme kijk in het eigenzinnige hoofd en het bevlogen hart van deze kunstenaar, die een eigen(wijze) positie inneemt in de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Meer dan 250 werken in de tentoonstelling Tegendraads onderstrepen de veelzijdigheid van De Haas, die zich uitdrukte in verschillende stijlen en technieken, met als rode draad zingeving en engagement. Dit drukte hij keer op keer uit in thema’s variërend van mystiek, macht en activisme tot heimwee, begeerte en (angst voor) de dood. Deze thema’s zijn vandaag de dag onverminderd relevant en zinnenprikkelend. De Haas verbeeldde ze in een geheel eigen fantasierijke en lustvolle beeldtaal, die doet denken aan symbolisten als Gustave Moreau, Odilon Redon en James Ensor. In zijn werkhouding en leven was hij altijd tegendraads; activisme en autonomie gingen bij hem hand in hand.

Tegendraads toont werken uit de collectie SCHUNCK, uit de verzamelingen van andere musea en van particuliere bruikleengevers.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het project Aad de Haas – 100 jaar. Een samenwerkingsverband tussen SCHUNCK Museum in Heerlen, het Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam ter ere van het 100 jarige jubileum van de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots: Aad de Haas.

* Let op, ouders / begeleiders van (jonge) kinderen: In deze tentoonstelling zijn erotische werken opgenomen. Je komt deze in de roze zaal tegen.

 

Brieven aan de hemel - documentaire Zorba Huisman

Tevens vindt, in co-productie met L1, de première plaats van de film ‘Brieven aan de hemel’ door Zorba Huisman, kleindochter van Aad de Haas, die in het museum te zien zal zijn.

Opening

Op zondag 20 september zal de tentoonstelling in besloten kring geopend worden en gaat de film ‘Brieven aan de hemel’ in première. Over de exacte invulling volgt zo snel mogelijk meer informatie. Vanaf 22 september vind de publieke openstelling plaats

 

Corona maatregelen

Vanwege de hygiëne-maatregelen rond corona hebben wij bij beelden en geluid GEEN koptelefoons in de museumzaal. Neem daarom uw eigen koptelefoon met kleine plug mee, of schaf deze aan bij de SCHUNCK Museumwinkel

Vanwege de Corona-maatregelen laten wij maximaal 30 personen gelijktijdig in de museumzaal toe (exclusief schoolgroepen en hun begeleiders). Boek daarom tijdig het ticket en tijdslot voor uw bezoek.

Jubileum

Op 30 december 2020 zou Aad de Haas, de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, 100 jaar zijn geworden. Om de kunstenaar te eren organiseren SCHUNCK Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam een estafette aan tentoonstellingen en programmering om Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven te belichten.

Bekijk het volledige programma van Aad de Haas – 100 Jaar hier >>
Of bekijk onderstaande programmafolder:

 

Partners

           

     

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen