SCHUNCK heropent – onder voorbehoud – vanaf 19 mei. Leerlingen muziek & dans zijn dan weer welkom. De bibliotheek en het museum blijven voorlopig gesloten. Kijk op schunck.nl/corona voor de actuele status en specifieke informatie over museum, bieb, educatie, muziek en dans.

Tempels van consumptie - Lezing door Theo Ploeg

SCHUNCK Glaspaleis, Auditorium (+5)


22-11-2019 van 14:00 t/m 16:00

Entree: €7,50

Categorie: Architectuur, Beeldende kunst, Educatie

Doelgroep: Jongeren, Volwassenen

Koop ticket

De mensen herkennen zichzelf in hun gemakken; zij drukken zich uit in hun auto, hifi-installatie, bungalow en keukenuitzet. - Herbert Marcuse in 'De Eendimensionale Mens'

De ontwikkeling van het warenhuis staat symbool voor de opkomst, de groei en het verval van onze westerse consumptiemaatschappij. In iets meer dan twee eeuwen transformeerden warenhuizen van toonzalen naar consumptiepaleizen, van iconen van welvaart en luxe naar symbolen van verval.

 

Onze reis start bij de passages en galeries in het Parijs van de vroege twintigste eeuw: overdekte winkelstraten, die het winkelend publiek moesten beschermen tegen het weer en tegen vuil dat door het verkeer werd veroorzaakt. Hier ontstond het flaneren: het onbekommerd slenteren en aanschouwen, de stad als thuis en territorium. Al snel volgden er warenhuizen waar flaneren niet meer mogelijk was: elektrische roltrappen brachten consumenten snel en efficiënt op de plekken waar goederen gekocht konden worden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstonden de immense winkelcentra, waar de hele dag kan worden rondgehangen. Door socioloog Theodor Adorno een ‘warenhel die toegang biedt tot de onderwereld’ genoemd. Die winkelcentra staan nu vrijwel leeg, als ingestorte tempels van onze consumptiemaatschappij. We eindigen onze reis in de speculatieve toekomst: hoe ziet het warenhuis van 2030 eruit?

 

 

Vanuit de cultuursociologie bespreekt Theo Ploeg de sociaal-historische betekenis van ‘het warenhuis’, de consumptiemaatschappij en het gedachtengoed van de Frankfurter Schule (Theodor Adorno, Herbert Marcuse, Walter Benjamin).

Deze lezing wordt gehouden in het kader van de actuele tentoonstellingen DepARTment STORE & U bevindt zich hier in SCHUNCK, die beide op hun eigen manier het warenhuis – dat het Glaspaleis ooit was – als thema hebben.

 

Afbeeldingen:
SCHUNCK warenhuis in de na-oorlogse jaren / Rijckheyt Collectie 430 nummer 159 / 547a / 573a

 

Prijs: 7,50, inclusief entreebewijs voor de tentoonstelling depARTment STORE
(openingstijden expo: di t/m zo 11:00 – 17:00 uur)
Heeft u recht op korting? Bestel uw tickets dan via de balie bij SCHUNCK.

 


Foto: Theo Ploeg / (c) Nicole Bolton

Ook iets voor jou?

Up to date blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Weten waar je SCHUNCK vindt?

SCHUNCK is te vinden op 6 locaties...

Hier vind je onze: afwijkende openingstijden tijdens vakanties en feestdagen