Onze vestigingen blijven gesloten tot en met 15 maart 2021.
Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Tegendraads

SCHUNCK Glaspaleis
(Museum (-1))

22-09-2020 t/m 21-02-2021

Entree: €6,50

Categorie: Beeldende kunst, Lopende expositie

Doelgroep: Volwassenen

Koop ticket

In het kader van jubileumjaar Aad de Haas - 100 jaar brengt SCHUNCK Museum voor het eerst in jaren, een groot deel van het oeuvre van Aad de Haas bij elkaar. Een intieme kijk in het eigenzinnige hoofd en het bevlogen hart van deze kunstenaar, die een eigen(wijze) positie inneemt in de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Meer dan 250 werken in de tentoonstelling Tegendraads onderstrepen de veelzijdigheid van De Haas, die zich uitdrukte in verschillende stijlen en technieken, met als rode draad zingeving en engagement. Dit drukte hij keer op keer uit in thema’s variërend van mystiek, macht en activisme tot heimwee, begeerte en (angst voor) de dood. Deze thema’s zijn vandaag de dag onverminderd relevant en zinnenprikkelend. De Haas verbeeldde ze in een geheel eigen fantasierijke en lustvolle beeldtaal, die doet denken aan symbolisten als Gustave Moreau, Odilon Redon en James Ensor. In zijn werkhouding en leven was hij altijd tegendraads; activisme en autonomie gingen bij hem hand in hand.

Tegendraads toont werken uit de collectie SCHUNCK, uit de verzamelingen van andere musea en van particuliere bruikleengevers.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het project Aad de Haas – 100 jaar. Een samenwerkingsverband tussen SCHUNCK Museum in Heerlen, het Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam ter ere van het 100 jarige jubileum van de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots: Aad de Haas.

* Let op, ouders / begeleiders van (jonge) kinderen: In deze tentoonstelling zijn erotische werken opgenomen. Je komt deze in de roze zaal tegen.

 

online programma

Tijdens de lockdown gaat SCHUNCK Museum online door.
Op deze pagina vind je alle online programmaonderdelen van Aad de Haas – 100 jaar zoals een online tour door het museum!

Brieven aan de hemel - documentaire Zorba Huisman

Tevens vindt, in co-productie met L1, de première plaats van de film ‘Brieven aan de hemel’ door Zorba Huisman, kleindochter van Aad de Haas, die in het museum te zien zal zijn.

Corona maatregelen

Vanwege de hygiëne-maatregelen rond corona hebben wij bij beelden en geluid GEEN koptelefoons in de museumzaal. Neem daarom uw eigen koptelefoon met kleine plug mee, of schaf deze aan bij de SCHUNCK Museumwinkel

Vanwege de Corona-maatregelen laten wij maximaal 30 personen gelijktijdig in de museumzaal toe (exclusief rondleidingen en schoolgroepen + begeleiders). Boek daarom tijdig het ticket en tijdslot voor uw bezoek.

rondleidingen

Wilt u zich door een ervaren gids laten rondleiden? Onze gidsen staan voor u klaar voor een rondleiding in de Nederlandse, Engelse of Duitse taal. Bekijk de pagina Museum – Praktische informatie voor de actuele mogelijkheden.

kinderen - museumtas

Museumtas – educatie – foto Koen den Os

Speciaal voor onze jonge bezoekers (8-12 jaar) staat ook de Museumtas weer klaar met vragen en opdrachten bij de tentoonstelling.

Aan de hand van vragen, kwisjes en opdrachten ga je op reis langs kunst en architectuur.Kinderen kunnen dit alleen doen of samen; met broertjes, zusjes, vrienden, vriendinnen of met je ouders. Dan zullen we nog wel eens zien wie er het meeste weet!

Haal de tas bij de suppoost aan de ingang van het museum in SCHUNCK Glaspaleis, speur erop los en lever hem hier na afloop ook weer in. Het lenen is gratis.

Wist je trouwens dat je tot 18 jaar GRATIS naar ons museum mag?

Jubileum

Op 30 december 2020 zou Aad de Haas, de markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, 100 jaar zijn geworden. Om de kunstenaar te eren organiseren SCHUNCK Museum in Heerlen, Limburgs Museum in Venlo en Chabot Museum in Rotterdam een estafette aan tentoonstellingen en programmering om Aad de Haas en zijn werk vanuit verschillende perspectieven te belichten.

Bekijk het volledige programma van Aad de Haas – 100 Jaar hier >>
Of bekijk onderstaande programmafolder:

 

Partners

           

     

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen