Vanwege de aangescherpte maatregelen die SCHUNCK neemt tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn alle activiteiten en events voor 2020 geannuleerd. Kijk op schunck.nl/corona voor de specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

VPRO Tegenlicht

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


04-07-2017 van 19:00 t/m 22:30

Categorie: Architectuur

Doelgroep: Volwassenen

Aanmelding

 
  • Na het indienen van het formulier zie je direct (na enkele seconden laadtijd) dat de reservering bij ons is aangekomen.
 

Verificatie

 

De allereerste VPRO Tegenlicht Meet-up in Heerlen. Over Circulaire economie en duurzaamheid. De aflevering Groene Dromen is tijdens deze avond onze leidraad. Hebben we in Heerlen en Limburg net zulke bijzondere initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie?

OVER DE AFLEVERING GROENE DROMEN

Tien jaar geleden zond Tegenlicht de documentaire Afval is Voedsel uit. Dat ontketende een ware duurzame storm in Nederland. Het was voor veel mensen het startsein om op een nieuwe manier naar duurzaamheid en economie te kijken. Het was het begin van het Cradle to Cradle denken in Nederland, duurzaamheid en geld verdienen gingen opeens hand in hand. Inmiddels heeft het duurzaam ondernemen diverse labels gekregen: Cradle to Cradle, Circular Economy, Blue Economy….is er sprake van een richtingenstrijd? Is bedrijvig Nederland echt duurzaam geworden of is het slechts een dun laagje groen?

OVER HET VERNIEUWERSLAB

Het Vernieuwerslab is ontstaan vanuit mensen die oplossingen willen bedenken voor huidige en toekomstige uitdagingen. Al snel bleken thema’s zoals onderwijs, wonen, werken, gezondheid, duurzaamheid, armoede, jong en oud zijn in de regio belangrijke aandachtsgebieden. Het Vernieuwerslab is een regionaal laboratorium voor bijzondere ideeën waar we van elkaar kunnen leren door successen en belemmeringen met elkaar te delen, maar vooral ook te doen! Of je nou medewerker bij een gemeenten, maatschappelijke organisatie, student of bewoner bent, iedereen is welkom om onderdeel te worden van de community voor bijzondere ideeën in de samenleving. In 2017 organiseert Het Vernieuwerslab naast haar eigen meet-ups over maatschappelijke thema’s zoals de toekomst van burgerinitiatief, wonen, werken, het onderwijs etc. ook 2 VPRO Tegenlicht Meet-ups.

PROGRAMMA

DIRK VAN DE VEN

Dirk van de Ven is COO bij Walas die gehuistvest zijn in het voormalige CBS gebouw. Dirk schetst in zijn trend-rede op welke manier steden gebruik kunnen maken van afval en hoe duurzame initiatieven ook bijdragen aan het aanpakken en oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

GEDEPUTEERDE DAAN PREVOO

Daan Prevoo (gedeputeerde duurzaamheid en wonen) schetst op welke manier de provincie Limburg een bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van onze samenleving.

VERNIEUWEND IDEE 1: FARM TO FUTURE

FarmToFuture experimenteert met circulaire economie. Hoe gebruik je koffiedrap als waardevolle grondstof voor het kweken van voedsel? FarmToFuture deelt zijn successen en belemmeringen met ons.

VERNIEUWEND IDEE 2: Parksjtad in Transitie

Hoe geef je nieuw leven aan materiaal dat kapot is om zo onze aarde en het gebruik van onze grondstoffen te besparen? Simpel gebruiken wat je hebt. Parksjtad in Transitie en RepairCafe Parkstad weten daar wel raad mee.

VERNIEUWEND IDEE 3: HERSTELLENDE LANDBOUW

Ivo Maas en Joep helpen boeren en landeigenaren om natuur en duurzame voedselproductie met elkaar te verbinden om hen te stimuleren lokale voedzame producten te verbouwen. Zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met oog voor natuurlijke kringlopen. Ze delen hun successen en belemmeringen met ons.

MARKPLAATS VRAAG & AANBOD

Heb je zelf een goed idee maar heb je nog hulp nodig? Bijvoorbeeld mensen, financiering, kennis of netwerk om het te realiseren of verder te laten groeien? Of heb jij iets te bieden zoals tijd, kennis, netwerk? Tijdens de marktplaats gaan we actief opzoek naar matches tussen vraag en aanbod.

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen